CliniClowns: medicijn voor zieke kinderen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
CBS De Acker zet zich de komende maanden in voor Stichting CliniClowns. Ambassadeurs Elly en Ad van Zuijlen kamen er over vertellen. (Foto: AN)
CBS De Acker zet zich de komende maanden in voor Stichting CliniClowns. Ambassadeurs Elly en Ad van Zuijlen kamen er over vertellen. (Foto: AN)

CliniClowns: medicijn voor zieke kinderen

  •   47 keer gelezen

Bergschenhoek – CBS De Acker zet zich de komende maanden in voor Stichting CliniClowns. De CliniClowns bezoeken jaarlijks 90.000 zieke en gehandicapte kinderen. Hierdoor vergeten deze kinderen even dat ze ziek zijn en krijgen ze wat afleiding en plezier. Het doel van de CliniClowns is om alle kinderen in heel Nederland die hen nodig hebben te bezoeken. De school draagt daar graag aan bij. In dat kader kwamen twee ambassadeurs voorlichting geven aan de kinderen over het mooie werk van de CliniClowns.

Door Astrid Nielsen

"Zo'n tien jaar geleden zijn we vrijwilliger geworden", vertellen Elly en Ad van Zuijlen. "Wij zijn geen CliniClowns, maar doen allerlei andere dingen. CliniClowns zijn alleen beschikbaar voor kinderen en tegenwoordig ook voor dementerende ouderen. Ons eigen neefje lag destijds in het ziekenhuis, in quarantaine, en dat is natuurlijk een heel klein wereldje. Toch kwamen er CliniClowns langs die achter het glas speelden en grapjes maakten, dat mannetje heeft geschaterd. Ook al was hij nog heel klein, het had toch al effect. Al zing je maar liedjes, dat vinden kinderen vaak al leuk als ze er gevoelig voor zijn. Sommige kinderen zijn wat afstandelijker, maar vaak lukt het de CliniClowns dan toch om ze te 'pakken'. Er zijn altijd kinderen die clowns een beetje eng vinden, daarom gebruiken de CliniClowns bewust geen schmink. Het gaat ons echt om de rode neus, die staat ook in het logo. Om ons neefje zo in het ziekenhuis te zien greep ons aan en naar aanleiding daarvan zijn we donateur geworden. Het was rond kerst, er waren reclamefilmpjes op televisie en we ontvingen een mailtje met de vraag of we wat voor CliniClowns zouden kunnen betekenen. Toen zijn we allebei vrijwilliger geworden.

De eerste actie waarbij we hielpen was de Rode neuzen race. Als vrijwilliger ontvang je wekelijks een actielijst waar je een keuze uit kunt maken: dat is mij op het lijf geschreven, of dat is niets voor mij. Zo nemen we onder meer cheques in ontvangst, geven voorlichting op basisscholen, staan op braderieën en kerstmarkten, pakken goodybags in en doen klusjes op kantoren. We doen heel veel en dat vinden we ontzettend leuk. Het is vaak zo leuk verzonnen allemaal en de mensen zijn zo enthousiast, daar worden we gelukkig van. Het is erg afwisselend en heel erg leuk. Het is ook bijzonder als mensen met hun ervaringen over CliniClowns naar je toe komen, dat is fantastisch om te horen. We zijn er bijna wekelijks mee bezig, met pieken en dalen hier en daar. Rond kerst zijn er veel acties op scholen, zoals hier. Kinderen zijn altijd geboeid door dit verhaal, het ligt toch wel gevoelig als kinderen ziek zijn. We beginnen altijd met onze eigen ervaring, dat grijpt ze altijd wel aan. Er was eens een jongen die zei: "Ik heb geen vraag maar een zeg. Ik denk dat CliniClowns een soort medicijn voor kinderen zijn. Dat vond ik een geweldige uitspraak. In hogere groepen vertel ik altijd over de film Patch Adams. In de jaren zestig benaderde deze Amerikaanse arts-in-opleiding èn clown zijn patiënten al als clown. Hij merkte dat de genezing daardoor bespoedigd werd.

CliniClowns zorgen ervoor dat kinderen het ziek zijn even kunnen vergeten en dat ze een beetje kunnen lachen. Het blij zijn stimuleert het genezingsproces. Door ècht contact te maken zorgen CliniClowns ervoor dat zieke kinderen weer even kind kunnen zijn en uit de sleur gehaald worden. Mijn man maakt thuis heel veel spullen van hout, die we verkopen. We zamelen ook spullen in om te verkopen op Marktplaats waarbij de opbrengst dan weer naar CliniClowns gaat. Ook zijn we vrijwilliger bij de jaarlijkse Alpentocht: zo'n 400 à 500 mensen fietsen, hardlopen of wandelen dan gesponsord een berg op, in 2020 is dat de top in Val Thorens in de Franse Alpen, een onvergetelijke ervaring. Meestal knopen we er dan gelijk nog een weekje vakantie aan vast. We zijn er dus behoorlijk druk mee, maar we weten maar al te goed waar we het voor doen. Voorlopig blijven we er dus mee doorgaan, het is heerlijk om te doen!" Meer informatie: www.cliniclowns.nl.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>