Aannemer René de Jong met zijn vader Jan de Jong, die onlangs zijn vrouw Ria verloor. Op de achtergrond de mobiele ontmoetingsruimte. (Foto: Martijn Mastenbroek)
Aannemer René de Jong met zijn vader Jan de Jong, die onlangs zijn vrouw Ria verloor. Op de achtergrond de mobiele ontmoetingsruimte. (Foto: Martijn Mastenbroek)

Veilige ontmoetingsplek voor iedereen

Algemeen 204 keer gelezen

Lansingerland – Een mobiele ontmoetingsruimte voor inwoners van Lansingerland, dát is ‘Bij Ria’. “De ruimte is geschikt voor mensen die vanwege het besmettingsgevaar van het coronavirus op dit moment hun dierbaren niet kunnen zien”, vertelt initiatiefneemster Ingrid de Groen. Bij Ria biedt de mogelijkheid om op een volledig veilige manier toch dierbaren te kunnen zien en spreken in een kleine, knusse en veilige omgeving. De mobiele ontmoetingsruimte draagt de naam Bij Ria, een eerbetoon aan de onlangs overleden moeder van aannemer René de Jong van Gizo Montage die afgelopen week druk bezig is geweest met de verbouwing van een paardentrailer.

Ingrid was zelf betrokken bij het realiseren van mobiele ontmoetingsruimte bij verzorgingshuizen. “Ik wist al wat er speelde en wat de behoefte was”, zegt ze. Inmiddels staan er al vaste ontmoetingsplaatsen bij de Oranjehoeck en de Oudelandse Hof. Ingrid liep al een tijdje rond met het idee om een mobiele ontmoetingsruimte te realiseren voor de zelfstandig wonende ouderen. “Eenzaamheid is minstens een even grote ziekte als het coronavirus”, zegt Ingrid. Tijdens de koningsdagactie werd het idee geopperd om duizend senioren te bezoeken met een attentie. René meldde zich aan als sponsor van de actie. Hij vertelde dat hij aannemer was en zo begon het balletje te rollen. Ingrid vroeg René om te helpen bij het ombouwen van een paardentrailer. In de tussentijd werd het idee ook aan wethouder Simon Fortuyn voorgelegd, die dit op zijn beurt met de burgemeester besprak. Op steun konden ze in ieder geval rekenen. De gemeente stond achter het idee. René is ruim een week bezig geweest met het ombouwen van de paardentrailer tot een geschikte ontmoetingsruimte en met succes. De paardentrailer is klein en knus en zelfs voorzien van een eigen logo in de vorm van een nostalgische bloemen. “Het logo bij Ria staat voor thuiskomen en samenzijn met je dierbaren”, aldus Ingrid. Vanaf de zijkant kunnen bezoekers middels een deur plaatsnemen in de paardentrailer. De trailer is van binnen hermetisch afgesloten met een glaswand. Aan beide kanten zitten twee comfortabele fauteuils. Via de voorkant kunnen de ouderen naar binnen. Deze ingang is ook geschikt voor rolstoelgebruikers. De bezoekers kunnen elkaar zien en met elkaar praten via een geïntegreerd intercom systeem. “Bij Ria biedt ze de mogelijkheid om op een volledige en veilige manier toch hun dierbaren te kunnen zien en spreken”, zegt Ingrid enthousiast. Volgens haar kan de mobiele ontmoetingsruimte ook prima worden gebruikt bij woonvormen voor mensen met een verstandelijke handicap, voor ouders die een pasgeboren baby aan opa en oma willen laten zien, maar ook voor COPD-patiënten en mensen met een vitaal beroep die voorzichtig in het contact met ouders zijn. Alles is mogelijk. De vraag bepaalt in deze tijd. Iedereen die zich wil aanmelden kan een mail sturen naar: heellansingerlandhelpt@gmail.com.

Heel Lansingerland helpt
Dat de vraag leidend is, heeft mede voor het succes van de Facebookpagina ‘Heel Lansingerland Helpt’ gezorgd. Zonder plannen van aanpak en draaiboeken, heeft de kerngroep al heel wat mooie acties gerealiseerd. Ingrid is de drijvende kracht achter de pagina, samen met Ingeborg Caljé en Tilly van der Knaap. Elke keer ontstaat er een idee en dienen vrijwilligers zich aan. “Dat is de kracht van saamhorigheid. Het regelt zich wel”, zegt ze. Halverwege maart van dit jaar zag Ingrid de pagina ‘Heel Pijnacker-Nootdorp Helpt’ en wilde zoiets ook voor Lansingerland. Ze had niet verwacht dat de pagina in zo’n korte tijd zo’n succes zou worden. Inmiddels heeft de pagina meer dan 2600 leden. “We wilden in deze coronatijd, voor mensen die betrokken zijn bij Lansingerland, praktische hulpvragen, informatievragen en concreet aanbod bij elkaar brengen. Mensen willen in deze tijd graag wat voor elkaar doen, maar men moet het wel vragen, alleen dán kun je het ook aanbieden. Zorgvilla Berckendael vroeg bijvoorbeeld om een hometrainer en binnen een dag was die geregeld. Ik vind het vaak aandoenlijk wat er gebeurt.” De Facebookpagina leidde naar nieuwe initiatieven die een eigen leven gingen leiden. Zo is er bijvoorbeeld een Facebookpagina over de berenjacht en een Facebookpagina over producten uit Lansingerland ontstaan. Mensen willen elkaar helpen en acties ontpoppen zich heel spontaan. “Zo doen we dat in Lansingerland!”, besluit ze trots.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant