De parkeerplaats aan het Westerwater. De ontwikkeling van de parkeerplaats aan de andere zijde van het centrum staat nu ter discussie.
De parkeerplaats aan het Westerwater. De ontwikkeling van de parkeerplaats aan de andere zijde van het centrum staat nu ter discussie.

Minder parkeerplekken Berkel Centrum Oost

Algemeen 4 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Dinsdag 10 november kwam de ontwikkeling van Berkel Centrum Oost aan bod in de raadscommissie Ruimte. Woonzorgcentrum Hergerborch zal gesloopt worden en vervangen worden door nieuwbouw van sociale huurwoningen.

Op 3 oktober 2019 heeft de gemeenteraad een Nota van Uitgangspunten vastgesteld voor Berkel Centrum Oost. De belangrijkste uitgangspunten zijn: het realiseren van 60 tot 80 woningen in de sociale sector, het verleggen van de Molenwerfstraat via het Berkelsdijkje en het realiseren van minimaal 120 extra parkeerplaatsen voor winkelend publiek. De eerste twee uitgangspunten zijn door het college nader verkend en zijn haalbaar gebleken. Om 120 extra parkeerplekken te kunnen realiseren heeft het college onderzocht of de bouw van een ondergrondse parkeergarage een optie is. Daarvan zijn verschillende varianten. Ruimtelijk gezien is de optie van alle auto’s ondergronds parkeren het meest aantrekkelijk, maar deze optie is erg duur en de supermarkteigenaren zitten niet te springen om een bouwput voor hun deuren. Een parkeergarage zal 120 extra parkeerplekken opleveren en de door het college nu aan de raad voorgestane variant slechts 58. En 37 daarvan zouden op het parkeerterrein achter de Terpstraat moeten komen, maar dan moet wel het KPN-gebouw dat daar nu staat worden gekocht en tegen de vlakte. De andere 21 plekken ontstaan door het verruimen van het huidige parkeerterrein bij de Molenwerfstraat. Het door een inspreker geopperde plan om een deel van de sociale huurwoningen elders te bouwen en op die plek parkeerplaatsen aan te leggen, werd van tafel geveegd. De commissieleden vonden het teleurstellend dat het uitgangspunt van 120 extra parkeerplaatsen zo makkelijk leek losgelaten door het college. Tegelijkertijd toonden de meeste fracties begrip voor het hoge prijskaartje van de parkeergarage. Een stap in de goede richting kan worden gevonden door overdwars parkeren op de Molenwerfstraat toch toe te passen. Dan komt de teller op 82 extra plaatsen totaal. De commissie verzocht het college om alles op alles te zetten om toch tot de 120 extra plaatsen proberen te komen. De komende jaren volstaat het huidige aantal parkeerplaatsen, maar op langere termijn kan mogelijk sprake zijn van onvoldoende parkeercapaciteit. Bijvoorbeeld op het moment dat Wilderszijde gereed is (2030) en een deel van die bewoners gebruik maakt van de voorzieningen in het centrum van Berkel. Onderzoek naar een verdere uitbreiding van parkeergelegenheid blijft dus broodnodig. Eind 2023 moet én de nieuwbouw én de bescheiden uitbreiding van het parkeerterrein klaar zijn.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 10 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 13 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 14 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 16 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant