'De passie voor de kinderen komt snel terug'
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Foto ter illustratie. Genoemde personen in het stuk zijn niet afgebeeld. (Foto: Mike van Bemmelen)
Foto ter illustratie. Genoemde personen in het stuk zijn niet afgebeeld. (Foto: Mike van Bemmelen)

'De passie voor de kinderen komt snel terug'

  •   107 keer gelezen

Regio - Het lerarentekort brengt basisscholen in het nauw. Daarom heeft Pool West een kosteloos cursustraject opgezet waarmee mensen die ooit hun pabo-diploma hebben gehaald, gemakkelijk kunnen herintreden in het basisonderwijs.

"Het lerarentekort is een groot probleem. Daarom zijn herintreders heel belangrijk," vertelt Coby van Duijvenboden, opleidingsdocent pabo bij Hogeschool InHolland. Ze begeleidt herintreders in een traject van Stichting Pool West om hun eerste stappen terug het onderwijs in te zetten. De studenten krijgen twee keer per maand les, ze doen praktijkervaring op in de klas en ze leren van elkaars ervaringen. "In het begin is het wennen, want er is veel veranderd in de afgelopen jaren. Maar je ziet ook de passie voor de kinderen snel terugkomen bij de oud-pabo'ers."

Twintig jaar jonger
Nicoline Hofland uit Delft is in oktober begonnen aan het halfjarige traject. Toen zij in 1982 haar opleiding afrondde waren er slechts twee studenten uit haar klas die daadwerkelijk voor de klas terecht zijn gekomen. Zij is zelf ook niet op een school gebleven, maar ze bleef wel met kinderen werken. "Ik heb altijd kinderen willen helpen om zich te ontwikkelen. Ik heb bijvoorbeeld lang vrijwilligerswerk gedaan in het buurthuis. Het blijft knap hoe kinderen alles oppakken."
Het herintrederstraject blies haar interesse in pedagogiek nieuw leven in. "Ik moet nog veel leren, want er is veel veranderd in methodes en materialen. Maar dat is een mooie uitdaging. Ik voel me bovendien twintig jaar jonger nu ik weer op een school rondloop!"

De onopvallende kinderen helpen
Een van de andere herintreders is Sanderijn Schuur uit Leiden. Ook zij heeft de afgelopen 17 jaar niet voor de klas gestaan, maar heeft wel veel met kinderen gewerkt. "Ik gaf groepsrondleidingen bij culturele instellingen. Dat heeft mij geleerd om met heel verschillende groepen om te gaan. Ik kan snel schakelen." Afgelopen zomer vroeg ze zichzelf af of ze haar werk wel zou willen blijven doen tot aan haar pensioen. "Het antwoord was 'nee'. Ik wilde terug de school in." Het zijn vooral de onopvallende leerlingen die Sanderijns hart gestolen hebben. "Er zijn altijd kinderen die niet tot hun recht komen, die zich verstoppen, maar wel heel slim zijn. Voor hen heb je tijdens een rondleiding geen tijd, maar wel als je voor de klas staat."

Jezelf ontwikkelen
Ook bedrijfscoach Robert Douma uit Berkel en Rodenrijs liet zich verleiden tot het herintrederstraject. Hij ziet veel parallellen met zijn werk, maar dat betekent niet dat er niets valt te leren. "De kennis is er al, maar tijdens het traject kun je jezelf verder ontwikkelen. Het gaat om hoe je samenwerkt en hoe je van betekenis kunt zijn voor anderen." Robert ervoer dat je als leerkracht veel ruimte hebt voor een eigen invulling. "Ik had bijvoorbeeld het gevoel dat de klas onrustig was door veel verschillende dingen te doen vlak achter elkaar. Toen heb ik mindfulness met hen gedaan - zoals ik in mijn werk ook weleens doe - en dat werkte heel goed."

Nieuwe manier
Pool West is een organisatie die zich zonder winstoogmerk inzet om elke klas aan een invalleerkracht te helpen. De stichting beheert een grote pool van leerkrachten die in twaalf gemeenten in Zuid-Holland als invaller aan het werk zijn. Het herintrederstraject is een nieuwe manier waarop Pool West probeert om geen klas zonder leerkracht te laten zitten. Opleidingsdocent Coby heeft er vertrouwen in binnenkort een nieuwe lichting herintreders te verwelkomen. Ze lacht. "Wie weet sta jij zelf binnenkort wel weer voor de klas!"

Het traject
Het herintrederstraject duurt een half jaar met twee keer paar maand lessen op woensdag op Hogeschool InHolland in Den Haag. Meelopen kan op een school bij jou in de buurt. Het hele traject is gratis. Kijk voor meer informatie en aanmelden op www.poolwest.nl/herintreder.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>