Mondkapjes aan de waslijn, een surrealistisch beeld, maar helaas sinds enkele maanden de keiharde waarheid.
Mondkapjes aan de waslijn, een surrealistisch beeld, maar helaas sinds enkele maanden de keiharde waarheid.

Burgerpanel Lansingerland buigt zich over impact coronacrisis

Algemeen 166 keer gelezen

Lansingerland - De redactie van deze krant heeft in samenwerking met Top Onderzoek aan meer dan 500 inwoners vragen en stellingen voorgelegd over de impact van het coronavirus. De gevolgen voor de Lansingerlanders zijn groot, maar ze blijven positief ingesteld, zo blijkt.

Op de vraag: in hoeverre maakt u zich zorgen over het coronavirus? antwoordt 50 procent van de respondenten: Ik maak mij weinig zorgen. Daarentegen maakt 39 procent zich wel veel zorgen.”Mijn partner behoort tot de hoogste risicogroep. Besmetting is voor haar bijna zeker fataal”, zo schrijft een dorpsgenoot. Een ander laat weten: “Ik heb niet veel of weinig zorgen, maar wel genoeg om er iedere dag bij stil te staan.”

Lakse houding
Over welke zaken maken onze inwoners zich de meeste zorgen? 48 procent van de respondenten zegt direct: ouderen en kwetsbare mensen in mijn omgeving. Toch houden volgens enkele panelleden juist de ouderen zich helemaal niet aan de regels: “De lakse houding voor wat betreft het naleven van regels met betrekking tot sociaal distantiëren. Het valt mij op dat met name ouderen zich niet of nauwelijks aan voorschriften lijken te willen houden.”

Vrees voor uitbraak
Versoepeling van de maatregelen en adviezen zorgt voor verdeeldheid onder de inwoners. 46 procent van de Lansingerlanders ziet een versoepeling helemaal niet zitten uit vrees voor een nieuwe uitbraak. Wat betreft het openstellen van sport- en recreatiemogelijkheden voor de jeugd en bijvoorbeeld kapsalons, is een grote meerderheid het wel eens dat dit weer moet kunnen.

Ergernis sportscholen
Sportscholen moet echter nog tot 1 september dichtblijven. Dit zorgt voor grote ergernis: “De meest onzinnige regels worden door angstige beleidsmakers verzonnen. Beleidsmakers kunnen niet omgaan met risico’s. Uit angst nemen ze maatregelen die uiteindelijk averechts werken”, meldt iemand. “Over het algemeen kun je mijn inziens makkelijker een vrije ruimte in een sportschool creëren dan in bijvoorbeeld een kapperszaak. Géén saunagebruik, thuis douchen/omkleden en na gebruik apparatuur even schoonmaken”, vindt een ander.

Thuiswerken
Werkt u momenteel vanuit huis? Ook deze vraag hebben wij voorgelegd aan de burgerpanelleden van Hart van Lansingerland. 31 procent zegt: Ja, ik werk alles vanuit thuis. Hoe dit bevalt? 69 procent is zeer positief! “Thuiswerken met kinderen (die ook thuisonderwijs) moeten krijgen, vond ik stressvol. Nu de kinderen weer meer naar school gaan is thuiswerken op zich prima. Al mis ik wel het sociale contact met collega’s en is overleggen op kantoor net even wat fijner. Maar voor 80 procent werkt het wel goed. Ik merk dat de kinderen ook fijn vinden dat ik thuis ben als ze uit school komen”, tekent een burgerpanellid op.

Afstand
Houd u anderhalve meter afstand van anderen (behalve als, buiten jouw wil om, de situatie dit echt onmogelijk maakt)? Ook deze hamvraag is neergelegd bij de panelleden van Hart van Lansingerland. 48 procent van de respondenten zegt volmondig: “Altijd”. Er is ook irritatie, zo blijkt: “Mensen nemen het niet serieus. Ik ga dus bijna niet meer naar buiten. Ik kan eigenlijk niet eens de voordeur meer gebruiken want de stoep is te smal.” Een ander zegt: “De supermarkten vind ik irritant. Dit zijn onbekende mensen die te dicht in de nabijheid komen.”

Uw mening geven
Wilt u de volgende keer ook meepraten over prangende kwesties en belangrijke actuele zaken die spelen in Lansingerland? U kunt zich gratis en anoniem aanmelden op tiplansingerland.nl.

> Klik hier voor het volledige rapport


Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant