Emma Grootoonk, in het midden met de roze trui, samen met de andere 'dansjuffen' en kinderen uit de buurt.
Emma Grootoonk, in het midden met de roze trui, samen met de andere 'dansjuffen' en kinderen uit de buurt.

Emma (11) geeft danslessen aan buurtkinderen in de speeltuin

Algemeen

Bergschenhoek - De appel valt niet ver van de boom: waar moeder Liza Grootoonk in december Verlichte Varens organiseerde in de Varenbuurt, verzorgt elfjarige dochter Emma nu danslessen in de speeltuin aan de Hertshoornvaren. Emma danst zelf al sinds haar derde, nu sinds twee jaar bij T-Dance waar ze hiphop en moderne dans volgt. 

“Bij de BSO waar ik vroeger zat gaf ik wel eens dansles. Nu ga ik niet meer naar de BSO. Op een gegeven moment zaten we in de auto en toen zei ik tegen mijn moeder dat ik het dansles geven aan kinderen eigenlijk wel miste. Maar ja, ik kon natuurlijk niet terug naar de BSO en daar zomaar dansles geven in deze tijd gaat ook niet. Toen zei mijn moeder: dan ga je toch iets in de buurt organiseren”, vertelt Emma. En zo geschiedde. Emma’s moeder wilde wel helpen. Samen maken ze briefjes die Emma in de buurt verspreidt. “Later ben ik nog langs de deuren gegaan om te zeggen wanneer het precies was, want ik was vergeten de datum erbij te zetten. De eerste keer was in de voorjaarsvakantie, op de verjaardag van mijn broertje. Toen was het heel mooi weer en waren er heel veel meisjes. Ik had zelf een dansje bedacht en wist natuurlijk vanuit mijn eigen ervaring al wel een beetje hoe het moest. Tijdens de danslessen bij de BSO had ik gemerkt dat de kinderen het bijvoorbeeld leuk vinden om een spelletje tussendoor te doen. En ik hak de les als het ware in stukjes, dat vind ik zelf ook fijn. Dus ik ben eigenlijk uitgegaan van wat ik zelf prettig vind. Jong en oud kan meedoen, voor oudere meiden verzin ik dan iets extra’s. En de kleinere kinderen kunnen tussendoor even in de speeltuin spelen, dat is ook geen probleem. Dan kunnen ze daarna weer lekker meedoen. Dat is het leuke ervan, iedereen kan doen wat-ie wil.” Ook Emma’s vriendinnen zijn enthousiast als ze ervan horen: deze keer heeft Indy een dansje bedacht, maar ook Lisanne, Lina, Veere en Fenne doen enthousiast mee. Hoewel het deze keer behoorlijk koud is, gaan tijdens de warming up al snel de jassen uit. Als je gaat dansen krijg je het vanzelf warm. Emma: “Dansen is gewoon hartstikke leuk. Ik kan er mijn energie heel goed in kwijt. En je gebruikt eigenlijk je hele lijf erbij. Ik vind het fijn om op muziek te bewegen, ik houd van een lekkere beat. En dat is leuk om op andere mensen over te brengen. Nu met de kinderen probeer ik het heel vrolijk te houden en ervoor te zorgen dat er geen rare teksten in de muziek voorkomen. De eerste keer dansten we op een liedje uit de film Snoopie. Soms is het ook leuk om passende gebaren bij de tekst te maken. Ik merk dat de kinderen die meedoen er plezier in hebben. Dan vragen ze of ze nog een knuffel mogen van de dansjuf, zo lief. Ik denk dat dansen wel een beetje onderschat wordt. Ik wil graag laten zien dat het meer is dan een beetje heen en weer wiebelen op muziek en het is leuk om anderen iets nieuws te leren.”

De danslessen zijn voorlopig op woensdagmiddag van 15.00 uur tot 16.00 uur in de speeltuin aan de Hertshoornvaren. “Ik doe het zolang ik er plezier in heb en de kinderen het leuk vinden. En als ik een keertje niet kan, regel ik gewoon een invaller. Alleen als het heel slecht weer is gaat het niet door, maar een beetje miezer is natuurlijk niet zo erg. Vroeger wilde ik graag achtergronddanseres worden, maar nu wil ik liever dokter worden. Dan doe ik dansen er gewoon als hobby bij.” Ook de ouders in de buurt zijn enthousiast over het initiatief: “Het is een leuke manier om met elkaar bezig te zijn, zeker in deze tijd”, aldus één van de moeders. “Zo leren de kinderen in de buurt elkaar ook weer beter kennen. Dat is hartstikke gezellig. Dus een dikke duim voor Emma en haar vriendinnen!”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 49 minuten geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 1 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 3 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 4 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk gisteren
De organisatie toont trots het tot nog toe opgehaalde bedrag: 49.250 euro.
Bijna 50.000 euro opgehaald tijdens 24 uur Lansingerland Algemeen 17 apr, 14:07

Uit de krant