Inloopavond bosonderhoud in het Hoge Bergse Bos
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Staatsbosbeheer gaat aan de slag in het Hoge Bergse Bos. (Foto: PR)
Staatsbosbeheer gaat aan de slag in het Hoge Bergse Bos. (Foto: PR)

Inloopavond bosonderhoud in het Hoge Bergse Bos

  •   125 keer gelezen

Bergschenhoek - Recreatieschap Rottemeren organiseert op 23 januari een inloopavond over de werkzaamheden die de komende tijd in het Hoge Bergse Bos gaan plaatsvinden. Regulier bosonderhoud, verjonging van het bos en de essentaksterfte worden gelijktijdig aangepakt.

Op donderdag 23 januari bent u van 19.00 tot 21.00 uur van harte welkom in "het Trefpunt" van Natuur- en Vogelwacht Rotta, Hoeksekade 164 in Bergschenhoek. Vertegenwoordigers van Staatsbosbeheer zijn daar aanwezig om de werkzaamheden toe te lichten en om uw vragen te beantwoorden.

Bosbeheer
Sinds 2018 pakt Staatsbosbeheer het bosbeheer in de Rottemeren gestructureerd aan. De essentaksterfte, regulier/ bosonderhoud en een hoognodige verjonging van het populierenbestand maakt stevig ingrijpen noodzakelijk. Na de Bleiswijkse Zoom Noord in 2018, het Lage Bergse Bos in 2019 en de Bleiswijkse Zoom Zuid dit jaar, komt het Hoge Bergse Bos in 2021 aan de beurt. In het Hoge Bergse Bos gaan we bosonderhoud, uitvoeren in de vorm van dunningen en verjongingskap. Dunning houdt in dat Staatsbosbeeer in dicht begroeide delen bomen weghalen om andere bomen de ruimte te geven om verder te groeien. Verjongingskap houdt in dat zij oude bomen vervangen voor nieuwe bomen. Door het dunnen en verjongen ontstaat er een meer gevarieerd bos met een betere leeftijdsopbouw.

Essentaksterfte
Daarnaast worden zieke essen weggehaald die aangetast zijn door de essentaksterfte. Dit is helaas nodig voor de veiligheid van bezoekers, omdat zieke essen om kunnen vallen. Eventuele vitale essen blijven staan zolang dat geen gevaar voor de omgeving oplevert.
Daar waar open plekken ontstaan wordt een variatie aan struik- en boomsoorten geplant. Hiermee werkt Staatsbosbeheer toe naar een bos met een gevarieerde structuur en leeftijdsopbouw om daarmee de biodiversiteit te vergroten en de kans op ziekte te verkleinen.

Werkzaamheden
Deze maand wordt gestart met het selecteren van de bomen die verwijderd worden. De geselecteerde bomen krijgen een gekleurde stip. Dit heet blessen en duurt tot mei dit jaar. In de zomer en het najaar van 2021 worden de gebleste bomen verwijderd. Vanaf november dat jaar tot maart 2022 wordt er herplant.

Als u nog vragen heeft kunt u contact opnemen met boswachter Dick van Stegeren. Hij is bereikbaar via email:
d.vanstegeren@staatsbosbeheer.nl


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>