Afbeelding

Handhavers vaker ingezet voor afvaldumpingen

Algemeen 89 keer gelezen

Lansingerland - De handhavers van de gemeente zijn de afgelopen maanden vooral druk geweest met het handhaven op de noodverordening vanwege het coronavirus. Nu landelijke maatregelen versoepeld worden, ontstaat er weer meer ruimte om andere meldingen op te pakken, zoals meldingen over afvaldumpingen.

Dit doen zij proactief en op basis van meldingen van inwoners. De afgelopen weken zijn diverse inwoners aangesproken vanwege vermoedens over het dumpen van (grof) huishoudelijk afval. Boetes voor het verkeerd aanbieden van dit afval bedragen minstens 95 euro en lopen op tot 390 euro per keer.

Meer problemen sinds coronamaatregelen
Na de aankondiging van de eerste coronamaatregelen midden maart namen de dumpingen van afval toe. Het gaat om dumpingen van grof huishoudelijk afval, maar ook staan er geregeld zakken met restafval naast de ondergrondse containers.  De zakken horen in de containers. Als ze er naast staan loop je het risico dat dieren de zakken open maken, met zwerfafval en een onhygiënische situatie als gevolg. Het grof huishoudelijk afval zoals tuinhout, pallets, meubels en elektronica moet naar het afvalbrengstation gebracht worden of kunnen Lansingerlanders door inzamelaar Renewi op laten halen aan huis. Voor het aan huis ophalen betaal je 25 euro voorrijkosten.

Gratis naar afvalbrengstation
Een van de oorzaken van het dumpen van het grof huishoudelijk afval kan zijn dat het op het afvalbrengstation sinds midden maart erg druk is geweest. De gemeente was genoodzaakt om maatregelen te treffen om de veiligheid van inwoners en medewerkers te waarborgen. Denk aan de inzet van verkeersregelaars en het toelaten van maximaal 5 auto’s tegelijk. Dit leidde tot wachttijden die op konden lopen tot meer dan 1,5 uur. Gelukkig zijn per juni de maatregelen versoepeld en is er op doordeweekse dagen geen sprake meer van wachttijden. “Op zaterdagen kan het nog erg druk zijn, probeer daarom zoveel mogelijk op een doordeweekse dag langs te komen”, aldus de gemeente.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant