Paartje raven vertoont een kunstje… (foto: Caroline Elfferich)
Paartje raven vertoont een kunstje… (foto: Caroline Elfferich)
NATUUR ONDER DE LOEP

Duo-vlucht van raven

Algemeen 2 keer gelezen

Lansingerland - In Nederland leven vier soorten kraaiachtige vogels met een zwart verenkleed: kauw, zwarte kraai, roek en raaf. De eerste twee zijn algemeen in de omgeving van Lansingerland, de andere twee komen hier niet voor.

Eind februari fietsen mijn man (Peter) en ik op de Veluwe. Bij een heideveld stappen we af om naar een zingende grote lijster te luisteren. Peter verdwijnt in het struikgewas om geluidsopnamen te maken van het gezang. Ik ga op een grote graspol zitten om uit te kijken over de heide. Heel in de verte cirkelt een groepje raven. Ik hoor hun schorre, donkere gekras. Opeens vliegen er acht raven mijn kant op. Haastig pak ik de camera uit de fietstas. De telelens zit er al op en de instellingen staan op scherp voor vogelfotografie. Toch zijn de vogels me te snel af. Terwijl ik ze nakijk verschijnt er een tweede groepje raven. Deze keer zijn het er vier. Ze buitelen door de lucht. Ondertussen doe ik mijn uiterste best om foto’s te maken van het dartele viertal. Als ze verdwenen zijn komt Peter weer tevoorschijn. We bekijken de foto’s op de camera en zien dat er een rare foto bij zit van een raaf met twee koppen. Later bekijken we de foto’s op de computer. Nu blijkt dat er twee raven met gespreide vleugels vlak boven elkaar zweven. Het lijkt zelfs wel of de een zich op de rug van de ander heeft gedrapeerd. De afstand tussen de vogels is echter niet met zekerheid vast te stellen. Dat raven fabuleuze stuntvliegers zijn dat wist ik wel, maar zo’n staaltje van vliegkunst heb ik nog nooit gezien!

Vermoedelijk duurde de duo-vlucht slechts enkele seconden. Ik was te druk bezig met fotograferen om het gedrag van de vogels goed waar te nemen. Als ik raven zie moet ik altijd denken aan de waarnemingen van Rob Bijlsma in zijn boek ‘Mijn roofvogels’. Ik stuur de gekke ravenfoto naar Rob en hij stuurt al snel een reactie: “Synchroon vliegen is een truc die paren vaak doen, maar meestal niet zó dicht op elkaar. Je moet het gezien hebben om het te geloven. Zou het iets te maken hebben met het versterken van de paarband? Met elkaar zo goed aanvoelen dat je dit soort staaltjes vliegkunst kunt opvoeren? Wie zal het zeggen. Ik zie het duo-vliegen vooral voorafgaande aan de eileg, later in het seizoen zelden. Er zijn trouwens al raven die nu op eieren zitten!”

Dat is goed nieuws, want het aantal broedparen in Nederland is beperkt. In 1938 waren raven zelfs helemaal uitgestorven in ons land door toedoen van de mens. Na herintroductie in 1966 broeden er nu weer circa 150 paar raven in ons land, waarvan het merendeel op de Veluwe.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant