Afbeelding
Column

Versnellen door te vertragen

Column 110 keer gelezen

Vertragen, daar was geen ontkomen aan de afgelopen maanden. Van de hectiek in de kantoortuin naar de rust van de keukentafel. Van de rij bij het koffiezetapparaat op je werk naar rustig wachten op je schoongemaakte karretje bij Albert Heijn. 

Als alles langzamer moet dan je gewend bent, komt er vanzelf meer tijd om na te denken. Hoe leef je eigenlijk en welke betekenis geef je aan je leven? Het is niet altijd makkelijk antwoord te vinden op die vragen. Door te vertragen kun je reflecteren. En inzicht kan je verder helpen. Ik noem dat versnellen door vertragen.

Gelukkig zijn als je leven beperkt is door covid-19-overheidsmaatregelingen is lastig. Nu lopen wij mensen als we gelukkig zijn niet de hele dag met een tros ballonnen te zwaaien. Gelukkig maar want dat zou het milieu niet ten goede komen. Geluk komt vaak in ruimte en vrijheid, zelf kunnen bepalen wat je wilt zonder erover na te denken. We ervaren geluk alleen als er ook ongeluk is. Lang kan niet zonder kort en Yin niet zonder Yang. Het een krijgt pas betekenis door de ander. Ook ik heb veel vertraagd afgelopen periode. 

Nu ben ik heel goed in vertragen maar dan wel als ik daar zelf voor kies. Nu koos de overheid voor mij. Werk aan de winkel om mijn bedrijf draaiende te houden. Nadenken over wat mij gelukkig maakt in mijn werk en wat ik nodig heb om ruimte en vrijheid te ervaren. Nieuwe wegen inslaan, innovatieve mogelijkheden ontdekken en vooral weken hard werken net zoals die creatieve horecaondernemers met pop-up-afhaalrestaurants of luxe diners aan huis. Toen de restaurants weer opengingen, merkte ik ineens hoe ik dat gemist had.

De geleerde les…geluk zit vooral in ruimte vrijheid en soms ook in een klein beetje in een gereserveerd tafeltje. Eet smakelijk, dat doe ik ook, al is het op 1.5 meter.

Tatiana van Rijswijk-Koot


Tatiana van Rijswijk-Koot is moeder van twee volwassen mooie mensen, vrouw van Rene en eigenaar van een eigenwijze Ierse Terrier. Ze is al 20 jaar gepassioneerd ondernemer, founder van InnerVida OntplooiingsArchitecten en geeft leiding aan een mooi team van experts die zich dagelijks inzetten voor mensen en organisaties die in transitie zijn. Gelukkige mensen in succesvolle organisaties is een van haar credo’s en ze gelooft heilig in dat mensen gewoon weer mens mogen zijn. 

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant