Vrijwilligers vallen in de prijzen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl

Vrijwilligers vallen in de prijzen

  •   41 keer gelezen

Lansingerland - De vrijwilligersprijzen 2019 werden toegekend aan Elly en Martin Pieterse, vrijwilligers van de avondvierdaagse in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek, Goede doelen Kringloop de Paardestal en Tandem project Maatjes van Humanitas. De vrijwilligersprijs werd traditiegetrouw door de burgemeester uitgereikt tijdens de nieuwjaarsreceptie in het gemeentehuis.

Door: Amel Bali

De gemeentelijke prijs wordt jaarlijks georganiseerd in samenwerking met het Vrijwilligers Informatie Punt (VIP-Lansingerland). De jury bestond uit de burgemeester en raadsleden, uit alle fracties één. Dit jaar werd de prijs uitgereikt in drie verschillende categorieën. De uitreiking van de vrijwilligersprijs is een aanmoediging vanuit de gemeente om vrijwilligerswerk te stimuleren en vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Ook burgemeester Pieter van de Stadt sprak zijn bewondering uit. "Bedankt voor uw belangeloze inzet voor mensen in onze gemeente. Ik kan niet stevig genoeg benadrukken hoe groot mijn waardering is voor alles wat u met hart en ziel voor de samenleving doet en wat dat betekent voor een gemeente als de onze." Dit jaar was er naast de categorie Individueel en de categorie groep, ook de categorie Maatjes, omdat zij steeds belangrijker worden. Deze categorie bestaat uit individuele of groepen Maatjes, die vrijwillig een ander extra aandacht, ondersteuning of begeleiding geven. Dit kan bijvoorbeeld door het invullen van papieren, te helpen bij de taal en het ondersteunen bij het opbouwen van een sociaal netwerk. Maatjes zijn er in alle soorten en maten. In de laatste jaren is er een toename van initiatieven te zien in Lansingerland.

Elly en Martin Pieterse
In de categorie Individueel kwam het echtpaar Pieterse als winnaar uit de bus. Elly en Martin Pieterse zijn al 25 jaar als vrijwilliger betrokken bij de avondvierdaagse in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Zelf hadden ze niet verwacht dat ze zouden winnen. "Uiteraard verwacht je niet dat je gaat winnen. Daar ben je als vrijwilliger ook niet mee bezig. Bovendien ben je afhankelijk van anderen die jou als vrijwilliger wil nomineren. Zelf doe je dat natuurlijk niet. Maar wel erg leuk dat het gebeurt en volkomen verbaasd dat je dan verkozen wordt. We zijn onze vrienden in het bestuur zeer dankbaar dat zij ons hebben voorgedragen", zegt Pieterse. De Stichting Avond4daagse Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek is trots op de twee mede-organisatoren en gunt het echtpaar de prijs. Jarenlange tomeloze inzet heeft gezorgd voor veel waardering en respect. 25 jaar geleden heeft het echtpaar geholpen met de oprichting van de avond4daagse Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek. Het was destijds nog een kleinschalig wandelevenement. "Die 25 jaar zijn een groot mooi moment. De avondvierdaagse zien groeien en groeien tot wat het nu is, het grootste sportevenement in Lansingerland", zegt Pieterse. Mede door de inzet van het echtpaar Pieterse groeide de avondvierdaagse uit tot een groot sportief evenement in Lansingerland. "Het waren verschrikkelijk mooie jaren. Naast het wandelen bezig voor het goede doel. In het begin was dat Scouting, maar dat is de laatste jaren verandert in organisaties die zich bezig houden met jeugd. Maar de hoofdzaak bleef wandelen. Lekker erop uit met het hele gezin en vier avonden rondlopen in je dorp. Je komt op plekken waar je nog nooit bent geweest. Een ontdekkingstocht in je eigen woonplaats, wat is er mooier", vertelt het echtpaar trots. Van 16 t/m 19 juni 2020 zal de 25e editie van de avondvierdaagse in Berkel en Rodenrijs en Bergschenhoek worden gelopen. "We gaan de zaak laten bezinken en vol goede moed de 25e avondvierdaagse in Berkel en Bergschenhoek organiseren", zegt Pieterse. Na deze 25e editie zal het echtpaar stoppen. De vrijwilligersprijs is dan ook een bekroning op de 25 jaar inzet.

De Paardestal
In de categorie 'groep' viel Goede doelen Kringloopwinkel de Paardestal in de prijzen. Na de bekendmaking werd er 'eindelijk'! geroepen uit de zaal. Deze organisatie kwam namelijk vaker in beeld voor de vrijwilligersprijs, maar viel niet eerder in de prijzen. De Paardestal is een stichting, die goede doelen in binnen- en buitenland ondersteunt. Het betreft goede doelen in de vorm van concrete en meetbare projecten op het gebied van ontwikkelingswerk, inclusief onderwijs, gezondheidszorg en bestaanszekerheid, hetzij welzijn. Bij voorkeur bezit het doel een directe dan wel indirecte relatie met de gemeente Lansingerland. Aan de bewoners van Lansingerland en omgeving wordt gevraagd om gratis goederen ter beschikking te stellen die geschikt zijn om via verkoop geld op te leveren voor ondersteuning van goede doelen. De Paardestal bestaat uit 45 vrijwilligers die zich al meer dan 35 jaar inzetten om geld op te halen voor uiteenlopende goede doelen in zowel binnen, - als buitenland. Zo zijn er vrijwilligers bij de innamebalie, die de goederen op waarde checken. Indien goederen gerepareerd kunnen worden en het de moeite waard is, zijn er ook vrijwilligers, die hiervoor kunnen zorgen. Zowel de vrijwilligers als het bestuur verrichten de werkzaamheden geheel belangeloos. De kosten worden op deze manier laag gehouden, waardoor minimaal driekwart van de verkoopopbrengst ter beschikking kan komen te staan voor donaties aan goede doelen. De jury prijst de inzet van deze grote groep. Na vele nominaties en een eervolle vermelding in de afgelopen jaren gaat de vrijwilligersprijs 2019 nu eindelijk, welverdiend naar de vrijwilligers van de Paardestal en daar zijn ze dan ook enorm trots op.

Tandem Nieuwkomersproject Humanitas
De Vrijwilligersprijs 2019 in de categorie 'maatjes' is gewonnen door het Tandem Nieuwkomersproject dat in 2018 is gestart. Deze groeiende groep van ongeveer 20 vrijwilligers helpt nieuwkomers met alle stappen, die te maken hebben met de inburgering en ondersteunen hen in het proces 'van overleven naar doelen stellen'.

Het werk dat deze vrijwilligers verrichten is intensief en heeft tegelijkertijd veel impact en het belangrijkste, het werkt! Voor de jury was dit een belangrijke overweging om de vrijwilligersprijs 2019 aan het Tandem Nieuwkomersproject toe te kennen. Jaqueline Henskens coördinator van het project is verrast en blij met de waardering en de prijs. "De andere genomineerde projecten ken ik ook. Het zijn ook allemaal goede projecten waar we nauw mee samen werken. Ik had niet verwacht dat wij zouden winnen." Het bedrag van €500,- zal besteed worden om de vrijwilligers in het zonnetje te zetten. Binnenkort kunt u in Hart van Lansingerland een kijkje achter de schermen nemen bij dit project…stay tuned.


 

Lansingerland kent een grote groep mensen die zich belangeloos in zet om een ander te helpen en te zorgen voor een goed leefklimaat in de gemeente. De burgemeester hoopt dat dit nog lang zo zal blijven. "Ik spreek mijn diepe wens uit dat Lansingerland dit kan vasthouden. We zullen uw inzet in het verenigingsleven, bij mantelzorg, grootschalige ontwikkelingen en veiligheidsonderwerpen", zegt de burgemeester.


 


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>