Ook voor een Nederlandse appeltaart draait Julia haar hand niet om.
Ook voor een Nederlandse appeltaart draait Julia haar hand niet om.

Mijn job is top: Julia van der Meijde – Kok

Algemeen 474 keer gelezen

Bergschenhoek – Een eigen kookstudio, dat zou dé oplossing zijn voor Julia van der Meijde om zich beter te kunnen settelen in Bergschenhoek waar zij twee jaar geleden - vanuit China - bij haar man Paul kwam wonen. Op 26 oktober, de dag dat de dochter van Julia en Paul een jaar werd, liep wethouder Simon Fortuyn over de rode loper om Julia’s kookstudio te openen.

Door Andrea van der Houwen

Julia’s Chinese naam is Y Ping Yu, waarbij ‘Ping’ ‘alles goed’ betekent. Zij legt het perfect uit want ondanks dat Julia pas anderhalf jaar in Nederland woont, kan zij al aardig uit de voeten met de taal. Julia ontzenuwt meteen maar de indruk die wij hebben als het over Chinees eten gaat: “’Gerechten zoals foe yong hai en babi pangang ga ik niet koken. Ik wil dat de Nederlanders het èchte Chinese eten leren kennen en richt mij op echte traditionele Aziatisch georiënteerde gerechten. Het allerbelangrijkste in China is eten. Mijn moeder kookte veel en goed, ik heb het van haar geleerd, maar ook in restaurants. Chinezen eten niet zoals wij bij het ontbijt en de lunch brood, maar altijd warm en dan ook nog eens veel verschillende gerechten, opgediend in allerlei bakjes en schaaltjes.” Aangezien in China Facebook, YouTube en Google niet te gebruiken zijn, ging er in Nederland een wereld voor Julia open. Tussen het verzorgen van baby Zarah door zocht Julia elke snij- of kooktechniek op internet op. En leergierig als zij is, ze hoeft het maar één keer te zien en het zit in haar geheugen opgeslagen. Eerder had Julia een internationale baan. Zij kocht huizen en gebouwen op vanuit China waar zij een marketingstudie volgde. In Rotterdam ontmoette zij haar Paul. “Dat moest zo zijn”, zegt Julia, die ondanks de grote taalbarrière een ongelofelijke klik met Paul had. Ze straalt van oor tot oor terwijl zij vertelt. Het stel vertaalde WhatsApp berichtjes via Google Translate. Julia voelde al snel aan dat Paul met een levensgroot verdriet rondliep, zijn dochter Puck is namelijk in 2014 overleden.
Vlak na de geboorte van Zarah ontstond het plan voor de kookstudio. Paul ontwierp en bouwde eigenhandig de vier keukenblokken in de ruimte boven zijn grafische bedrijf. Julia zag het eerst helemaal niet zitten, maar stukje bij beetje zag zij een echte kookstudio onder het stof vandaan komen, compleet met alle benodigde moderne apparatuur. Volgens Paul was Julia op 26 oktober ‘pas echt om’ toen ze het grote aantal mensen zag bij de opening. Ze is er heel blij mee en wil met kookworkshops de Chinese cultuur naar Nederland brengen. Er werd een logo – met dampende pan - ontworpen en er verschenen visitekaartjes en een brochure. Met proefsessies en try-outs tast Julia af waar de kansen liggen voor de kookstudio. De mensen gaan zelf koken waarna zij met elkaar aan tafel gaan in het huiskamerrestaurant. Julia vertelt verhalen erbij en geeft haar cursisten een vleugje Chinese cultuur mee. “Maar ook een portie eten voor thuis zodat hun huisgenoten ervan kunnen proeven”, vervolgt Julia. “We weten nog niet hoe het gaat lopen maar ik heb er heel veel zin in.”

Na het kokkerellen gaan de cursisten samen met Julia aan tafel
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant