De kruisspin eindigde ook dit jaar op nummer 1. (Foto: Johan Haringsma)
De kruisspin eindigde ook dit jaar op nummer 1. (Foto: Johan Haringsma)
NATUUR ONDER DE LOEP

De Nationale spinnentelling 2020

Algemeen 68 keer gelezen

Lansingerland - In het weekend van 19 en 20 september vond de Nationale Spinnentelling plaats. Op 169 adressen in Nederland werd in huis en tuin naar spinnen gezocht.

Een week van tevoren maakten verschillende mensen mij attent op de Nationale spinnentelling. Vrienden en bekenden weten dat ik een voorliefde heb voor deze achtpotige diertjes, want in 2018 heb ik in samenwerking met kenners en fotografen, de ‘Basisgids Spinnen’ gemaakt voor de KNNV-uitgeverij. Blijkbaar vindt men een spinnentelling echt iets voor mij, maar Ik heb er nog nooit aan meegedaan, terwijl hij al voor de achtste keer wordt georganiseerd.

Omdat men mij deze keer tijdig had aangespoord ben ik alvast met extra aandacht in huis en tuin gaan rondkijken waar ‘mijn’ spinnen uithangen. De meeste spinnen verstoppen zich het grootste deel van de dag, omdat ze vele vijanden hebben. Je moet naar hen op zoek om iets te kunnen tellen. Een aantal soorten maakt een web, waardoor ze makkelijker te vinden zijn. Vorm, formaat en locatie van het web vertellen veel over de spin die het heeft gemaakt. In de Basisgids Spinnen geef ik hierover nadere uitleg.

In september, wanneer de spinnentelling plaatsvindt, is de kruisspin verreweg de makkelijkst waarneembare spinnensoort in tuinen. In de nazomer hangen de tamelijk grote volwassen kruisspinvrouwtjes op klaarlichte dag in forse wielwebben. Dat springt nogal in het oog. Het is dus niet verrassend dat de kruisspin elk jaar op nummer 1 eindigt bij de Nationale spinnentelling. In onze tuin telde ik veertien kruisspinnen. Op de website Naturetoday las ik de resultaten van de telling. Er lijkt sprake te zijn van een dalende trend: in 2015 werden er gemiddeld 24 kruisspinnen per tuin geteld, terwijl dit aantal de laatste jaren is gedaald naar 6 per tuin.

Mogelijke oorzaken voor de achteruitgang van spinnen kan ik wel bedenken, zoals: periodes van droogte, afname van insecten en de verstening van tuinen. De laatste jaren zie ik bovendien regelmatig reclames van spinnenbestrijders. Het weer kan ook invloed hebben op de telresultaten. Dit jaar waren de omstandigheden echter uitstekend voor de spinnentelling: warm, zonnig en weinig wind. Webben zijn dan goed te vinden. In onze tuin vond ik verder nog acht andere spinnensoorten: venstersectorspin (15), tuinwolfspin (10), gewone strekspin (5), herfsthangmatspin (3) , platte wielwebspin (2), broeikasspin (1), muurkaardespin (1) en tuinrenspin (1). In huis trof ik aan: grote trilspin (4), schorsmarpissa (1) en gewone huisspin (1). Best leuk eigenlijk, zo’n spinnentelling!

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant