Minke Oosterlaan bij haar fraaie duurzame kantoor waar ze met haar team heel prettig werkt.
Minke Oosterlaan bij haar fraaie duurzame kantoor waar ze met haar team heel prettig werkt.

Drukke tijden voor architect Minke Oosterlaan

Algemeen

Berkel en Rodenrijs - Door corona zijn er wat opdrachten uitgesteld of zelfs helemaal van de baan en toch blijven het hele drukke tijden voor architect Minke Oosterlaan die sinds oktober 2018 haar kantoor heeft naast het witte woonhuis aan de Klapwijkseweg 8 in Berkel dat ze deelt met partner Walter Kleijweg en hun twee dochters, Marit van negen en Jiske van vijf.

Minke vindt het niet heel erg dat ‘de meiden’ vanaf maandag 11 mei weer gedeeltelijk naar school gaan, de openbare basisschool De Klipper. “Het gezinsleven werd er een stuk intensiever door en als ouders moet je naast je eigen werk ook de kinderen helpen met hun schoolopdrachten. Dat was boeiend om mee te maken, maar het betekent wel dat je iedere avond moet werken omdat je normale werk ook gewoon door gaat.”
Minke vermoedt dat corona ook voor haar werk gevolgen gaat krijgen. “Ik krijg nu al aanvragen binnen van mensen die bijvoorbeeld boven de garage een opbouw willen maken met een extra werkkamer of chill-ruimte voor kinderen. Thuis werken kan heel efficiënt en prettig zijn, maar je moet wel een goed werkbare ruimte hebben.”
Minke Oosterlaan wist al rond haar twaalfde dat ze iets met ontwerpen en bouwen wilde gaan doen. “Ik was ook altijd met Lego van alles aan het maken. Na het VWO en een jaar HTS ben ik op de TU Delft Bouwkunde gaan doen. Sinds twaalf jaar heb ik een eigen architectenbureau. Intussen heb ik drie mensen aan het werk, twee vrouwen en een man, en werk ik veel samen met twee zzp-ers.”
Sanne Blom werkt al heel veel jaren bij Minke. Ze kennen elkaar van het handballen bij TOGB, waar ze destijds heel fanatiek en toch gezellig mee bezig waren. Roel van der Sman werkt als projectleider bij Minke. “Sinds vorig jaar hebben we ook Lorien Golly. Zij is een bouwkundige met Koerdische roots. Door Lorien weet ik nu veel meer van allerlei zaken waar ik vroeger helemaal niet bij stil stond”, aldus Minke die heel blij is met haar team.

Vakvrouw
Ze heeft een breed scala aan ontwerp- en bouwopdrachten op het vlak van wonen, werken en combinaties daarvan. “Je bent letterlijk ruimte aan het creëren. Soms gaat het om totaal nieuwe ruimte, maar omvormen van bestaande ruimtes voor nieuwe functies is misschien nog wel boeiender. Het is ontzettend divers wat wij doen en die diversiteit geldt ook voor de opdrachtgevers. Dat zijn particulieren, bedrijven of verenigingen, zoals de Scouting Berkel, waar we een nieuw clubhuis voor ontworpen hebben. Ik ben ook betrokken bij de katholieke kerk in Berkel. Dat is dan deels als vrijwilliger en deels als architect. Het is ook zo leuk om dan samen te werken met allerlei groepen mensen.”
Minke Oosterlaan streeft bij haar creatieve ontwerpwerk naar de beste combinatie van mooi, functioneel en praktisch. Ze is bijvoorbeeld met een timmerbedrijf bezig om een demontabele mantelzorgwoning te ontwikkelen die mensen vergunningsvrij in de achtertuin kunnen plaatsen.
“Het is mooi om te zien dat er meer creatieve en praktische mogelijkheden ontstaan voor families die met meer generaties bij elkaar willen wonen.”
Oosterlaan Architecten vervult opdrachten voor verbouw, nieuwbouw en ‘ombouw’ naar nieuwe bestemmingen, zoals van agrarisch en bedrijfsgebied naar woningbouw.
Ze vindt het belangrijk opdrachtgevers bewust te maken van de noodzaak en mogelijkheden om milieuvriendelijk te bouwen. “Dat kan door het materiaalgebruik; we werken veel met hout uit Europa. Maar ook door bij de installaties voor verwarming, ventilatie en warm tapwater duurzame keuzes te maken, al dan niet met zonnepanelen. Ons eigen kantoor is er een mooi voorbeeld van. We bouwen graag met lokale partijen om de reistijd en de uitstoot te verminderen. De uitdaging is steeds weer om een toekomstbestendig gebouw te realiseren en de beschikbare ruimte zo goed mogelijk te benutten! Samenwerken met veel disciplines en de klant verrassen; dat is het mooie van ons vak.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant