Niels is één van de trouwe vrijwilligers bij Egelopvang Zoetermeer.
Niels is één van de trouwe vrijwilligers bij Egelopvang Zoetermeer.

Zoetermeerse egels doen mee aan uniek project

Algemeen 236 keer gelezen

Zoetermeer/Lansingerland – In onze buurgemeente, Bij Stichting Egelopvang Zoetermeer, worden in de maanden juni, juli en augustus zes egels gevolgd met een zendertje om meer inzicht te krijgen in het leefgebied en hun gewoontes. Het is voor het eerst dat een dergelijk onderzoek in ons land plaatsvindt. Ook Steenwijk doet mee aan het voor Nederland unieke project dat de gemeente Zoetermeer laat uitvoeren door Silvavir ecologisch advies. 

Egelopvang Zoetermeer wordt geheel gerund door vrijwilligers. Zij ontfermen zich over gevonden zieke egels en jonge egeltjes die geen moeder meer hebben. Bij binnenkomst volgt altijd eerst een medische inspectie om te kijken of de egel ziek, ondervoed, onderkoeld of uitgedroogd is, daarnaast kijkt de medische beheerder of er botbreuken en wondjes zichtbaar zijn. Dan krijgt de patiënt een schone ‘woonkamer’ waar het beestje kan bijkomen van alle stress en start men met een behandeltraject.

Zendertje
Er is nog niet zo veel bekend over wat voor egels een geschikt leefgebied is en wat zij zoal uitspoken in de stad. Ook is gebleken dat het met de egelpopulatie in Nederland niet zo goed gaat. Dit alles bij elkaar is de insteek voor de onderzoekers van Silvavir om een aantal egels via zenders te gaan volgen. In de stad liggen allerlei gevaren op de loer voor het, overigens voor ons nuttige beestje. Zij eten de slakken en rupsen op die wij niet graag tussen onze planten zien verschijnen. “Zij eten ook insecten en kevers”, vertelt een van de medische beheerders van Egelopvang Zoetermeer. “Als de insectenstand terugloopt, zijn de egels dus ook kwetsbaarder. Zij zoeken beschutting in tuinen en het zou fijn zijn als mensen zorgen voor een doorgang in de schutting of heg zodat de beestjes op zoek kunnen naar voedsel. Zij slapen graag onder een stapel hout of bladeren. Wie iets wil geven, kan het beste een schaaltje water neerzetten. “Nooit melk hoor”, waarschuwt de medische beheerder. “Daar worden ze erg ziek van, soms met de dood als gevolg.”

Hoe kan de mens een steentje bijdragen aan het overleven van egels in de steden? is een vraag die de onderzoekers graag beantwoord zien. De zes gezonde volwassen egels zijn uitgerust met een speciaal zendertje dat iedere vijf minuten de locatiegegevens van de egel opslaat. Zo kunnen de onderzoekers zien waar de egel allemaal is geweest en waar het dier zich overdag schuilhoudt, maar krijgen zij eveneens informatie over hoe succesvol opnieuw uitgezette egels zijn in het vinden van een nieuw territorium. Daarnaast wordt onderzocht hoe de egels hierbij gebruik maken van de groene verbindingen binnen de stad.

Het zendertje zit als een mini-rugzakje op de stekels en volgens de onderzoekers hebben de egels er geen last van. Dit type zender is al eerder in andere landen gebruikt.

Er zal regelmatig een gezondheidscontrole zijn. Zodra blijkt dat zij nadeel ondervinden van het zendertje, wordt het verwijderd.

Egelwerkgroep
Met de gegevens van de zenders doet de egelwerkgroep kennis op over de leefwijze van de egel, maar men hoopt ook passende beschermingsmaatregelen te vinden. Na de zomer hopen de onderzoekers hun resultaten te presenteren. Na het verwijderen van de zender mogen de egels weer vrij hun gang gaan en kunnen ze zich klaar gaan maken voor hun winterslaap.

De gemeente Zoetermeer wijst erop dat, wie een egel met een lange buigzame antenne ontdekt deze met rust moet laten. Er hoeft in dat geval geen melding te komen bij de egelopvang en/of dierenambulance. Wel wordt gevraagd om in het geval van een losgeraakte antenne of een gewonde egel met zender, een melding te maken bij de gemeente via www.zoetermeer.nl/contactformulier.

Deze egel kwam voor de foto heel voorzichtig uit de stekelvacht tevoorschijn.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant