Cora van der Wielen hamstert niet.
Cora van der Wielen hamstert niet.

Lansingerlanders nemen corona heel serieus

Algemeen 164 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Een rondgang door Berkel en Rodenrijs toont aan dat de inwoners van Lansingerland heel goed begrijpen dat corona een bijzonder serieus probleem is dat een strenge gecoördineerde aanpak vereist. Op deze zonnige maandagmorgen 16 maart is het overal relatief rustig.

Zeker bij kinderopvangcentrum De Paddestoel. Bij een van de drie vestigingen, De Hoeve, zijn rond tien uur vijf kinderen aanwezig. Drie van de vijf zijn kinderen van medewerksters. Mede-eigenaar Jasper van der Lingen vertelt dat alle medewerkers deze maandag zijn gekomen. Dat tekent de betrokkenheid. De leiding van De Paddestoel is al sinds de persconferentie van zondagmiddag bezig om van alles te regelen. “We zijn zondagavond tot twaalf uur bezig geweest en nu zijn we ook nog van alles aan het regelen. De regel is dat we alleen kinderen mogen opvangen van wie beide ouders een vitaal beroep hebben zoals dat heet. Het is nog niet te zeggen hoe veel kinderen we dan overhouden, maar heel veel zullen het er niet zijn. Het is voor niemand leuk, deze toestand, maar we begrijpen het wel. Met z’n allen moeten we ons best doen om corona zo snel mogelijk binnen de perken te krijgen.” Zo lang nog niet duidelijk is hoe het werkrooster zal zijn, houden de medewerkers zich bezig met schoonmaakwerk. Dat kan nooit kwaad. Jasper vertelt dat hij de maatregel goed begrijpt. Vorige week waren er al aardig wat mensen die hun kinderen thuis hielden, uit voorzorg. Zeker als ze verkouden waren of wat verhoging hadden. “Als iedereen zich aan de voorschriften houdt, moet het aantal besmettingen snel omlaag kunnen. Laten we hopen dat we over drie weken met z’n allen weer terug kunnen naar het normale ritme, maar zekerheid hebben we niet.”

Johan Friso
Een straatje verderop zijn drie jonge meisjes lekker aan het spelen. Normaal zitten ze op de Johan Frisoschool waar koortsachtig wordt gewerkt aan een ‘thuisstudieplan’. Voor het zo ver is, kunnen Larissa (10), Yzze (8) en Eline (8), het zusje van Larissa, lekker buitenspelen. Ze zullen zich de eerste dagen zeker niet vervelen. Tiktokken, het bos in en een beetje zwerfvuil opruimen. Ze hebben genoeg te doen. Larissa zegt dat ze het niet erg vindt dat ze even niet naar school hoeft, maar thuis leren ziet ze niet zo er zitten. Dan gaat ze toch nog liever naar school. En toch gaat het daar wel van komen. Het worden niet zomaar drie extra vakantieweken, zo heeft de school zondagavond per mail al duidelijk gemaakt. Drie van de vier ouders zijn in staat om thuis te werken. De moeder van Larissa en Eline, Bernalda, werkt in de thuiszorg maar is vandaag thuis. Haar echtgenoot is calculator en kan thuis werken. De ouders van Yzze – die ook nog een broertje Jurg heeft en twee cavia’s – kunnen ook thuiswerken. Pa zit in de ict en ma Lisette werkt bij Koppert en heeft daar een facilitaire baan die ze deels thuis kan uitoefenen. De moeders zeggen wel dat het best een opgave is om de kinderen drie weken thuis te hebben. Ze begrijpen de maatregel niettemin volkomen en ze gaan er het beste van maken.

Geen bezoek
We rijden naar het gezondheidscentrum aan de Klapwijkse Zoom. Buiten hangt een biljet met instructies: voel je verhoging en heb je problemen met je luchtwegen met daarbij hoestverschijnselen; ga dan zeker niet naar binnen. De nieuwe huisartsen van Praktijk De Groenzoom – de opvolgers van John van Ochten – hebben het heel druk met het inregelen en afstemmen van de nieuwste voorschriften vanuit de landelijke richtlijnen van GGD, RIVM en de landelijke huisartsenorganisatie. De nieuwe aanpak komt er op neer, dat het aantal bezoekjes van patiënten aan de praktijk tot het minimum wordt beperkt. Alles wat op afstand geregeld kan worden, wordt via telefoon, e-consult of eventueel videogesprek gedaan. Ontmoetingen tussen patiënten in de praktijk worden tot een minimum beperkt. Zaken die nog wel even kunnen wachten, moeten ook nog even wachten. Dat zegt assistente Patricia, terwijl we netjes achter ‘de rode lijn’ blijven. Door die rode lijn blijft er voldoende afstand. Helaas leest niet iedereen even goed de voorschriften, zodat er nog altijd mensen zijn die pal voor de balie gaan staan en dan hopelijk zonder te hoesten. Ze pakken het vanaf eind vorige week heel strak aan. Voor mensen met luchtwegklachten gaan we een apart spreekuur instellen waarbij zowel de arts als de patient preventieve kleding draagt inclusief mondkapje. Alles wordt er aan gedaan om de praktijk clean te houden en eventuele besmetting te voorkomen. Patricia vertelt dat de diverse praktijken de aanpak zo veel mogelijk afstemmen en harmoniseren zodat iedereen weet waar hij of zij aan toe is. Ze merkt aan contacten met patiënten dat de schrik en de zorg er nu goed in zitten. “Veel mensen zijn echt heel ongerust. Ik kan alleen maar zeggen: als je echt niet het huis hoeft, blijf gewoon thuis en zoek de problemen niet. Dat geldt zeker voor oudere mensen en mensen die klachten vertonen zoals hoesten, koorts en luchtwegproblemen. Blijf gewoon binnen en hamster niet.” Dat laatste zegt Patricia lachend: vrijdag kwam er een auto voorbij de praktijk die totaal beladen was met toiletpapier. “Ik heb nog nergens gelezen dat je diarree krijgt van corona”, aldus Patricia die in haar vrije tijd fanatiek met stijldansen bezig is maar nu even niet meer. Ze hoopt dat iedereen - door zich aan de regels te houden - weer zo snel mogelijk dansend door het leven kan!

Horeca dicht
Bedrijfsleider Danny Hoebeke van de horecazaak Muller & Co aan de Kerksingel had het al wel een beetje zien aankomen maar dat hij zondagmiddag half zes zou horen dat de zaak om zes uur dicht moest zijn, had hij toch niet verwacht. “Er waren al niet zo veel mensen. Vorige week was het al veel stiller dan anders. Veel mensen bleven uit zichzelf al weg, maar dat we nu drie weken helemaal potdicht zijn, dat is toch wel heel bijzonder. Vijf jaar lang is het hier iedere dag gezellig druk en dan ineens helemaal niemand meer binnen.” Danny hoopt dat het niet langer dan een week of drie gaat duren en dat daarna alles weer doorgaat zoals voorheen. Zeker in april en mei zijn er veel feesten met groepen en dan wilde Muller & Co ook het eigen vijfjarig bestaan vieren. Danny wil niet te ver vooruit kijken en eerst de komende drie weken maar zien door te komen en daarbij natuurlijk alle regels goed op te volgen. Intussen is eigenaar Rober Willemsen als voorzitter van Horeca Nederland heel druk met de financiële gevolgen. Voor heel veel horecagelegenheden is het een zeer zware strop. “Zijn telefoon staat al een week roodgloeiend”, zegt Danny. Wat er zondagavond aan lekkernijen overschoot, is zo veel mogelijk naar de Oudelandse Hof geloodst. Tot slot van onze rondgang spreken we nog een klant van Hoogvliet. Zelf kan de supermarkt geen commentaar geven. Men verwijst naar het hoofdkantoor. Cora van der Wielen komt met een redelijk bescheiden kar de winkel uit lopen. “Ik kom uit Overschie en daar leek de boel eind vorige week wel leeggeroofd. Hier valt het wel mee. Alleen de aardappelen waren op. Ik doe het rustig aan. We gaan gezellig een weekje naar de Veluwe, mijn man en ik. Natuurlijk zijn die maatregelen prima. Laten we ons er met z’n allen aan houden, des te sneller is alles onder controle.”

Larissa, Yzze en Eline hoeven ‘even’ niet naar school.
Doktersassistente Patricia houdt afstand.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant