Verlaten roodborstnestje, gevonden achter zinken teil. (Foto: Anja Castelein-de Winter)
Verlaten roodborstnestje, gevonden achter zinken teil. (Foto: Anja Castelein-de Winter)
NATUUR ONDER DE LOEP

Verlaten roodborstnestje

Algemeen 108 keer gelezen

Lansingerland - Een collega draagt een gedichtje voor van Bette Westera over een roodborstvrouwtje, dat in prachtig rijm en ritme vier beweringen doet over haar levenswijze.

Drie van die beweringen kloppen mijns inziens niet helemaal met de werkelijkheid. Mijn collega vindt dat geen probleem en spreekt van dichterlijke vrijheid. We wisselen van gedachten of een gedicht inhoudelijk correct moet zijn. Met rijmende roodborstjes heb ik geen moeite, dat is duidelijk fantasie. Maar de vier beweringen zijn bedoeld om vogelkennis te verspreiden en dan vind ik dat die informatie zo goed mogelijk moet kloppen. Daarover kun je blijkbaar van mening verschillen. Het gaat niet om ernstige ongerijmdheden, maar om subtiel onjuiste beeldvorming. Laten we de laatste bewering van het roodborstvrouwtje eens onder de loep nemen: “Wij bouwen onze nesten goed verborgen op de grond.” In Elseviers broedvogelgids staat bij de roodborst: “Nestelt in een holte in een boomstronk, of laag in een stam, of in een holte in een oever, of tussen wortels, of in een dichte lage struik. Ook in muren, of aan of in gebouwen en in nestkastjes, heksenbezems, klimop en tuinhuisjes.”

Roodborsten hebben dus een veel grotere diversiteit aan nestlocaties dan het gedichtje suggereert. Misschien ben ik te kritisch, maar het is leerzaam om informatie te toetsen met eigen overdenkingen en waarnemingen. In de broedvogelgids staat dat roodborstjes in nestkasten broeden. Dat herinnert me aan een studente van een creatieve opleiding, die een aantal jaren geleden een nestkast wilde maken voor deze parmantige vogels. Ze stuurde me enkele vragen over het broedgedrag van roodborsten, zodat ze daar met haar ontwerp rekening mee kon houden. Ze liet zich niet ontmoedigen door mijn opmerking dat roodborsten zelden in nestkasten broeden en maakte een fraaie nestkast in de vorm van een miniatuur Rietveldwoning. Of de beoogde bewoners zijn komen opdagen heb ik later niet meer gehoord. Op de dag dat mijn collega het gedicht voordraagt, meldt een kennis dat ze in februari een verlaten roodborstnestje heeft gevonden achter een ondersteboven schuinstaand zinken teiltje op haar oppottafel. Ik vraag hoe ze weet van welke vogelsoort het is. Ze stuurt een foto van het nest met vier eitjes en schrijft dat ze de roodborstjes vaak in de buurt van het nest heeft gezien. Ik vergelijk de foto met afbeeldingen van roodborstnest en eieren in het boekje ‘Eieren en hun Vogels’ van Johan Haringsma en zie overtuigende overeenkomsten…

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant