Cornel in gesprek met mevrouw Ina van Trigt-Mostert over hoe ze haar dagen doorkomt nu ze geen bezoek mag ontvangen. (Foto: Patrick van Uffelen)
Cornel in gesprek met mevrouw Ina van Trigt-Mostert over hoe ze haar dagen doorkomt nu ze geen bezoek mag ontvangen. (Foto: Patrick van Uffelen)

Lokale radio- en televisiemakers ook in coronatijd op pad

Algemeen 221 keer gelezen

Bergschenhoek - Het zijn drukke tijden voor het radio- en televisieteam van RTV Lansingerland. De bevlogen vrijwilligers van de lokale omroep, verslaan dagelijks in beeld en geluid de gebeurtenissen rondom de coronacrisis.

Programmaleider Cornel van der Heiden is trots op het team. Toch moest hij samen met het bestuur ook besluiten om een aantal kwetsbare vrijwilligers even niet meer in te zetten: “Het welzijn van onze vrijwilligers staat voorop”, zegt hij. Ook de sport- en cultuurredactie zit even thuis, omdat er simpelweg geen wedstrijden en voorstellingen zijn. “Dat is ontzettend jammer, want wij hebben alleen al drie culturele programma’s bij onze omroep draaien. Gelukkig hoorde ik deze week, dat bijvoorbeeld het tafeltennissen weer een beetje gaat beginnen en daarnaast mogen jongeren natuurlijk weer gaan sporten. Het gaat dus de goede kant op!”

Hengelmicrofoon
In de studio in Bergschenhoek gelden sinds de bekende lockdowntoespraak van minister-president Mark Rutte strenge regels. “Vanwege de beperkte ruimte van onze studio, mogen er maar twee mensen tegelijk aanwezig zijn. En wanneer onze verslaggevers de straat opgaan, doen ze dat met een 1,5 meter lange hengelmicrofoon en een opvallend hesje.” Voor het harde coronanieuws verwijst Van der Heiden graag naar zijn collega’s van de landelijke nieuwszenders. “Wij zijn echt puur lokaal aan het werk en tekenen de belevingswereld van onze dorpsgenoten op. Onze redactie belt daarnaast regelmatig in de uitzending met een psychologe om te bespreken wat alle coronaperikelen doen met ons geestelijk welzijn. De focus ligt dus echt op de achtergronden van het nieuws. Ik merk dat dit enorm wordt gewaardeerd door onze kijkers en luisteraars. Zo zijn wij op bezoek geweest bij de lokale Kledingbank, waar ze in tegenstelling tot wat veel mensen denken, nu juist enorm op zoek zijn naar kleding. Wanneer alles weer normaal gaat draaien, verwachten ze namelijk een enorme toeloop. Maar ook een Berkelaar die tachtig werd en dit op gepaste afstand van zijn familie moest vieren, daar zijn wij bij!”

Van der Heiden benadrukt ook de gespannen economische situatie in de lokale tuinbouwsector: “Uiteraard krijgen de plaatselijke tuinders en agrariërs bij ons een stem! Ik vind het trouwens heel mooi om te zien, dat ondanks het feit dat ze het zelf erg moeilijk hebben, ze planten en bloemen uitdelen aan oudere en kwetsbare inwoners. Dat heeft het dorp ook gewoon nodig… dit soort dingen. Het is natuurlijk vreselijk allemaal, maar laten we wel positief blijven en elkaar steunen en helpen! Ik zie steeds meer mooie initiatieven ontstaan bij verenigingen en bedrijven. Dat geeft een goed gevoel van verbinding een saamhorigheid.” De kerken spelen ook een belangrijke rol op de zender. “Wij zenden meer dan ooit kerkdiensten uit. Er is juist nu grote behoefte zingeving en niet aan hijgerig nieuws”, vindt Van der Heiden. Ook de gemeente maakt dankbaar gebruik van het platform. “De burgemeester en wethouders zijn regelmatig bij ons op de zender te horen. Overigens was dit voor de crisis ook al het geval hoor, wij hebben een uitstekende band met het gemeentebestuur.”

Gezond en wel
Van der Heiden laat tot slot weten dat alle medewerkers van RTV Lansingerland gelukkig nog gezond en wel zijn. Het radioteam leeft erg mee met mensen die ziek zijn en nabestaanden van inwoners die het virus niet hebben overleefd, zoals na de treurige uitbraak in zorgcentrum de Oranjehoeck in Bergschenhoek. “Ik wil daarom nogmaals benadrukken: houd afstand”, zegt hij. “Het gaat op veel plekken goed, maar ik zie best veel mensen op straat en met tien man tegelijk een ijsje halen. Dat is gewoon niet goed. Probeer je echt aan de regels te houden, dat is mijn advies. De slogan van onze vrienden van RTV Rijnmond is erg toepasselijk: je bent zoveel beter op anderhalve meter”, besluit hij.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant