Sporter van de week: vogelhouder Jurgen Boesveld
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl

Sporter van de week: vogelhouder Jurgen Boesveld

  •   171 keer gelezen

Onlangs was de jaarlijkse tentoonstelling van vogelvereniging De Vogelvriend. Dat is de enige vogelvereniging die Lansingerland nog rijk is. Bij speeltuin De Kievit werd een levendige en heel goed bezochte tentoonstelling gehouden. Zeker op de openingsdag kwamen er heel veel mensen kijken. Een van de deelnemers was Jurgen Boesveld uit Bleiswijk. Hij is in navolging van zijn vader Dirk Boesveld een heel actieve vogelhouder. Jurgen (42) was 25 jaar lid van de bond en zijn 64-jarige pa zelfs veertig jaar. Ze kregen beide een herinnerings/jubileumspeldje.

Door Sjaak Oudshoorn

Vader heeft zoon 'aangestoken' wat het 'vogelhoudvirus' betreft. Ze genieten allebei volop van deze hobby die natuurlijk zeven dagen per week aandacht vraagt. Dirk en Jurgen kunnen de zorg voor de vogels verdelen. Ze vullen elkaar in alle opzichten goed aan. Ook bij het kweken, het combineren van vogels waarvan je hoopt dat ze zodanig bij elkaar passen dat er nieuwe kampioensvogels uit voort komen. "Het is zeker niet zo dat twee kampioenen voor een nieuwe kampioen gaan zorgen. De genetica is wat betreft niet eenvoudig te doorgronden en dat is juist het mooie van deze hobby. Je weet nooit van tevoren hoe een vogel zich precies gaat ontwikkelen en ontplooien. Je kunt alleen maar ontzettend goed je best doen en de vogels optimaal verzorgen. Een mooie schone leefruimte en goede voeding, daarmee ben je vaak al een heel stuk op de goede weg."
Jurgen is zelf ook keurmeester en weet dus heel goed waar de vogels tijdens een tentoonstelling op worden beoordeeld. Punt 1 is: formaat, conditie en model. Waaraan kun je zien of een vogel goed in conditie is? Dan straalt de vogel en kijkt hij helder uit zijn ogen. Een mooi gebouwde vogel die straalt, krijgt al snel een mooie beoordeling. Punt 2 betreft de snavel en de pootjes. Die moeten schoon en netjes zijn. Punt 3 is de bevedering: als een vogel gezond is, dan zit het vaak ook goed met het verenpakket. Punt 4 is de kleur en punt 5 de tekening.

Jurgen kweekt onder andere kleurgrasparkieten, Europese cultuurvogels en ook zebravinken. Bij de kleurgrasparkieten zijn kleur en tekening natuurlijk heel belangrijk. Overigens viel Jurgen bij de verenigingstentoonstelling deze keer net niet in de prijzen. Pa Dirk won drie van de vier maximaal te winnen prijzen. Dat is dus een heel mooie prestatie van Dirk, die op zijn 64ste door een slechte rug niet meer werkt. Jurgen werkt bij de grote paprikakwekerij Royal Peppers in Bergschenhoek en combineert het vogels houden met de dagelijkse arbeid. Daarom is hij pa dankbaar voor de prettige samenwerking.
Zijn vader en zoon het altijd eens? Niet altijd, zegt Jurgen. Maar dat is ook helemaal niet erg. Ze zijn kritisch op elkaar en dan kom je samen verder. Uiteindelijk komen ze er altijd in goed overleg uit. "Dat is nou juist het mooie van vogels houden. Je kunt met elkaar samenwerken en dingen van elkaar leren. Elkaar helpen ook. En dat is ook de kracht van onze vereniging: we kennen elkaar en we proberen elkaar op alle onderdelen bij te staan."
De Vogelvriend is een actieve vereniging die jaarlijks zes tot acht bijeenkomsten organiseert. Binnenkort is er een feestavond en dan worden ook de prijzen van de tentoonstelling uitgereikt. Jurgen is blij dat de club zo leeft en dat er regelmatig nog nieuwe leden bij komen of dat voormalige leden weer lid worden. "Ik ben zelf heel jong begonnen en toen het lastig te combineren was met school, ben ik even weg geweest om rond mijn zeventiende weer actief te worden. Het is gewoon een hele mooie hobby. Je werkt met levende wezens die vaak niet voorspelbaar zijn, maar het onverwachte maakt het juist zo mooi en spannend."

Zoals meerdere sporten – duiven houden en bijvoorbeeld ook biljarten – is vogels houden een sport die niet meteen heel veel jeugd aanspreekt, om het voorzichtig te zeggen. En toch is Jurgen Boesveld er van overtuigd dat het vogels houden niet gaat verdwijnen. Hij ziet dat de vereniging ook nieuwe leden aantrekt en dat oud-leden soms weer gaan beginnen. "Zo'n mooie sport blijft bestaan. Daar ben ik van overtuigd."


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>