Een school voorntjes aan het wateroppervlak. (Foto: Caroline Elfferich)
Een school voorntjes aan het wateroppervlak. (Foto: Caroline Elfferich)
NATUUR ONDER DE LOEP

Naar vissen kijken

Algemeen 554 keer gelezen

Lansingerland - Langs de slootkant zie ik een natuurliefhebber ingespannen in het water turen. Nieuwsgierig vraag ik wat er te zien valt. Hij hoopt zeelten te zien en voegt eraan toe: “Dat zijn zulke mooie vissen, olijfgroen met oranje ogen.”

Samen kijken we naar de sloot. Het water is tamelijk troebel, maar invallend zonlicht maakt een kleine strook zichtbaar van de onderwaterwereld. Daarin verschijnen vanuit het niets twee zeelten. Hun soepele lijven glijden gracieus en kalm door de lichtbaan, vlak boven de slootbodem. Opgenomen in hun eigen universum. Naar schatting zijn ze dertig centimeter lang. De fraaie kleuren komen niet goed tot hun recht. Hun silhouetten lijken grijzig. Enkele weken later zie ik vanaf een brug een school voorntjes. Ze zijn ongeveer vijftien centimeter lang en hangen vlak onder het wateroppervlak in de schaduw van de brug. Het gaat om enkele tientallen visjes. Soms verlaat er eentje de schaduw, om er daarna weer haastig naar terug te keren. Als de voorns door de zon worden beschenen glanzen hun ruggen als goud en hun flanken als zilver. De vinnen zijn meer of minder rood van kleur en per vis verschillend. Luid snaterend landt een eend onder de brug. In een flits zijn ze allemaal verdwenen om enkele ogenblikken later weer plotseling te verschijnen.

Snel haal ik de camera om foto’s te maken voor determinatiedoeleinden. Met mijn vissengids kom ik uit op blankvoorns. Ik stuur een foto naar de zeeltenbewonderaar. Zijn reactie: “Ik denk dat het ruisvoorns (= rietvoorns) zijn. Die hebben namelijk prachtig rode vinnen en dat zie ik redelijk goed terug bij deze voorns. Ruisvoorns hebben een bovenstandige bek (naar boven gericht). Hiermee verraden vissen waar ze vooral hun voedsel zoeken. Hier dus aan de oppervlakte. Blankvoorns hebben een eindstandige bek. Dus iets dieper in het water. Karpers, brasems of zeelten hebben een onderstandige bek. Dus naar beneden gericht en dan zoeken ze het voedsel voornamelijk op en rond de bodem.” De vissengids vermeld dat sociale vissoorten, zoals voorns, vaak in gemengde scholen leven. Hmm… ook dat nog! Wat zou Jelger Herder van stichting RAVON ervan denken? Jelger: “De voorntjes op de foto betreffen hoofdzakelijk blankvoorns. Je ziet de rugvin en buikvin op gelijke hoogte beginnen en je ziet ook fel oranje ogen (bij ruisvoorn vaak meer gelig) en een groenige zweem op de rug. Het middelste dier (in de schaduw) met de donkerrode vinnen lijkt wel een ruisvoorn. Daar staat de rugvin verder naar achter dan de buikvin en het oog is geel.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant