Er staan nog steeds geen geluidsschermen langs de N209.
Er staan nog steeds geen geluidsschermen langs de N209.

Inwoners: geluidsschermen N209 laten te lang op zich wachten

Algemeen 119 keer gelezen

Bleiswijk – Het plaatsen van geluidsschermen langs de N209 bij Bleiswijk laat lang op zich wachten. Het comité van inwoners van Bergschenhoek en Bleiswijk spreekt van trage en stroperige processen. De bewoners verliezen hun geduld en het vertrouwen in de politiek is tot nul gedaald. Voor Charles van Harn (CDA) besloot om dit onderwerp de afgelopen week bespreekbaar te maken tijdens de vergadering van de commissie ruimte. Na een discussie gaf wethouder Simon Fortuyn aan dat er een planning zal komen waar ook de knelpunten in worden weergegeven. Wel vraagt hij wat tijd om dit te kunnen realiseren. 

Co Neeteson sprak tijdens de commissievergadering van 15 september namens het Comité van inwoners van Bleiswijk en Bergschenhoek, die langs de provinciale weg N209 wonen. Het Comité is al sinds 2009 actief bezig om de geluidsoverlast van de provinciale weg onder de aandacht te brengen van de gemeente. Oplossingsrichtingen zijn verkend en ontwerp en plaats van geluidsschermen zijn vele malen met bewoners in het gemeentehuis besproken. Enkele jaren geleden hebben de gemeente Lansingerland en de provincie Zuid-Holland daarom besloten dat er geluidsschermen zullen worden geplaatst langs de N209 ter hoogte van Bergschenhoek en Bleiswijk. Door trage processen hebben de bewoners geen vertrouwen meer in de gemeente. Het Bewonerscomité N209 vraagt de Commissie en de Raad om van het college te eisen dat er voor het einde van het jaar duidelijkheid komt, gedane toezeggingen worden nagekomen en dat zij ook de provincie hierop aanspreekt. Het proces van plaatsing van de geluidsschermen moet worden versneld. Charles van Harn (CDA) vraagt zich af hoe de raad dit daadkrachtig en effectief kan oppakken, zodat de bewoners het vertrouwen in de lokale politiek weer terug krijgen. Volgens Jan Alsemgeest (Wij Lansingerland) heeft het college een zekere taak als een soort huisvader voor de inwoners. Hij vraagt zich af of het college wel zeggenschap heeft of is het college alleen de olie op de tandwielen? Volgens wethouder Fortuyn gaat het niet alleen om Bleiswijk, maar ook om Bergschenhoek. Hier zal voor het einde van het jaar de eerste paal worden geslagen. Voor de geluidsschermen in Bleiswijk ligt het wat ingewikkelder. Het college is al geruime tijd met de provincie in gesprek over de plaatsing. Dit vergt echter meer tijd en inspanning. Het college heeft te maken met verschillende belanghebbenden. Volgens de wethouder komen de schermen iets verder van de weg af te staan. Dit betekent een kleinere watergang bij de zeeheldenbuurt in Bleijswijk. Er wordt een stuk van een park af gehaald en de geluidsschermen zouden voor een deel op particulier terrein komen. Het college is nog in gesprek over de werving van de grond. Ook zal er aan de overkant nog een watergang gegraven moeten worden. “We hebben hier te maken met verschillende belanghebbenden, die verschillende eisen hebben. Dit vertaald zich weer in geld”, zegt wethouder Fortuyn.

Daadkrachtiger
Wethouder Fortuyn voelt zich geraakt door het commentaar dat het college onvoldoende bezig zou zijn met druk te zetten achter het plaatsen van de geluidsschermen. “Natuurlijk hebben wij dezelfde zorgen als u”, zegt hij. Inmiddels is er een voorlopig haalbaar ontwerp naar de provincie en het Hoogheemraadschap gestuurd. “U voelt zich aangesproken, omdat ik zeg dat er meer daadkracht moet komen, maar ik kan er niks anders van maken”, zegt Van Harn. “Sinds 2012 wordt er al over de geluidsschermen gesproken, terwijl het college dit nog steeds niet heeft kunnen realiseren. Het een is het gevolg van het ander. De bewoners willen van u horen wanneer de geluidsschermen er gaan komen en de weg er naartoe.” Markus (ChristenUnie) heeft moeite de woorden van Van Harn. “Het is heel makkelijk om de wethouder verwijten te maken”, zegt hij. Meerdere raadsleden zijn het hier mee eens. Volgens hem is er de afgelopen periode wel degelijk vooruitgang te zien. De Geus (GroenLinks) vindt dat het CDA, dat al sinds 2009 in het college zit, het zich ook wel mag aanrekenen als de fractie vindt dat het college te weinig doet.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant