[BLIK OP DORPSGENOTEN] Patrick en Carla Starrenburg
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Carla en Patrick hebben elkaar zelfs ‘via de vis’ leren kennen.
Carla en Patrick hebben elkaar zelfs ‘via de vis’ leren kennen.
BLIK OP DORPSGENOTEN

Patrick en Carla Starrenburg

  •   366 keer gelezen

Eigenlijk zou Patrick Starrenburg in zijn eentje de Dorpsgenoot zijn, maar het gesprek vindt plaats in de viswinkel van Carla en Patrick Starrenburg in Bergschenhoek en terwijl Patrick vragen beantwoordt, is Carla bezig om de winkel klaar te maken voor de opening om 9.00 uur. Daarbij komt zodanig veel informatie 'los' over Carla en vanuit Carla, dat we net zo goed ook Carla er bij kunnen betrekken.

Het is zelfs zo dat ze 'als gevolg van de vis' elkaar hebben leren kennen. Sterker nog: Patrick heeft Carla ooit aangenomen als medewerker van Schmidt Zeevis. En ook voor die tijd kenden ze elkaar al via de vis. Carla werkte in de productie en als de orders van de Konmar dan wel eens wat laat waren, kreeg Patrick het luid en duidelijk te horen. "Ik begon 's morgens al heel vroeg en kon dan niet naar huis omdat de orders nog niet binnen waren. Dan kon ik best boos worden." Patrick moet er om lachen. "Ze had een geel hoofddeksel op en een wit schort en als je daar tussendoor een rood hoofd zag, dan wist je al hoe laat het was. Letterlijk bijna." Hoe dan ook: Carla en Patrick werden een paar en sinds bijna vijftien jaar hebben ze samen een viswinkel in hartje Bergschenhoek: Hoeckse Vis en Zeebanket. Ze wonen bovendien al meer dan twintig jaar in Bergschenhoek, in de gezelligste wijk van deze gemeente, zeggen ze. Ze hebben ook de best denkbare buren en op hun huis staat 'Kom maar achterom'. Het huis is net zo'n zoete inval als de winkel waar veel mensen niet alleen voor heerlijke vis komen maar ook voor een praatje. "Kom je voor een babbeltje of wil je ook nog wat hebben", vraagt Carla dan. Vaak is het antwoord: voor allebei.

Wat hebben jullie met vis?
Carla: Mijn sterrenbeeld is vis. Ik woon aan de Bittervoorn. Ik werk al een groot deel van mijn leven in de vis, maar met levende vissen heb ik niet zo heel veel. Ik vind ze niet heel leuk, de vissen, maar ik eet ze wel. Zeetong is mijn favoriet.

En jij Patrick?
Ik eet wel vis maar niet zo heel veel. Ik ben meer iemand die iets te kauwen moet hebben. Een lekker stukje vlees met een stevige structuur, dat eet ik liever dan vis. Wel vind ik het heel leuk om in de vis te werken. Dat doe ik al bijna mijn hele leven. Eerst in loondienst en nu al bijna vijftien jaar met een eigen winkel. We doen er alles aan om het zo goed mogelijk te doen, qua assortiment, qua service en ook wat betreft sfeer in de winkel. We hebben ontzettend veel trouwe klanten die in elk geval goede kennissen zijn geworden en in veel gevallen zelfs vrienden. Ze komen ook niet alleen uit Bergschenhoek maar overal vandaan, Bleiswijk, Berkel, Schiebroek, Hillegersberg, noem maar op. We zijn tegenwoordig ook zeven dagen per week geopend. Het is best bijzonder dat mensen op zondag verse vis kunnen kopen. Je ziet het koopgedrag van mensen veranderen. Zaterdag is steeds meer een drukke dag waarop er gesport moet worden en als je meerdere kinderen hebt met meerdere sporten, dan ben je als gezin zomaar de hele dag bezig. Dus is de zondag steeds meer een winkeldag en als de supermarkten open zijn, dan is het toch prachtig dat ze meteen ook even een visje kunnen kopen. We hadden eigenlijk de verwachting dat de mensen op zondag vooral voor het gemak van de gebakken vis zouden kiezen, maar ze kopen ook veel verse vis om dan lekker mee te kokkerellen.

Hoe kwamen jullie er destijds toe om in Bergschenhoek een viszaak te beginnen?
Patrick: We woonden hier al vanaf 1998 en ik zat een keer bij de kapper toen ik hoorde dat dit winkelpandje vrij kwam. Iemand zei toen dat het wel leuk zou zijn als hier een viszaak in gevestigd zou worden. Of ik vanuit mijn werk niet iemand wist die dat zou willen en kunnen. Op dat moment dacht ik: waarom gaan we het zelf niet doen? De eigenares van het pand, Brord Smit, wilde daar graag aan meewerken maar omdat het helemaal niet in onze planning zat, hadden we er ook niet voor gespaard. Geen probleem voor Brord: zij had een nichtje dat bij de bank werkte en na een paar maanden was de financiering rond. Eind 2005 zijn we begonnen en het was meteen een groot succes. We draaiden een geweldige kerst. In de crisisjaren hadden ook wij een terugslag maar daar zijn we toch goed uitgekomen. In 2013/2014 hebben we nog even een tweede winkel gehad in Pijnacker, maar daar zijn we bijtijds mee gestopt, toen bleek dat het daar niet haalbaar was. We hebben daarna weer alle pijlen op deze winkel gericht en het gaat buitengewoon. We hebben een leuk team medewerkers en Carla en ik doen ook veel werk.

Hebben jullie kinderen die er zin in hebben om de winkel later eventueel voort te zetten?
Carla: We hebben twee zoons, Jeffrey van achttien en Duncan van vijftien. Duncan vindt het wel leuk om mee te helpen af en toe maar ze hebben allebei niet de ambitie om van de vis hun beroep te maken.
Patrick: Jeffrey doet finance en control op hbo-niveau en kan straks misschien wel de administratie en de boekhouding gaan doen. Hij werkt wel naast zijn studie maar dan bij de PLUS. Duncan wil heel graag de theaterkant op. Van wie hij dat talent heeft? Geen idee. Het is wel zo dat je in een winkel ook wel eens een beetje toneel moet spelen. Soms heb je er wat minder zin in maar dat wil je niet aan de klanten laten blijken. Maar, dat gebeurt maar zelden hoor. We werken met heel veel plezier en hebben heel veel leuke contacten met de klanten. Dat maakt het winkelwerk ook zo leuk.

Wat doen jullie verder nog?
Patrick: Ik ben bestuurlijk actief bij Bruisend Bergschenhoek, de winkeliersvereniging. Het is ontzettend leuk om samen met andere ondernemers en betrokkenen er aan te werken om het winkelcentrum op een hoger plan te brengen. Natuurlijk zijn we vooral gericht op de dagelijkse boodschappen, maar we hebben toch de nodige specialisten zitten en vooral ook veel unieke zelfstandige winkels die niet bij een keten aangesloten zijn. We doen er samen met de gemeente alles aan om het centrum meer te laten bruisen. Daarvoor hebben we met de centrummanager mooie plannen gemaakt die de komende jaren werkelijkheid worden, tegelijk met een grondige renovatie van de riolen, het straatwerk, enzovoort. Er zijn de laatste jaren al flink wat stappen voorwaarts gezet en het wordt nog veel mooier. Het gaat echt bruisen hier!

Hebben jullie nog tijd voor andere bezigheden buiten de winkel?
Carla: Niet zo heel veel. Genieten van een lekkere maaltijd – die we dan wel of niet zelf klaar maken - en een wijntje vinden we leuk. We zijn wel echte Bourgondiërs.
Patrick lachend: Dat kun je aan ons ook wel afzien!

En sport? Voetbal bijvoorbeeld?
Patrick: Zelf actief voetballen heb ik nooit gedaan. Dat komt – denk ik – doordat mijn vader Henk zo fanatiek was dat mijn broer en ik zelf nooit een bal aangeraakt hebben. Mijn vader was actief bij voetbalclub VIOS in Den Haag. Hij is nog steeds fanatiek met alles. Werkt ook regelmatig nog even mee in de winkel. Onze zoons voetballen bij BVCB. Ze vinden het leuk maar ze zijn wel zo realistisch dat ze weten dat ze geen toptalenten zijn.
Carla: Jeffrey is keeper en Duncan veldspeler.

En verder?
Patrick: We doen op sociaal vlak best het een en ander. Vorig jaar hebben we hier in het dorp voor het eerst de Samenloop voor Hoop georganiseerd. Een sponsorloop voor onderzoek naar kanker. Carla wilde eerst lopend aan de Alpe d'HuZes gaan meedoen maar ze moest daar een behoorlijk hoog startkapitaal voor meebrengen. Toen kwamen we op het idee om de Samenloop voor Hoop naar Bergschenhoek te halen. Dat is een enorm succes geworden. We hadden heel veel teams met bijna 800 deelnemers en een totale opbrengst van 130.000 euro voor onderzoek naar kanker. Iedereen heeft wel op de een of andere manier met die ziekte te maken. Carla vooral doordat haar moeder al 22 jaar geleden relatief jong is overleden aan die ziekte. Het is veel werk zo'n evenement maar er ontstaat zo veel warmte en positieve energie dat er heel veel medewerking is. Voorjaar 2021 willen we het nog een keer gaan organiseren.

Eind dit jaar de viering van het vijftienjarig bestaan van de winkel?
Patrick: Jazeker, daar zullen we zeker bij stil staan. Intussen hebben we ook plannen om binnen het centrum de winkel voort te zetten met meteen een visrestaurantje erbij. We kunnen daar nog niet te veel over zeggen, maar het zit wel in de pijplijn.

Intussen is het tien uur en heeft Carla de eerste portie kibbeling al gebakken voor een scholier met lekkere en gezonde trek…


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>