“Geen opgestoken vingertje
“Geen opgestoken vingertje", zegt Gerda. “Maar tips en adviezen om te genieten van wat je wél mag.”
JOB IS TOP

Diëtist Gerda Stougie

Algemeen

Bleiswijk - In de ruim dertig jaar dat Gerda Stougie mensen adviseert over voeding en hun voedingspatroon is er in de maatschappij veel veranderd. De vraag naar dieetzorg stijgt nog steeds. Voor de diëtist betekent dat meegroeien met nieuwe behandelmethodes door bijscholing. “Voor mij is dat heel gewoon. Ik heb een brede interesse en wil graag op de hoogte blijven”, zegt Gerda.

Ze gaat verder: “Vroeger werd een dieetvraag vooral gekoppeld aan mensen met overgewicht. Tegenwoordig adviseert een diëtist bij meer gecompliceerde ziektes en aandoeningen, maar ook bij over- en ondergewicht. De mensen zijn mondiger geworden en zoeken zelf al veel op. Mensen motiveren en naar hen luisteren vind ik belangrijker dan over calorieën praten. Ik begeleid ook mensen met diabetes, die eigenlijk insuline moeten gaan spuiten maar dat absoluut niet willen. Met een koolhydraatbeperkt dieet lukt het vaak om hen van de medicijnen af te krijgen. Dat is waar ik het voor doe. Het mooiste van dit werk vind ik het als ik daadwerkelijk iets voor mensen kan betekenen zoals bij mensen die last hebben van een prikkelbaar darmsyndroom. Daarover is tegenwoordig meer bekend. Zij hebben soms angst om de deur uit te gaan en worden vaak niet serieus genomen in hun omgeving. Zij hebben constant pijn en zijn sterk gemotiveerd om daar vanaf te komen. Als ik hen met een dieet zodanig geholpen heb dat ze weer de straat op durven, is dat natuurlijk heel fijn. De eerste keer dat ik dat hoorde, ontroerde mij dat.” Gerda groeide op in een tuindersgezin aan de Hoefweg in Bleiswijk. “Mijn moeder had gezondheidsklachten en volgde een alternatief dieet. Zij kreeg ooit in een restaurant een appel op een schoteltje geserveerd terwijl iedereen een luxe dessert voor zich had. Hadden ze er maar een leuke fruitsalade van gemaakt, dacht ik. Thuis ging ik mijn moeder helpen met het bereiden van speciale gerechten. Na de middelbare school ging ik ‘Humane voeding’ studeren in Wageningen. Ik beraadde mij op de toekomst en besloot om over te stappen naar de opleiding ‘Voeding en diëtetiek’ in Den Haag. Dit paste beter bij mij: meer met de mens zelf bezig zijn. Koken vond ik verreweg het leukste vak”, vervolgt Gerda. “Ik leerde hele recepten uit mijn hoofd. Later kwam de nadruk meer op receptuur voor dieetvoeding te liggen.” Het was niet makkelijk om een baan te vinden als diëtist en Gerda ging aan de slag bij Nutricia en later in het Sint Franciscus ziekenhuis. Daarnaast gaf zij voorlichting in buurthuizen. “Toen ik merkte dat hier en daar diëtisten voor zichzelf begonnen, leek dat ook wel iets voor mij. Ik startte mijn praktijk MinderMeer. Daarin wil ik vooral niet werken met een ‘opgestoken vingertje’ voor wat minder moet, maar laat ik zien wat er allemaal nog wèl kan.” In haar vrije tijd wandelt Gerda graag. Zij is gids bij ‘De Wandelmaat’ en organiseert klooster- en pelgrimswandelingen. “Dat is meer dan wandelen alleen”, legt Gerda uit. “Het gaat om ontmoeten, onthaasten, verwondering en de stilte van de natuur. Het is een fijne manier om met elkaar in gesprek te komen.” (AvdH)

Wandelen geeft volgens Gerda rust en bezinning.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant