Loes Zwarts bij het uitdeelpunt.
Loes Zwarts bij het uitdeelpunt.

Voedseluitdeelpunt Schiebroek roept hulp in

Algemeen 3 keer gelezen

Lansingerland/Schiebroek – Vorige week maandag verscheen er op de facebookpagina van ´producten ruilen en weggeven in Lansingerland´ een noodkreet van Loes Zwarts uit Schiebroek. Zwarts heeft een voedseluitdeelpunt en helpt hiermee wekelijks 60 gezinnen door gratis groente en fruit uit te delen vanuit haar eigen voortuin. Door het hamstergedrag de afgelopen week was er nog nauwelijks iets te krijgen, ook vielen er veel donateurs weg. Zwarts riep de mensen op die iets extra’s in de kast hebben, om dit bij haar te doneren, zodat ze er weer anderen blij mee kan maken.

Een van de donateurs is de Zegro. Twee keer in de week gaat Zwarts naar de Zegro waar ze producten krijgt die ze weer kan doneren. Begin vorige week was het hamstergedrag al goed zichtbaar in de Zegro, ondanks dat de Zegro nog niet open was voor de particuliere consument. Zwarts is op zoek naar alles wat eetbaar is. Er is vooral nood aan groente en fruit. Maar ook zuivel en houdbare producten zijn welkom. “Terwijl het interview gaande is, zien we mensen met voedingsmiddelen de voortuin inlopen. Ook buurtbewoners komen regelmatig donaties brengen. Een aantal jaar geleden hielpen Zwarts en haar man een uitdeelpunt in Vlaardingen. Dit beviel zo goed dat ze vier jaar geleden besloten om er ook een in Schiebroek te beginnen. Ondanks dat veel mensen dit ontkennen, is er volgens Zwarts veel armoede in de buurt. Armoede die vaak verborgen blijft. “Het zijn vaak mensen die net te veel verdienen om in aanmerking te komen voor de voedselbank, maar aan het einde van de week niet rondkomen”, zegt Zwarts.

Donaties
Zwarts en haar gezin doen dit vrijwillig en geheel belangeloos. Ze stellen hun voortuin ter beschikking en omdat er weinig ruimte in huis is voor opslag, worden spullen overal in huis geplaatst tot de uitdeeldagen. Het werk is een levensmissie geworden. Vijf dagen in de week halen Zwarts en haar man persoonlijk de donaties op. Op zaterdag gaan ze bijvoorbeeld om 6:00 uur al naar de groothandel. Afgelopen zaterdag was er vrijwel niks te krijgen. Het hamstergedrag was namelijk ook op de winkeliers overgeslagen. “Die zijn massaal gaan hamsteren om de winkels te kunnen bevoorraden. Donaties komen normaal gesproken overal vandaan, uit Rotterdam, maar ook uit Lansingerland. Wij zijn in het verleden vaak goed geholpen door de mensen in Lansingerland”, zegt Zwarts. Naar aanleiding van de oproep kreeg Zwarts gelukkig wat reacties van mensen, die spullen over hebben en bij wie ze het kon ophalen voor de behoeftigen. “Het zijn vaak de mensen die zelf het minste hebben”, zegt Zwarts. Voor Zwarts is het elke week een verassing wat ze aan groente en fruit krijgt om te doneren. Ze heeft wel een aantal vaste adresjes waar ze altijd wel wat krijgt, alleen loopt dit door de huidige Coronacrisis terug.

Uitdeeldagen
Op woensdag en zaterdag worden alle producten in de kleine voortuin uitgestald op tafels. De mensen die het nodig hebben, kunnen het komen ophalen. Zwarts houdt zelf toezicht in de deuropening. Als er fruit is en bijvoorbeeld pakjes drinken, gaan de gezinnen met kinderen voor”, vertelt ze. Zwarts maakt ook wel eens mee dat mensen misbruik proberen te maken, van de goede bedoelingen. Zoals bijvoorbeeld een dame die dacht dat het zomaar gratis meenemen was en een hele tas vol met bloemkolen wilde meenemen. Zwarts heeft gelukkig snel door of iemand het daadwerkelijk nodig heeft. Zelf werkte ze jarenlang in de horeca en heeft hierdoor heel wat mensenkennis opgedaan. Zwarts roept iedereen op, ook in Lansingerland om producten te doneren die ze over hebben, zodat ze er mensen mee kan helpen die er nood aan hebben. Alles wat eetbaar is is welkom. Zwarts komt het graag ophalen. Ook bloemen zijn welkom”, zegt Zwarts. “Daar kunnen een hoop mensen blij mee worden gemaakt.” Doneren? Contact via 06-48668330.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

Afbeelding
CDA blijft zich verzetten tegen zonnepark Roeleveenseweg Algemeen 11 uur geleden
Afbeelding
Op naar een gezonde leefstijl met Bettine van der Heijden Zakelijk 15 uur geleden
Foto: Martijn Mastenbroek
Veel fietsendiefstallen in Lansingerland: 260 aangiften in 2023 Algemeen 16 uur geleden
Piet blijft uiteraard wel schilderen!
Kunstenaar Piet Kouwenhoven stopt met zijn schilderlessen Algemeen 17 uur geleden
De verduurzaming van het zwembad stuit op een praktische belemmering: het netcongestieprobleem.
Verduurzaming De Windas moeilijker dan gedacht Algemeen 18 uur geleden
Afbeelding
Feest bij Remco's Cycle Service in Zoetermeer Zakelijk 17 apr, 15:24

Uit de krant