Veel sympathie in de raad voor invoering van het Jeugdlintje
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Voor Volwassenen, zoals vorig jaar Tonnie Oosterlaan, was er al een 'lintjesregen'.  Voor de jeugd komt er nu een speciale onderscheiding. (Foto: Archief)
Voor Volwassenen, zoals vorig jaar Tonnie Oosterlaan, was er al een 'lintjesregen'. Voor de jeugd komt er nu een speciale onderscheiding. (Foto: Archief)

Veel sympathie in de raad voor invoering van het Jeugdlintje

  •   40 keer gelezen

Lansingerland – Het was niet voor het eerst dat burgemeester Pieter van de Stadt de wens hoorde uitspreken voor een jeugdlintje. Enkele maanden geleden nog kwam het onderwerp informeel ter sprake tijdens de overhandiging van het eerste vernieuwde exemplaar van deze krant. Geheel los daarvan is het idee ook ontstaan binnen het CDA en inmiddels via een motie aangenomen in de gemeenteraadsvergadering van 28 november.

Door Andrea van der Houwen

Tegen de achtergrond van een maatschappij waarin het lijkt alsof iedereen alsmaar meer 'een kort lontje' krijgt en elkaar in de weg zit, is het mooi om te zien dat er veel mensen in onze omgeving zijn die iets voor elkaar over hebben. Volwassenen die in deze categorie vallen worden in Lansingerland tijdens de jaarlijkse lintjesregen in het zonnetje gezet. Daarnaast zijn er vrijwilligersprijzen in het leven geroepen. Voor de jongere generatie zal er voortaan een jeugdlintje worden uitgereikt. "Als je zo'n idee hebt," zegt initiatiefnemer van het jeugdlintje Dave Bergwerff (CDA), "dan maak je er een bespreekpunt van voor de commissievergadering. In dit geval van de commissie Samenleving. De volgende stap is het indienen van een motie tijdens de gemeenteraadsvergadering zodat de raad er uitspraak over kan doen." Alle fracties toonden al in de commissievergadering hun sympathie voor het idee om in de toekomst een jeugdlintje uit te reiken.

Kanttekeningen
Dàt het eerste jeugdlintje van Lansingerland er in 2020 zal komen, is wel duidelijk. De aanwezige sprekers opperen enige suggesties voor het moment van uitreiken en plaatsen enkele kanttekeningen bij Bergwerffs voorstel. Erik Jonker (D66) vindt het 'een enorm goed idee', evenals Marloes Draak (CDA) die opmerkt dat er goed gekeken moet worden waar 'ja' tegen gezegd wordt. "Ik zou vooral de doelgroep erbij betrekken, bijvoorbeeld door het maken van een filmpje in samenwerking met RTV Lansingerland zodat het uitreiken van een lintje draagvlak krijgt onder de jongeren. Ze leren zo meteen dat je ook een lintje kunt krijgen als je volwassen bent en iets bijzonders doet voor de samenleving." Draak stelt vervolgens voor om de uitreiking te koppelen aan de jaarlijkse lintjesregen. Haar idee is dat de 'helden' een soort Walk of Fame krijgen, of een tunnel waar hun naam in staat geschreven. Leon Hoek (WIJ Lansingerland) ondersteunt eveneens het initiatief. "Wat ons betreft mag het zelfs meerdere keren per jaar uitgereikt worden." Petra Verhoef (PvdA) stemt in met het belonen van het zich inzetten van jongeren voor een ander op de voorgestelde wijze, maar plaatst er een kanttekening bij: "Prima, maar hoe definieer je nou een held in sommige gezinnen? Of is het al normaal in jouw omgeving als je iets voor een ander doet? Ook Selgei Gabin (Groen Links) is positief over het voorstel maar heeft nog enkele vraagtekens bij de leeftijdscategorieën. Paul Lieverse (CU) noemt het plan 'ronduit sympathiek' en denkt dat de dag van de vrijwilligersprijzen het meest geschikt is voor de uitreiking. Machiel Crielaard (Leefbaar 3B) bedankt het CDA voor het leuke initiatief om de jeugd in het zonnetje te zetten en doet een suggestie voor het aanbrengen van concrete kaders met betrekking tot de leeftijden. Hij spreekt de voorkeur uit om de uitreiking te verbinden aan de universele Kinderdag op 20 november.

Wethouder Ankie van Tatenhove zegt voor dit onderwerp samen met de burgemeester op te willen trekken. Van de Stadt vertelt bij navraag nog een slag om de arm te willen houden over het moment van uitreiken. "Ik ga een voorstel doen waarna de raad beslist." "Wij als CDA zijn 'zeer vereerd' dat wij een motie 'Vreemd aan de orde CDA Jeugdlintje' mogen inbrengen waarbij alle fracties in deze raad ondertekenaar zijn", zegt Bergwerff tijdens de raadsvergadering op 28 november. De motie werd unaniem aangenomen.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>