Michiel van Mierlo is klaar voor de heropening van zwembad De Windas.
Michiel van Mierlo is klaar voor de heropening van zwembad De Windas.

In de startblokken voor heropening

Algemeen 2 keer gelezen

Bergschenhoek – Maandag was het dan zover, de zwemlessen bij zwembad De Windas zijn weer van start gegaan. “De afgelopen dagen is er hard gewerkt om het zwembad RIVM-proof te maken”, zegt Michiel van Mierlo, manager van het zwembad. Eenrichtingsverkeer, 1,5 meter afstand, looproutes en een desinfectieplan maken onderdeel uit van de voorzorgsmaatregelen. In de komende periode zullen de activiteiten binnen het zwembad weer gefaseerd van start gaan. Om de kinderen in de stemming te brengen en alvast voor te bereiden, werden de afgelopen week promofilmpjes over de nieuwe situatie op Facebook gedeeld.

Het zwembad sloot 15 maart haar deuren, maar heeft de afgelopen weken niet stil gezeten. De noodregeling van de overheid gaf het zwembad de gelegenheid om de klussen naar voren te halen die normaal gesproken tussen de zwemlessen en het banenzwemmen door werden gedaan. Er is een grote schoonmaak gehouden, de horeca is geschilderd, administratie is bijgewerkt en de zwembadmaterialen zijn uitgezocht. Daarnaast heeft de gemeente de buitengevel van het zwembad laten schilderen. Sinds maandag zijn de zwemlessen voor de badjes 2, 3, 4, B, C, zwemvaardigheid en snorkelen van start gegaan. Voor veel kinderen is het spannend om weer te gaan zwemmen. Er heeft immers zolang tussen gezeten. “Yusayra El Mourabit (7) zwemt in badje 4 en heeft er zin in. “Ik ben blij dat ik weer kan gaan zwemmen en ik ben ook heel benieuwd hoe het nu zal gaan. Ik heb er heel veel zin in”, zegt ze enthousiast. Voor badje 1 is een uitzondering gemaakt, omdat de zwemleraren geen lichamelijk contact meer mogen hebben met de kinderen en vanaf de kant les moeten geven. Volgens Van Mierlo denkt het zwembad wel na hoe er binnenkort eventueel weer gestart kan worden met het eerste badje. De abonnementen en meerbadenkaarten, die op 15 mei geldig waren, worden verlengd met de periode dat het zwembad gesloten is geweest. Mochten er bijvoorbeeld ouders zijn die hun kind nog niet naar zwemles willen sturen, om welke reden dan ook, zal het zwembad de kaarten bevriezen en zullen de kinderen uit de zwemlessen worden gehaald. “We weten immers niet hoelang het kan gaan duren. Op deze manier kunnen we de kinderen die wel komen de ruimte geven om les te krijgen”, zegt Van Mierlo. De belangrijkste voorzorgsmaatregelen zijn gericht op hygiëne en de 1,5 meter afstand. Voor de kinderen betekent dit dat er nog maar één ouder meer naar binnen kan en dat er speciale looproutes moeten worden gevolgd. Het zwembad volgt met de voorzorgsmaatregelen het advies van het RIVM. Dat betekent dat bezoekers zelfs bij de minste klachten verzocht worden om thuis te blijven. “Verder wordt elke twee uur alles gedesinfecteerd”, legt Van Mierlo uit. Ook zullen er minder mensen toegang tot het zwembad hebben en de toegang tot faciliteiten zoals douches, toiletten en kleedkamers wordt beperkt. “De bezoekers kunnen voor en na het zwemmen niet meer douchen. In de kleedkamers wordt ervoor gezorgd dat men 1,5 meter afstand kan houden. “De veiligheid van onze werknemers en bezoekers staat voorop”, zegt Van Mierlo.

Buitenbad
Bij het zwemmen van kinderen is er een indeling gemaakt in kinderen tot en met 12 jaar en iedereen vanaf 12 jaar. Bij kinderen vanaf 12 jaar moet er een 1,5 meter afstand in acht worden genomen. “Dat betekent 1 persoon per 9 vierkante meter, dat is goed te doen, maar betekent wel dat we het vrij zwemmen nog niet kunnen aanbieden”, zegt Van Mierlo. Hij hoopt dat het vanaf 1 juli weer mogelijk is om meer mensen kwijt te kunnen in dezelfde ruimte. De hamvraag blijft natuurlijk of het buitenbad open kan en onder welke voorwaarden. “Normaal gesproken werd het met temperaturen boven de 25 graden behoorlijk druk”, zegt Van Mierlo. “De vraag blijft nu hoe we het zwembad met zulke grote aantallen mensen kunnen gaan managen.” De manager ziet verder nog een grote uitdaging in de financiële haalbaarheid om tegen de zomer het buitenbad te kunnen openen. Mocht dit gebeuren zal het onder strikte voorzorgsmaatregelen zijn. De eventuele opening van het buitenbad is nog een groot punt van twijfel. Het zwembad is met de gemeente in overleg over de eventuele mogelijkheden.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant