Afbeelding
JOB IS TOP

Accountmanager Rottemeren Frans van der Meer

Algemeen 677 keer gelezen

Lansingerland - Hij is in dienst bij Staatsbosbeheer maar het dagelijkse werk van Frans van der Meer bestaat uit het adviseren van het bestuur van Recreatieschap Rottemeren. Daarnaast werd hij door datzelfde bestuur benoemd tot secretaris. Die aparte rollen roepen nogal eens verwarring op in zijn werkomgeving. “Ik noem mijzelf soms ook wel een ‘verbinder’ of de ‘schakel’ tussen de verschillende partijen”, zegt Frans.

“Het mooie van mijn baan is dat ik in een positie zit waarbij ik te maken heb met álles waar het recreatieschap zich mee bezighoudt”, zegt Frans. Hij geeft een voorbeeld uit de actualiteit: “Bij de herinrichting van het Lage Bergse Bos begeef ik mij op het vlak van de cultuurtechniek, zoals bij het kappen van zieke bomen en het wegwerken van het achterstallige onderhoud, maar daar komt tegelijkertijd een maatschappelijk gevoel en een bestuurlijk draagvlak bij kijken. Kortom, communicatie is hierbij heel belangrijk.” Ook bij de aanleg van de A16 Rotterdam speelt Frans een dergelijke rol: “Nadat de half verdiepte tunnelbak onder het Lage Bergse bos is aangelegd, kom ik in beeld voor de aanleg en inrichting van al het groen dat het talud zal gaan bedekken.” Frans groeide op in Rozenburg en ging Tuin en Landschapsinrichting studeren. “Mijn vader had een groene achtergrond, hij was hovenier en als gezin waren we veel buiten, je kon ons vaak vinden in de bossen en de duinen.” Ook zijn geboortedorp had iets met ‘groen’: “Je zou het niet meteen denken als je erlangs rijdt, maar Rozenburg was een heel bijzonder dorp. Het hele industriële havencomplex is eroverheen gelegd waarna er veel gebouwd is voor de arbeiders die in het Botlekgebied werkten. Als tegenhanger van die industrie hebben ze het heel groen gemaakt. Mijn vader heeft ook meegewerkt aan de aanleg van de vele parken daar.” Frans vervolgt: “De meeste studenten gingen de kant op van het ontwerpen of het beheer, maar ik koos voor cultuurtechniek en studeerde af met een onderzoek naar alternatieven van tropisch hardhout voor oeverbescherming. Mijn eerste baan bij de Landinrichtingsdienst in Zeeuws Vlaanderen vloeide daaruit voort. Daar begeleidde ik ruilverkavelingen en heb ik veel geleerd. Je was met boeren in gesprek aan wiens eigendom je zat. Dat ging soms hard tegen hard.” Frans werkte daarna voor verschillende waterschappen en vond uiteindelijk in 2008 zijn draai bij GZH (Groenservice Zuid-Holland) dat later door Staatsbosbeheer werd overgenomen.

Divers
“Mijn werkgebied bij GZH was recreatieschap Voorne Putten en Zuidwestelijke Delta en in 2017 ben ik in mijn huidige functie bij de Rottemeren terecht gekomen”, vertelt Frans. Wat hij zo leuk vindt aan deze job is, dat hij continu moet schakelen. “Je begeeft je op zoveel verschillende terreinen, zoals natuur, welzijn, gezondheid, recreatie en politiek. Je krijgt te maken met aannemers en beheerders, maar ook met belangengroeperingen en bewonersorganisaties. Alles wat van een leien dakje gaat, dat gaat eigenlijk vanzelf. Maar daar waar het wat ingewikkelder wordt, geeft het veel voldoening dat je dat dan toch tot een goed einde weet te brengen. Zoals bij de bomenkap. Ik kijk er ook met pijn in mijn hart naar als zoveel bomen verdwijnen maar ik weet ook wat ervoor terugkomt. Als ik op een dag één persoon tot dat inzicht kan weten te brengen dan heb ik een goede dag gehad.”

Frans voelt zich helemaal thuis in de natuur.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant