Afbeelding

Vervuiler betaalt in ‘beste scenario’ afvalbeleid

Algemeen

Lansingerland – Uit een representatieve raadpleging onder inwoners met betrekking tot het nieuwe Afvalbeleid is gebleken dat ‘Diftar’ het beste scenario is voor Lansingerland gecombineerd met het scenario frequentieverlaging voor restafval. Diftar staat voor gedifferentieerde tarieven en houdt in dat de afvalstoffenheffing voor huishoudens, afhangt van de hoeveelheid restafval die zij aanbieden. 

Op deze manier biedt het systeem een prijsprikkel om restafval te verminderen en afval te scheiden. De gemeente Lansingerland heeft het advies- en onderzoeksbureau ‘De Afvalspiegel´ gevraagd om een raadpleging onder de bewoners uit te voeren en aan de hand daarvan een advies te formuleren over welk scenario met betrekking tot het afval inzamelen, het beste bij de gemeente past. In het eerste kwartaal van 2021 zal er een afvalbeleid worden uitgewerkt en ter besluitvorming worden voorgelegd aan het college en aan de raad. Het gekozen scenario moet bijdrage aan de doelstelling om naar 100 kilo restafval per persoon per jaar te gaan, met 75% afvalscheiding. In 2018 was er 200 kilo restafval per persoon per inwoner en 55% scheidingspercentage. Voor de gemeente Lansingerland ligt er dus nog een flinke uitdaging. In september jl. zijn de enquêtes verstuurd aan de inwoners van Lansingerland. Als onderdeel van de raadpleging is er in oktober een beeldvormende avond geweest waar 21 inwoners aan hebben deelgenomen.

Verschillende scenario’s
De afvalspiegel wil daarnaast ook een aantal uitkomsten en aanbevelingen bij het advies delen. Zo zou het gekozen scenario eigenlijk gecombineerd moeten worden met het scenario waarin GFT scheiding voor iedereen mogelijk moet zijn, ook in de hoogbouw. Hier zou ook extra over gecommuniceerd moeten worden. Verder geeft de Afvalspiegel aan dat men het afvaltoerisme moet proberen te voorkomen en de optie voor nascheiden in de toekomst open moet laten. In totaal waren er vijf mogelijke scenario’s namelijk: optimalisatie van de huidige inzamelsystematiek, nascheiding, verlagen inzamelfrequentie restafval, omgekeerd afval inzamelen en Diftar. Uit de enquêtes gehouden onder de inwoners en de dialoogavond met inwoners is gebleken dat Diftar het beste overeenkomt met de wensen van de inwoners, daarom zal dit scenario ook richting geven aan het nieuwe Afvalbeleid. Dit scenario is het meest passend, omdat de inwoners vinden da het afval inzamelen goed moet zijn voor het milieu. Dit wordt belangrijker gevonden dan de kosten en de service. Met dit scenario zal er beduidend minder restafval worden aangeboden. Dit sluit aan bij de zorgen die de mensen hebben over de hoeveelheid geproduceerd afval. De meeste deelnemers in de laagbouw geven aan dat ze hun afval goed scheiden. Papier, glas en PMD worden het vaakst gescheiden. In de hoogbouw geeft 43% van de deelnemers aan dat ze geen mogelijkheid hebben om hun GFT-afval te scheiden. 26% Geeft aan GFT niet te scheiden. In Lansingerland zijn de inwoners milieubewust. 80% van de mensen geeft namelijk aan dat ze het afval scheiden, omdat het goed voor het milieu is. De meeste deelnemers waren het eens over het feit dat de hoeveelheid geproduceerde afval zorgen baart en dat afval scheiden verschil maakt. Deelnemers geven ook aan dat afval beter wordt gescheiden, indien ze het makkelijk kwijt kunnen. Ook realiseerden de deelnemers zich dat meer restafval betekent dat er meer betaald moet worden en vinden ze dat degene met meer restafval ook meer moet betalen. De deelnemers waren het ook over eens dat gemeente de inwoners moet informeren over afval voorkomen en verspilling. Tijdens de dialoogavond werden de thema´s: PMD-container, GFT uit restafval en betalen voor restafval besproken. Hoewel de meeste deelnemers tevreden zijn over de PMD zakken, vinden ze dat deze een rommelig straatbeeld geven. In één van de sessies gaven de deelnemers de voorkeur aan een verzamelcontainer in de wijk voor PMD. De deelnemers zouden graag zien dat de gemeente meer voorlichting en tips geeft over het scheiden van GFT-afval en het schoonhouden van de bak. Verder vinden ze het eerlijk dat de inwoners met meer restafval ook meer ervoor gaan betalen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant