De burgemeester mag alvast gaan nadenken over een cadeau voor het platina huwelijk.
De burgemeester mag alvast gaan nadenken over een cadeau voor het platina huwelijk.

Echtpaar Troost-Mak viert briljanten huwelijk

Algemeen 221 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - “Huug Troost kennen ze allemaal hier in Berkel”, zegt Anne Troost-Mak over Hugo, de man aan wie zij vijfenzestig jaar geleden het ja-woord gaf. Zijn bezigheden voor besturen van meerdere voetbalclubs zijn niet onopgemerkt gebleven. Precies in het jaar waarin zowel Anne als Hugo de respectabele leeftijd van negentig jaar hopen te bereiken, vieren zij hun briljanten huwelijk. Burgemeester Pieter van de Stadt ging hen feliciteren en bracht een toepasselijk cadeau mee.

Wanneer Anne en Hugo het bronzen beeldje van twee mensen voorzichtig uit de doos halen, zijn zij heel verrast. “Het is prachtig, en wat is het zwaar”, zegt Anne waarna het meteen een ereplaats krijgt. Een van de aanwezige dochters merkt op dat het beeldje veel gelijkenis vertoont met een foto van de fotoshoot waarbij haar ouders naast elkaar op een kubus zaten.

Dan komt het moment voor de hamvraag: hoe en waar de briljanten bruid en bruidegom elkaar eigenlijk ontmoet hebben. Hugo vertelt dat hij als timmerman in de bouw werkte, net als Anne’s vader en een keer met hem meeging naar huis. “Ik vond haar meteen aardig.” Anne schiet in de lach. “Hugo zat op school een klas hoger. Ik had niet gedacht dat ik later juist met hem zou trouwen. ‘An me nooit niet’, dacht ik toentertijd.”

Marine
Het huwelijk werd gesloten in het gemeentehuis van Berkel en Rodenrijs en ingezegend in de Gereformeerde kerk. Hugo had inmiddels getekend bij de marine en werkte daar als timmerman maar ook als duiker. Anne pakt de mooie zwart-wit trouwfoto erbij. We zien Hugo in zijn marine uniform naast zijn stralende bruid staan. Zij gingen inwonen bij de ouders van Anne aan de Zuidersingel in Rodenrijs, waarna er zicht kwam op een eigen woning. Een zoon en drie dochters werden geboren. Een van de dochters woont in Australië. “Daar ben ik al zes keer geweest, de eerste keer zelfs alleen”, zegt Anne die vervolgens ook vertelt over hun zoontje. Hij is verongelukt toen hij drie-en-een-half jaar oud was. Zijn portret staat in de fotogalerij met de vijf kleinkinderen.

Het recept voor een lang en gelukkig huwelijk is volgens Anne en Hugo dat je elkaar de ruimte geeft. In de praktijk komt het er op neer dat Hugo bezig is met zijn computer of een cryptogram terwijl Anne een tenniswedstrijd volgt op tv. “Je moet je gewoon niet overal druk om maken”, is Anne’s advies. Zij zijn duidelijk allebei een ‘het glas is altijd halfvol’-type en trekken er nog vaak op uit. Hij om te biljarten en zij gaat graag wandelen met haar zus die vlakbij woont.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant