Jan Willem van den Beukel is al tien jaar woonachtig in Berkel en Rodenrijs. (Foto: Ariane Kok)
Jan Willem van den Beukel is al tien jaar woonachtig in Berkel en Rodenrijs. (Foto: Ariane Kok)

Nieuwe wethouder Jan-Willem van den Beukel stelt zich voor

Algemeen 359 keer gelezen

Lansingerland – Afgelopen donderdag werd Jan-Willem van den Beukel (38) officieel beëdigd als wethouder van de gemeente Lansingerland. Hij volgt Albert Abee op, die onlangs is benoemd als wethouder in de gemeente Westland. Van den Beukel zal verantwoordelijk zijn voor de portefeuille duurzaamheid, glastuinbouw & greenport en financiën & grondzaken. Onderwerpen die nauw aansluiten bij zijn interesses en eerdere werkervaring. Naast wethouder is Van den Beukel een betrokken inwoner, die actief is in verschillende verenigingen. “Ik ben met mijn hart en ziel betrokken bij Lansingerland”, zegt hij trots.

Van den Beukel woont inmiddels tien jaar met zijn gezin in Berkel en Rodenrijs. Hij is vader van vier jongens in de leeftijd van: 10, 8, 6 en 3. Zijn vader komt oorspronkelijk uit Berkel en Rodenrijs. Van den Beukel is geboren in Rotterdam en bleef daar tot zijn zeventiende wonen. Daarna studeerde hij Bos en Natuurbeheer in Wageningen. Tijdens zijn studie vond Van den Beukel het vooral interessant hoe een land wordt ingericht. Zijn interesses gaan uit naar de samenwerking tussen overheden, het bedrijfsleven en de maatschappij. De wethouder was tot voor kort werkzaam als senior manager bij PriceWaterhouseCoopers in Amsterdam. Hij gaf daar leiding aan een internationaal team van specialisten op het snijvlak van duurzaamheid en financiën. Daarvoor was hij vijf jaar lang beleidsmedewerker bij de Tweede Kamerfractie van het CDA op het gebied van ruimtelijke ordening, milieu, verkeer, duurzaamheid en energie. Tijdens zijn studie woonde hij kort in Duitsland en in België. Hij verhuisde daarna naar Den Haag waar hij zijn eerste baan kreeg. Toen het gezin zich verder uitbreidde, besloot Van den Beukel samen met zijn vrouw om een plek te zoeken waar de kinderen goed konden opgroeien. “Dat is natuurlijk Lansingerland”, zegt van den Beukel lachend. “Het voelt fijn om op een plek te wonen waar je je thuis voelt en verbinding mee hebt.”

Betrokken bewoner
Sinds het gezin in Berkel en Rodenrijs is neergestreken, is Van den Beukel lid van verschillende verenigingen. Aan de lijst lijkt geen einde te komen. In het weekend is hij te vinden langs de zijlijn van voetbalvereniging CVV Berkel, waar zijn zoon voetbalt en waar hij af en toe als spelbegeleider fungeert. Ook is hij lid van de Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs, vanwege zijn interesse in de historie van de gemeente en het behoud ervan. Én hij is lid van Natuurmonumenten.

Om zijn lidmaatschap van de wijkvereniging Berkel Dorp te illustreren, zegt hij: “Ik vind het heel belangrijk dat buurten levendig zijn. Ondanks zijn drukke werkzaamheden was hij ook actief lid van de medezeggenschapsraad van de school waar zijn kinderen op zitten. Eerst van de Mauritsschool waar hij gestreden heeft voor het openhouden van de school en na de fusie is nog een jaar van de Prins Johan Frisoschool. “Ik ben met mijn hart betrokken bij Lansingerland. Volgens hem draagt betrokkenheid bij aan verbinding tussen mensen en verbindingen maken dat een plek fijn wordt om te wonen. In Lansingerland zit het volgens de kersverse wethouder wel goed.”

Van den Beukel fietst graag in het weekend door de Groenzoom of bezoekt met zijn kinderen de belevenisboerderij. “Er is de laatste jaren veel gebouwd in Lansingerland en je merkt dat recreatiemogelijkheden zich ontwikkelen. Er valt nu al veel te beleven in de gemeente en het wordt alleen maar beter”, zegt hij. Op zondag is hij een trouwe bezoeker van de protestantse kerk de Ark.

Begin politieke loopbaan
Van den Beukel werd in 1999 lid van het CDJA. Als kind was hij al begaan met historie, natuur, milieu en cultuur en het behoud ervan. “Later kwamen bij mij vragen op als: hoe geven we als samenleving een positieve invulling aan vrijheid, bouwen we aan ons gezamenlijk huis, vinden we een nieuwe gemeenschappelijkheid”, reflecteert hij. “Ik had er toen al een mening over en wilde daar handen en voeten aan geven. Hij werd lid van het CDJA, zo kon hij zijn idealen vormgeven. De uitgangspunten van het CDA - gerechtigheid, solidariteit, gespreide verantwoordelijkheid en rentmeesterschap -, zijn zijn politieke leidraad. Voor hem was het dan ook al vroeg duidelijk, dat het CDA de partij was waar hij zich thuis zou voelen en nieuwe ideeën kon ontwikkelen over maatschappelijke vraagstukken. Zijn interesses gingen ook uit naar Europees niveau. Zo sloot hij zich aan bij de werkgroep Europa en dacht mee over een initiatief over het Europees duurzaamheidsbeleid. In diezelfde periode deed hij ruime ervaring op, die hem in de rest van zijn loopbaan van pas zou komen.

Maatschappelijke betrokkenheid
Van den Beukel combineerde zijn politieke werkzaamheden met zijn studie en dat was volgens hem goed te doen. “Ik kan het iedereen aanbevelen om lid te worden van een politieke partij.” Hij zou ook graag zien dat jongeren meer betrokken raken bij de politiek. Hij wil zich hier persoonlijk voor inzetten door ze een dagje mee te laten lopen. Volgens hem werkt dat heel motiverend. “Jongeren mogen zich realiseren dat politiek toegankelijk is en de democratie van iedereen is. De democratie in Nederland is veel toegankelijker dan mensen wel eens denken. Maatschappelijke betrokkenheid is voor iedereen nodig. Maatschappelijke betrokkenheid is immers wat een democratie veronderstelt. Hoe meer mensen je kunt betrekken bij politieke besluitvorming hoe beter”, zegt Van den Beukel. De betrokkenheid moet volgens de wethouder gekoesterd en verder ontwikkeld worden. Duurzaamheid vormt de rode draad door de loopbaan van de wethouder. “Duurzaamheid is belangrijk. Iedereen draagt een steentje bij aan de opbouw van een samenleving. Duurzaamheid is van belang voor de continuïteit en voor het laten floreren van de economie en de samenleving.”

Ambities als wethouder
Van den Beukel stapt in op het moment dat het college halverwege zijn termijn is. De afgelopen tijd is hij druk bezig geweest met het afronden van zijn baan bij PwC en met het inlezen van dossiers. Hij zal zich in eerste instantie bescheiden opstellen, maar het college krijgt er hoe dan ook een bevlogen collega bij, die er zin in heeft en niet kan wachten om aan de slag te gaan. Teamwork vindt hij belangrijk, hij heeft er ruime ervaring mee. En oplossingsgerichtheid: samen met collega-wethouders naar oplossingen voor maatschappelijke vraagstukken zoeken. “Ik voel een grote verantwoordelijkheid voor de uitvoering van het collegeprogramma. Ik zie mezelf als onderdeel van een doorgaande geschiedenis. Als bestuurders zijn we allemaal passanten. Er zijn bestuurders voor ons geweest en er komen bestuurders na ons. Wij mogen nu de keuzes maken. Deze zullen nog vijftig of honderd jaar doorwerken, dat is ons referentiekader”, zegt hij vastbesloten. Een voorbeeld is de ontwikkeling van Wilderszijde. “De uitdaging is om het plan van de tekentafel te krijgen en op een manier neer te zetten waarvan we over vijftig jaar kunnen zeggen dat het goed is gedaan.”

Van den Beukel ziet genoeg uitdagingen in de gemeente Lansingerland. “Als eerste moeten de financiën op orde blijven, daar heeft de voormalig wethouder Albert Abee een grote rol in gespeeld. Zonder gezonde financiën is niks mogelijk.”

Van den Beukel gaat zich op het gemeentekantoor bezighouden met duurzaamheid, glastuinbouw & greenport en financiën & grondzaken.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant