Afbeelding

Sporter van de week: Rob van den Berg

Algemeen 155 keer gelezen

De 68 lentes jonge Bleiswijker Rob van den Berg is zijn leven lang al actief in de sport.

Van oorsprong was zijn sport handbal. Dat vindt hij nog steeds de mooiste sport die denkbaar is: lekker snel, veel fysiek contact en een voortdurende stroom doelpunten. Bij voetbal gaan ze een doelpunt uitgebreid vieren. Bij handbal heb je daar geen tijd voor, anders heb je er meteen aan de andere kant een om je oren. Na een doelpunt steek je als handballer heel even een of twee armen omhoog en vervolgens ren je heel hard terug naar je eigen defensie.

Rob van den Berg is van oorsprong Rotterdammer. Hij ging als jongen handballen bij De Meeuwen in Schiebroek en aan die club is hij nog steeds verbonden. Hij was er speler, lid van de technische commissie, uitvoerend vrijwilliger en zelfs voorzitter. Nog steeds fluit Rob regelmatig een handbalwedstrijd. De man die van beroep tandtechnicus was en sinds vijf jaar met pensioen is, kreeg er op zijn 43ste een sport bij: hardlopen. Rob is nu dus 25 jaar hardloper. Eigenlijk heeft hij deze sport altijd recreatief beoefend. Drie keer liep hij de marathon. Daarbij ging het niet om de tijd maar om de prestatie. “Ik vind het belangrijk dat je een marathon normaal uitloopt. Als je ziet hoe mensen soms over de streep komen of kilometers voor de finish er al helemaal doorheen zitten. Het is geen gezicht en het is niet gezond. Je moet voor een marathon een kleine drie maanden intensief trainen en dan zeker zestig kilometer per week lopen. Er moet net als in de wedstrijd in de trainingen een goede opbouw zitten. Alleen dan kun je op een verantwoorde manier een marathon lekker uitlopen.”

Rob van den Berg kan het weten. Hij is al vele jaren actief bij De Kieviten, de meer dan 500 leden tellende atletiekvereniging van Lansingerland. Evenals echtgenote Vera heeft Rob bij deze vereniging heel veel verschillende dingen gedaan. Van training geven tot parcoursen uitzetten. Al het mogelijke vrijwilligerswerk doen Vera en Rob. Rob is er steeds recreatief bij blijven lopen. Hij traint ook al heel lang meerdere groepen. Met trots en enthousiasme vertelt hij deze maandag dat de zondag er voor liefst 122 mensen van De Kieviten lekker pittig aan het trainen waren. Niet minder dan zeventig leden van de vereniging bereiden zich voor op de Marathon van Rotterdam. Vera vertelt dat ze met een grote groep van rond de veertig vrijwilligers straks op een ‘sponzenpunt’ staan. Dat is na 12,5 kilometer. In containers hebben ze dan rond de 40.000 sponzen paraat. Het is ontzettend leuk om op die manier de lopers te helpen. Die zijn daar vaak ontzettend dankbaar voor. En het levert de vereniging ook nog rond de 700 euro op vanuit de organisatie van de Marathon van Rotterdam. Rob vertelt dat ze bij De Kieviten nu bezig zijn met winterlopen. Die worden gehouden bij Outdoor Valley. Het wordt steeds drukker in Lansingerland en omgeving – zeker ook bij de Rotte waar het ‘toerisme’ op zondag aanzienlijk is – en daarom wijkt men nu uit naar de veilige omgeving van Outdoor Valley.

De Kieviten is als vereniging op meerdere plekken actief. Onder meer ook bij het Racket Center in Bleiswijk en op het atletiekveld achter voetbalvereniging Soccer Boys. De vereniging heeft ‘geen vaste woon- of verblijfplaats’, maar toch weten de leden elkaar steeds weer te vinden. Bijna iedere avond en ook in het weekend zijn er allerlei trainingsgroepen actief vanuit De Kieviten. Een mooie atletiekaccommodatie ergens in Lansingerland zou heel mooi zijn, maar het is de vraag of dat haalbaar is. “Als wij jonge leden hebben met zo veel talent dat ze eigenlijk meer faciliteiten nodig hebben, dan gaan ze doorgaans naar Ilion in Zoetermeer of PAC in Rotterdam. Ik denk dat het realistisch is om met de huidige werkwijze er zo veel mogelijk uit te halen. Hardlopen is een individuele sport maar vanuit het verenigingsverband van De Kieviten is het toch ook een sociale sport, dat hardlopen. We hebben het met al onze trainingsgroepen best goed voor elkaar. Alle groepen – jong en oud, prestatief of recreatief – hebben op dit moment twee trainers. Ze hoeven er niet altijd allebei te zijn, maar met twee trainers per groep kan er altijd wel een van de twee. Dat is goed voor de continuïteit”, zegt Rob die met Vera twee sportieve zoons heeft, Wouter en Remco.

Rob gaat zo lang mogelijk door met zijn sportieve bezigheden en krijgt daarbij alle medewerking en steun van Vera. “Ik heb ook wel hardgelopen in het verleden, maar dan moet je het woord hardlopen wel tussen hele grote aanhalingstekens zetten. “

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant