Blik op Dorpsgenoten: Bep Hermes-Wensveen
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Bep en Ton waren onlangs 36 jaar getrouwd.
Bep en Ton waren onlangs 36 jaar getrouwd.

Blik op Dorpsgenoten: Bep Hermes-Wensveen

  •   120 keer gelezen

Bep Hermes-Wensveen is een geboren Bleiswijkse. Ze woont ook al heel lang in Bleiswijk – eerst aan de Beukenlaan en nu aan de Molenhof - met echtgenoot Ton Hermes uit Berkel en Rodenrijs die vroeger bekend was als plaatselijke DJ en als aannemer/projectontwikkelaar.

Door Sjaak Oudshoorn

Ton is nog steeds actief met zijn neef Marcel Hermes met het ontwikkelen van bedrijfspanden op De Berkelse Poort. Bep werkt de laatste jaren met volle overgave als 'betaalde vrijwilliger' bij Rataplan, het kringloopwarenhuis in Rodenrijs.
Toen op donderdag 28 november de nieuwe winkel werd geopend, was ze jarig. En toch was ze gewoon van de partij. Ze werd zestig die dag, maar het feest was al een paar dagen eerder gevierd en binnenkort gaan ze met kinderen en kleinkinderen een mooie cruise maken van New York naar de Bahama's. Kijk dan doe je wat! Bep is een dochter van Jan Wensveen en Marian Smit. Haar vader stond vroeger bekend als de schoorsteenbouwer van Bleiswijk. Hij zou honderd worden maar werd niet ouder dan 67. Een jaartje geleden had Bep hartkloppingen. De cardioloog zei toen: met uw hart kunt u honderd worden. "Ik heb toen gezegd: dat dacht mijn vader ook maar hij was snel weg. Ook mijn moeder is trouwens niet ouder geworden dan 67", aldus Bep die, als het maar even kan, het leven van de zonnige kant bekijkt.

Waar stond jouw wieg precies?
In een stilstaande bus. Wij woonden met ons gezin in een omgebouwde Citosa-bus aan de Hoefweg. Dat was na verloop van tijd wel erg krap. Zeker toen er uit dit tweede huwelijk van mijn vader zes kinderen voortkwamen. Uit het eerste huwelijk had hij er al vier. We hebben best wel een tamelijk lastige jeugd gehad. Mijn vader rookte veel en lustte wel een borreltje. Het gevolg is dat ik nogal allergisch ben voor roken en drinken. Ik vind het helemaal niet erg als mensen een borreltje te drinken, maar als het te veel wordt, dan wordt het mij al snel te veel. Op de een of andere manier heb ik ook overontwikkelde zintuigen zodat ik meer ruik, zie, hoor en voel dan de meeste mensen. Door het verleden thuis zijn we wel echt een hechte familie. Als ik met mijn eigen broers en zussen samen ben, dan lachen we ons altijd rot en dan is het meestal een soort humor waar buitenstaanders geen idee van hebben. Die zitten dan te kijken alsof ze willen zeggen: waar lachen ze nou toch om? Lachen en lol maken was voor ons een vorm van overleven, denk ik. En dat hebben we er in gehouden toen we eenmaal volwassen waren.

Wat ben je na school voor werk gaan doen?
Ik heb vrij lang in de gezinszorg gewerkt. Ook nog in de specialistische gezinszorg. Het was mooi werk maar geestelijk vaak wel zwaar. Je komt in gezinnen met jonge kinderen waar de moeder bijvoorbeeld ernstig ziek is en overlijdt. Dat is heftig. Het is ook best een eenzaam beroep, wat dat betreft. Nu werk ik alweer een paar jaar als vrijwilliger bij Rataplan en daar werk je samen met heel veel verschillende collega's. Dat is ontzettend leuk om mee te maken. Ook het werk is heel gevarieerd. Je bent voortdurend allerlei spullen aan het uitpakken. Eigenlijk is het iedere dag Sinterklaas. De cadeaus/spullen zijn niet altijd leuk: op de afdeling kleding kom je soms ook hele smerige dingen tegen, tot ongewassen onderbroeken aan toe. Maar, over het algemeen is het heel leuk werk om te doen. Er werken naaste betaalde krachten vrijwilligers die een kleine vergoeding krijgen. Anderen doen het als taakstraf en het merendeel betreft mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt. Niet alleen het werk is heel divers, ook de collega's zijn heel verschillend. Maar dat maakt het werken daar juiste zo leuk. En dan heb je nog de enorme variatie in het werk. Ik heb op onder andere op de afdeling speelgoed gezeten en nu zit ik bij kleingoed. Sorteren, prijzen, de winkel vullen er is altijd van alles te doen. Trouwens, Rataplan is nog steeds op zoek naar vrijwilligers!

De vorige winkel in Berkel was afgebrand, maar daar had jij niks mee te maken?
Nee, ik had een goed alibi. Ik was die dag op onze twee kleinkinderen, Kees en Joost, aan het passen. Thuis waren wij vroeger wel een beetje pyromaantjes. We vonden het leuk om met brandende kaarsen bezig te zijn en af en toe een fikkie te stoken. Maar met het ontstaan van deze brand heb ik echt niets te maken. Ben wel in de loop van die maandagmiddag 17 juni – toen steeds duidelijker werd dat het om een enorme brand ging – even gaan kijken. Ook om de collega's een hart onder de riem te steken. Het was natuurlijk voor iedereen heel heftig, maar gelukkig hebben we nu weer een mooie winkel waar weer we net zo lekker werken als in de vorige winkel.

Je hebt zo te zien heel wat cadeaus gekregen voor je zestigste verjaardag?
Het leven is geven en nemen. Als je veel geeft, krijg je vaak ook veel terug. Voor mijn verjaardag kreeg ik niet minder dan zestig cadeautjes. Ze zeiden er met een knipoog meteen bij dat ik de spullen altijd nog naar Rataplan kon brengen. Ik vind het altijd leuk om veel uit te delen en weg te geven en ik krijg ook altijd veel. Bij de Makro kreeg ik deze week zomaar een kerstboom cadeau. Prachtig toch! Het is zo belangrijk om mensen af en toe eens te verrassen met iets leuks. Soms verras ik een ander en soms verrast een ander mij. Het is ook geen must dat mensen mij iets teruggeven, als ik ze wat heb gegeven. Dat hoeft helemaal niet. Het moet vooral geen verplichting over en weer zijn. Het moet gewoon spontaan gaan. Het gaat zoals het gaat en komt zoals het komt. Het is zoals het is. Dat is mijn levensinstelling een beetje.

Je had het over kleinkinderen, dus dan moeten er ook kinderen zijn. Hoeveel hebben jullie er?
We hebben drie prachtige, geweldige dochters: Marja van 33, Moniek van 31 en Silvia van 28. Moniek heeft met partner Guus voor twee fijne kleinkinderen gezorgd, Kees van vier en Joost van twee. We passen regelmatig op de kleinkinderen en op maandag brengt Ton de oudste, Kees, naar school in Schiebroek, waar ze wonen. Marja woont in Amsterdam met Roel en Silvia in Pijnacker met Jeffrey. Het is een prachtige club en vanwege mijn zestigste verjaardag gaan we binnenkort met z'n allen het leuke reisje maken. Ze hebben allemaal al ontzettend veel voorpret.

Waar hebben Ton en jij elkaar ooit ontmoet?
Dat was bij volleybalvereniging De Weidevogels hier in Bleiswijk. Dat was in de tijd dat Ton nog volop disco draaide, overal en nergens. Ik ging altijd mee. Was ook een mooie tijd. Diverse vrienden en vriendinnen uit mijn jongere jaren zie en spreek ik nog regelmatig. Mieke Ammerlaan bijvoorbeeld. Haar ken ik al vanaf de kleuterschool en we hebben nog steeds regelmatig leuk contact. Haar vader was tomatenkweker, dus gingen we na schooltijd bakkies papieren voor een cent per bakkie.

Dus je bent heel tevreden over hoe je leven verloopt?
We hebben echt helemaal niets te klagen. We hebben een mooi huis met volop ruimte voor de kleinkinderen als ze willen slapen. Ton is graag met Lego bezig, dat vinden die jongens ook prachtig. Iedereen is gezond en we kunnen het allemaal prima vinden met elkaar. Ton en ik zijn afgelopen zondag 36 jaar getrouwd en dat vieren we dan meteen ook maar even. We maken voortdurend geintjes over van alles. Van de week stond in de krant dat een cruise een ideale moordplek is. Je duwt je man of je vrouw zachtjes overboord en laat ze maar eens bewijzen dat hij of zij niet zelf overboord gesprongen is. Intussen was Ton al naar beneden gekomen. Hij vertelt nog het een en ander over zijn werk. Het meest recente project bubp2 op de Berkelse Poort is bijna gereed. Ton komt voort uit de bouwfamilie Hermes en is later projectontwikkeling en gebouwenbeheer gaan doen. Hij geniet daar nog steeds van en maakt daarnaast tijd vrij voor allerlei andere leuke dingen en zo doet Bep dat ook!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>