Het vijfduizendste boek wordt bezorgd. Het is vanaf deze week weer mogelijk om zelf een bezoek te brengen aan de bibliotheek.
Het vijfduizendste boek wordt bezorgd. Het is vanaf deze week weer mogelijk om zelf een bezoek te brengen aan de bibliotheek.

Bibliotheek Oostland helemaal klaar voor heropening

Algemeen 145 keer gelezen

Oostland – Precies acht weken na de start van de intelligente lockdown opende Bibliotheek Oostland haar deuren. De vestigingen Pijnacker, Nootdorp en Berkel en Rodenrijs gaan als eerste open met de nodige aanpassingen zoals looproutes en een maximaal aantal bezoekers per vestiging. Dat de bibliotheek eindelijk weer open kan vindt Désirée Hazekamp, vestigingsmanager van de bibliotheek in Berkel en Rodenrijs, erg fijn.

Op maandag, woensdag en vrijdag tussen 09.00 uur en 16.30 uur kunnen mensen een bezoek brengen aan Bibliotheek Oostland. Op dinsdag en donderdag zijn de vestigingen tussen 09.00 uur en 11.00 uur telefonisch bereikbaar. “Wel heeft de bibliotheek voorlopig geen verblijffunctie meer”, legt Hazekamp uit. Er kan, tot nader orde, geen gebruik worden gemaakt van de leestafel, koffiezetapparaat, horecavoorzieningen of het toilet. Ook het Taalhuis zal nog even geduld moeten hebben. In Berkel en Rodenrijs mogen er in totaal vijftien mensen tegelijk naar binnen. Door middel van lege dvd-hoesjes bij de ingang, wordt er bijgehouden hoeveel mensen zich binnen in de bibliotheek bevinden. Op de dvd-hoesjes staan nogmaals de huisregels vermeld. “Het liefst zouden we ook aan de bezoekers vragen om niet zomaar boeken uit de kast te halen, zonder te lenen”, zegt Hazekamp. “Dit om eventueel besmettingsgevaar te voorkomen. De bezoekers reinigen sowieso bij binnenkomst de handen.” De medewerkers zagen vóór 15 maart de sluiting van de bibliotheek al aankomen. Bibliotheek Oostland wilde de mensen graag aan het lezen houden en service blijven verlenen en is direct na de sluiting van de vestigingen begonnen met het bezorgen aan huis van de gereserveerde boeken en met groot succes. “We hebben inmiddels 2400 bezorgingen gedaan met ruim 6000 boeken”, vertelt Hazekamp. Ook niet-leden kunnen gebruik maken van de bezorgservice. Van deze mogelijkheid wordt gretig gebruik gemaakt. “Het bezorgen van de boeken verloopt geheel contactloos en de mensen zijn heel erg blij”, vertelt Kimberly Steenbergen, projectmedewerker bij Bibliotheek Oostland. Hoewel Bibliotheek Oostland per 11 mei gedeeltelijk weer is geopend, kunnen mensen nog steeds gebruik maken van de bezorgservice. De vrijwilligers zetten een de tas met boeken voor de deur en bellen aan, zo worden de richtlijnen van het RIVM nageleefd. “Wanneer de boeken worden teruggebracht, gaan ze 72 uur in quarantaine”, vertelt Hazekamp. De afgelopen tijd ontpopte zich ook een samenwerkingsverband tussen Bibliotheek Oostland en Boekhandel van Atten. Er werden in de boekhandel verrassingstassen met uitleenboeken meegegeven, samen met een leuke attentie de boekhandel. De mensen weten vooraf niet welke boeken er in de tas zitten, een echte verrassing dus.

Taalontwikkeling vooral digitaal
De sluiting van Bibliotheek Oostland betekende ook dat Taalontmoetingen, Taalmaatjes, Taalcafés en Taalpunt niet meer fysiek konden doorgaan. Zodra de vrijwilligers de nieuwe situatie hadden laten bezinken, wilden de zij weer iets doen. Er werden digitale ontmoetingen geregeld via het programma Zoom Skype en Jitsi-meet, beheerd door Sevde Yildirim. Ook de Gezana-bijeenkomsten voor mensen uit Eritrea gingen nu digitaal verder. Het Taalhuis zet alles op alles om zoveel mogelijk te blijven helpen. Op de website van het Taalhuis is bijvoorbeeld ook veel informatie verzameld en samengebracht. Zo worden de belangrijkste ontwikkelingen rondom het coronavirus bijgehouden en zo nodig vertaald. Ook de vertalingen van de persconferenties staan in meerdere talen op de website en er werden handige tools gedeeld, zodat de cursisten de Nederlandse taal kunnen blijven oefenen. Een ander project dat de afgelopen tijd op een laag pitje stond is de VoorleesExpress. De VoorleesExpress ondersteunt de taalontwikkeling van kinderen tussen de 2 en 8 jaar. Het gaat hierbij om kinderen die moeite hebben met de Nederlandse taal en opgroeien in een taalarme omgeving. Gedurende 20 weken komt er wekelijks een voorlezer bij een gezin thuis om de kinderen voor te lezen en op andere manieren actief bezig te zijn met de Nederlandse taal. Ook bij deze gezinnen werden de afgelopen tijd tasjes met leesmateriaal bezorgd. “De ouders en kinderen waren er heel blij mee. Je merkt dat ze hier veel waarde aan hechten”, zegt Steenbergen.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant