Blauw walstro is een kleine plant (foto: Caroline Elfferich)
Blauw walstro is een kleine plant (foto: Caroline Elfferich)
NATUUR ONDER DE LOEP

Blauw walstro bij Plas van Van Buijsen

Algemeen 115 keer gelezen

Regio - Eind april laat Truus van der Hulst weten dat ze blauw walstro heeft gevonden bij het gemaal naast de Plas van Van Buijsen langs de N470. Deze plantensoort voelt zich thuis op kalkrijke graslanden. In de omgeving van Lansingerland s het een ongewone verschijning.

Als ik het bericht over de bijzondere vondst lees bel ik Truus. We maken een afspraak om naar het blauw walstro te gaan kijken. Ik heb deze plantjes wel gezien in kalkrijke gebieden in het buitenland, maar nog nooit in Nederland. Truus vertelt dat ze vorige zomer voor het eerst blauw walstro heeft gezien in Frankrijk. Daarom herkende ze de soort onmiddellijk. Even later staan we bij het gemaal. Truus wijst mij op enkele polletjes blauw walstro, die onder en binnen het metalen hekwerk groeien. Het zijn kleine plantjes met piepkleine bloemetjes, die meer lila dan blauw van kleur zijn. Klein maar fijn! We zijn allebei opgetogen over deze ontdekking. Thuisgekomen geef ik de vondst door aan Willemien Troelstra, de lokale districtscoördinator van FLORON. Deze stichting zet zich in voor onderzoek en bescherming van de wilde flora in Nederland. Al snel krijg ik een reactie: “Blauw walstro is een leuke vondst. Vorig jaar viel me al op dat ik veel meer waarnemingen daarvan langs zag komen dan andere jaren. Hij profiteert volgens mij van de droge jaren. Daardoor ontstaan meer gaten in de grasmatten en krijgt hij weer een kans. Maar, het zou me ook niet verbazen als hij in sommige inzaaimengsels zit. Dat zou ik eigenlijk nog eens op moeten zoeken.”

Mijn antwoord: “Ik denk niet dat blauw walstro op die plek is ingezaaid. Misschien is het zaad meegekomen met machines tijdens de aanleg van het gemaal enkele jaren geleden. Tegenwoordig is er veel kalkrijk zand te vinden door alle bouwwerkzaamheden. Het gaat om ontzilt zand uit de Noordzee. Hierdoor zijn nieuwe groeiplaatsen ontstaan. Ik verwacht niet dat men bewust blauw walstro in een zaaimengsel doet, want de bloemen zijn onopvallend en het lijkt me ook geen spectaculair goede nectarplant.” Willemien: “Ik heb even gezocht en kan behalve Cruijdthoek inderdaad niet gelijk zaadmengsels vinden waar blauw walstro in zit. Het kalkrijke zand zal mogelijk wel helpen. Voor een typerend rivierdijkmengsel zou blauw walstro wel toegevoegd kunnen worden. Vorig jaar vond ik blauw walstro op een heuvel bij Houten Castellum. Ook een onverwachte plek voor deze soort vrij ver van de grote rivieren. Wel een dijkachtig talud. Mogelijk ook meegekomen met grond of grondbewerkingsmachines.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant