Het cultuurhuis moet bruisen, binden en boeien. (Foto: PR)
Het cultuurhuis moet bruisen, binden en boeien. (Foto: PR)

Cultuurhuis Berkel wordt stichting zonder winstoogmerk

Algemeen 2 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Het Cultuurhuis in Berkel, nu nog onder de werknaam Blok B, zal een stichting zonder winstoogmerk als sturingsmodel krijgen. In het bestuur zal tenminste één bestuurslid zitting nemen, die door de gemeente wordt aangewezen. Na de daadwerkelijke opening van het Cultuurhuis, zal binnen twee jaar een bestuur met Raad van Toezicht worden geïnstalleerd. Dit werd afgelopen donderdag tijdens de raadvergadering besloten.

Door: Amel Bali

Op 30 januari 2020 stemde de gemeenteraad in met het besluit, een cultuurhuis te realiseren in Berkel en Rodenrijs. Middels Amendement Uitstellen besluit over sturingsmodel Blok B, verzocht de raad het college de verschillende mogelijkheden voor het sturingsmodel van Blok B te analyseren. Het college kwam met een stichting, waarbij de gemeente eigenaar is van het vastgoed en door middel van subsidieverlening het beheer en de exploitatie van het Blok B faciliteert. Het college stelde voor om als sturingsmodel voor het Cultuurhuis, een stichting zonder winstoogmerk te kiezen.

Stichting
Het kiezen van een stichting als sturingsmodel heeft voordelen. Zo geeft het beleggen van de uitvoering bij een externe partij in de vorm van een stichting, ruimte om te sturen op de realisatie van gemeentelijke doelen, zonder daarvoor direct op uitvoeringsniveau verantwoordelijk te zijn. Daarbij biedt de stichtingsstructuur van Blok B verschillende sturingsmogelijkheden via de subsidierelatie, huurovereenkomst en aanwijzing van een bestuurslid. Een stichting komt tenslotte ook in aanmerking voor de ANBI- status en kan daarmee subsidies van derden en giften van fondsen verwerven. Wij Lansingerland, Leefbaar 3B en CDA Lansingerland dienden een amendement om twee punten toe te voegen aan het voorstel van het college.

Amendement
Met het amendement willen de partijen een toevoeging, namelijk dat in het bestuur ten minste één bestuurslid zitting neemt, die aangewezen is door de gemeente. Met een tweede punt in het amendement willen de partijen dat na de daadwerkelijke opening van Blok B, binnen twee jaar een bestuur met Raad van toezicht wordt geïnstalleerd. Met dit voorstel zijn de partijen ervan overtuigd dat de culturele en creatieve input binnen het bestuur voldoende zijn gewaarborgd. Om invulling te geven aan de sociaal maatschappelijke input, het monitoren van de bedrijfsvoering en het belang dat het cultuurhuis voor alle Lansingerlanders is, stellen de partijen voor om in de statuten van de stichting op te nemen dat één bestuurslid door en namens de gemeente Lansingerland wordt benoemd (bij voorkeur geen ambtenaar) om de gemeentelijke belangen binnen het bestuur te borgen. “Dit om te voorkomen dat de gemeente alleen als subsidieverstrekker fungeert, maar ook invloed uit kan oefenen op het beleid. Gezien de financiële positie van de gemeente, is het legitiem om na de daadwerkelijke opening van Blok B binnen twee jaar over te gaan naar een Bestuur met een Raad van Toezicht ten einde invloed uit te kunnen oefenen op de totale bedrijfsvoering. In dit kader is het wenselijk dat de nieuwe Raad van Toezicht niet bestaat uit mensen, die eerder zitting hadden in het eerste bestuur. Dit om onafhankelijkheid te waarborgen”, legt Hoek uit. Groen Links en PvdA, D66 en de ChristenUnie zetten vraagtekens bij de toegevoegde waarde van de Raad van Toezicht. Volgens de partijen straalt het aanstellen van een Raad van Toezicht weinig vertrouwen uit naar het bestuur. Wethouder Ankie van Tatenhove vindt het toevoegen van een Raad van Toezicht geen probleem. Het is volgens haar juist een logische stap.

Verbinden
De Cultuurnota Lansingerland (2017) heeft met goede reden de titel “Bruisen, binden, boeien”. De gemeente investeert in een samenleving, waarin cultuur bijdraagt aan levendigheid, verbinding, identificatie en de ontplooiing van inwoners. Met de realisatie van het cultuurhuis in het centrum van Berkel en Rodenrijs, wordt hier een belangrijke bijdrage aan geleverd. Het college verwacht dat de (economische) aantrekkingskracht van Berkel en Rodenrijs in de regio toeneemt met een eigen cultuurhuis. Het cultuurhuis zal ook een bijdrage leveren aan ontmoetingen tussen jong en oud.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant