Verschillende sprekers gingen in op hoe de tuinbouw zich inzet voor duurzame warmte en stroom en hoe daarmee ook de bebouwde omgeving kan worden verwarmd.
Verschillende sprekers gingen in op hoe de tuinbouw zich inzet voor duurzame warmte en stroom en hoe daarmee ook de bebouwde omgeving kan worden verwarmd.

Meet & Greet Energie over energie voor kas en stad

Algemeen

Lansingerland - De glastuinbouw en de stad kunnen elkaar versterken in de energietransitie. Dat was de belangrijkste conclusie van de zevende Meet & Greet Energie van Greenport West-Holland. Geothermie - bijvoorbeeld uit de tuinbouw - speelt daarbij een belangrijke rol, vertelde onder meer keynote speaker wethouder Liesbeth van Tongeren van gemeente Den Haag: “Geothermie is de volgende en betere stap in onze energievoorziening.”

De Meet & Greet Energie had dit jaar als thema ‘Energie voor kas en stad’. Verschillende sprekers gingen in op hoe de tuinbouw zich inzet voor duurzame warmte en stroom en hoe daarmee ook de bebouwde omgeving kan worden verwarmd. Frank van Kuppeveld, ambassadeur Energie Greenport West-Holland en wethouder van Pijnacker-Nootdorp, presenteerde het nieuwe EnergieAkkoord van de Greenport, dat vrijdag 11 december wordt bekrachtigd. Stijn Schlatmann, Projectleider WarmteSamenwerking Oostland, gaf aan hoe in de regio Oostland wordt gewerkt aan een warmtenet, waar ook woonwijken op aangesloten zullen worden. Het is volgens hem een kwestie van tijd voordat zo’n net wordt gerealiseerd. Hij verwacht dat over vijf tot tien jaar de eerste woonwijken in de regio voorzien kunnen worden van restwarmte vanuit de haven en uit de tuinbouw. Liesbeth van Tongeren is wethouder Duurzaamheid van de gemeente Den Haag. Ze toonde zich een groot voorstander van samenwerking met de glastuinbouw en van geothermie. Binnenkort gaat het eerste aardwarmteproject in Den Haag draaien. Er is veel regionaal overleg over warmte voor de stad, zegt van Tongeren. “We onderzoeken hoe we slim kunnen aansluiten op een regionaal warmtenet. De warmtevraag van woningen is immers anders dan die van de kassen. De verduurzaming van de energievoorziening is dan ook een voortdurend proces”, aldus de Haagse wethouder. “Iedereen vraagt om een tijdlijn van de energietransitie, maar het is een iteratief proces dat je samen oppakt.”

Fossielvrije tomaten
Jacco Besuijen is energiemanager van telersvereniging Prominent, betrokken bij diverse warmtecoöperaties in de Greenport West-Holland en bovendien lid van de stuurgroep van het EnergieAkoord. “Het liefst willen we alleen fossielvrije tomaten telen”, vertelde hij over de duurzame ambities van Prominent. Ook volgens hem kunnen de stad en de glastuinbouw elkaar helpen. “We kunnen elkaar op veel manieren aanvullen.” Hoe de Prominent-bedrijven eruitzien in 2040? “Dat wordt een puzzel met geothermie, restwarmte uit de haven en tijdens piekmomenten groene elektriciteit.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 8 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 13 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 16 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 17 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 18 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 19 uur geleden

Uit de krant