“Zelf rustig blijven helpt vaak om het vertrouwen van het paard te winnen”, zegt Steve.
“Zelf rustig blijven helpt vaak om het vertrouwen van het paard te winnen”, zegt Steve.
JOB IS TOP

Hoefsmid Steve Kooistra

Algemeen

Bergschenhoek - Het ene moment kapt Steve Kooistra de hoeven van een paard dat van zijn oude dag aan het genieten is, even later verzorgt hij de hoeven van een groep speelse jonge paarden. “Ik heb ook veel sportpaarden in mijn klantenkring”, zegt Steve die zelf actief is in de springsport. Het mooiste van zijn werk is voor Steve het werken met paarden. “Ik merk al aan de ademhaling hoe zij zich voelen.”

“Je moet voor dit werk wel een gevoel met paarden hebben”, zegt Steve die opgroeide in Capelle aan den IJssel waar hij op zijn tiende ging ponyrijden. “Aan wedstrijden ging ik later pas meedoen, toen ik mijn rijbewijs had en met een trailer achter de auto mijn eigen paard kon vervoeren. Ooit ging ik met een hoefsmid mee als vakantiebaantje en toen wist ik het zeker: ik wilde hoefsmid worden en ging naar Deurne voor de opleiding. Ik ben een echte praktijkjongen. Je werkt wel met levende wezens en je mag dus geen fouten maken. In de hoef zit ‘het leven’ zoals wij dat noemen, en dat mag je echt niet raken. De hoef is eigenlijk iets heel bijzonders, het lijkt wel of er ooit met voorbedachte rade een soort richel is ontstaan waarin je precies de hoefnagels in kan slaan.”

“Om een klantenkring op te bouwen moet je vertrouwen winnen”, vertelt Steve terwijl hij ondertussen de hoeven van een paard onderhanden neemt. “Vaak gaat het bij maneges en sportstallen van mond tot mond als mensen tevreden zijn.” Inmiddels reist hij met zijn bus vol materialen door de regio en kent hij de meeste paarden die hij beslaat. “Je probeert het een paard zo comfortabel mogelijk te maken. Ik merk het meteen aan de stijfheid als het paard een zware dag heeft gehad. Er zijn ook veel verschillende soorten hoeven. Schoonmaken en kappen doe ik altijd als eerste en afhankelijk van op welke ondergrond men rijdt met het paard, komen er ijzers aan te pas. Ik zeg altijd: als een hoef sneller slijt dan hij groeit, moet er een ijzer onder.” Terwijl Steve bezig is en voorover gebogen en met zijn rug naar het hoofd van het paard staat, houdt deze hem nauwlettend in de gaten. Hij snuffelt af en toe voorzichtig aan Steve’s rug. “De meeste paarden ondergaan het gelaten alsof ze beseffen dat het goed voor ze is dat ik alles weer glad maak”, legt Steve uit. “Eigenlijk een soort pedicure behandeling.” Steve vertelt dat zijn gereedschap heel belangrijk voor hem is. “Zoals het aambeeld, maar ook de hamer die speciaal voor mij op maat gesmeed is.” In zijn bus staat een oventje waarin de ijzers worden verhit. “Als je ‘warm’ beslaat dan zit het ijzer vast en des te minder speling er zit tussen hoef en ijzer, hoe beter”, licht de vakman toe. Over de toekomst denkt Steve ook weleens na. “Ik zou heel graag een eigen verzorgingslijn voor de hoeven van paarden beginnen met topproducten, daarnaast zie ik mij wel verder gaan met het fokken van paarden.” Als Steve het paard met de hagelnieuwe ijzers weer terugbrengt naar de stal en het ge-klik-klak op de stenen hoort, zegt hij tevreden: “Luister, dat klinkt toch helemaal goed!”

Steve gaat altijd op pad met een grote voorraad hoefijzers in allerlei maten.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Er zijn nog te veel mensen die de weg naar Veilig Thuis niet weten te vinden.
Nieuwe regiovisie Huiselijk Geweld en Kindermishandeling veelvuldig besproken Algemeen 48 minuten geleden
De meiden van groep 5 en 6 van OBS Groenehoek hadden er zin in!
Veel animo voor schoolvoetbaltoernooi Algemeen 3 uur geleden
In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 17 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 21 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen gisteren
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 19 apr, 10:12

Uit de krant