Albert Abee was vijfenhalf jaar wethouder namens het CDA.
Albert Abee was vijfenhalf jaar wethouder namens het CDA. Foto: Ariane Kok

Wethouder Albert Abee vertrekt naar Westland

Algemeen

Lansingerland - Wethouder Albert Abee verlaat de gemeente Lansingerland en wordt wethouder in Westland. De CDA-fractie Lansingerland en het bestuur van CDA Lansingerland betreuren het vertrek van Albert Abee. Tegelijkertijd is er veel waardering voor de inzet van Albert Abee in de afgelopen ruim 5,5 jaar dat hij als CDA-wethouder actief was in Lansingerland.

Door: Amel Bali

Abee was als wethouder verantwoordelijk voor de portefeuille duurzaamheid, glastuinbouw & Greenport, Vinex & bedrijventerreinen en financiën & grondzaken. Onder zijn leiding is er in de afgelopen 5,5 jaar veel bereikt. Abee kijkt terug op een mooie periode met belangrijke mijlpalen. “Ik kijk terug op een mooie periode, waarin ik samen met het college van B&W, partners, inwoners en ondernemers aan de slag ben gegaan. Mijlpalen waren onder andere de gemeentelijke financiën weer op orde krijgen. Verder staat duurzaamheid op het netvlies van de gemeente. Zoals het verduurzamen van onze gebouwen. We hebben mooie gesprekken gevoerd met inwoners over duurzaamheid. Draagvlak vanuit inwoners is en blijft ontzettend belangrijk op dit onderwerp. Ook hebben we ons ingezet voor de voorbereidingen van Wilderszijde. De gemeente gaat de komende jaren een mooie nieuwbouwwijk met 3000 woningen verder ontwikkelen. Lansingerland staat goed op de kaart, zowel regionaal, nationaal als internationaal”, zegt hij.

Uitdagingen
Abee kende als wethouder ook uitdagingen, die hij niet uit de weg ging. Zijn belangrijkste opgave was de gemeentelijke financiën weer op orde te krijgen en met succes. “We hebben in het verleden onder toezicht gestaan van de provincie. We hebben gewerkt aan het verminderen van de schulden van de gemeente en ook de contracten van de grondexploitaties zijn verbeterd. Onlangs hebben we de begroting voor het jaar 2020 gepresenteerd. De gemeente Lansingerland staat er nu goed voor en we verwachten ook de komende jaren met een positief huishoudboekje te kunnen werken. Door de goede financiële positie hebben we de onroerendezaakbelasting (ozb) het afgelopen jaar kunnen verlagen.” Een andere belangrijke uitdaging was de glastuinbouw. “Gemeente Lansingerland staat bekend om innovatieve glastuinbouw. De afgelopen periode hebben we hard gewerkt om dit nog meer op de kaart te zetten”, zegt Abee.

Plotseling
Voor velen kwam het vertrek van Abee plotseling. Op social media verschenen er al gauw berichten op de aankondiging. “Ongelofelijk jammer voor Lansingerland en het college, een aanwinst voor het Westland”, reageerde Frank Buijs. “We gaan in Lansingerland een zeer ervaren bestuurder missen, reageerde ook Frans Ammerlaan. In een persbericht reageerde CDA-fractievoorzitter Matthijs Ruitenberg: “het is ongelooflijk jammer dat we deze uitstekende wethouder nu moeten laten gaan, maar we begrijpen dat hij deze stap wil maken. Wethouder worden in een gemeente met de omvang en de bestuurlijke uitdagingen van Westland is een mooie bekroning voor een lange bestuurlijke loopbaan.” De formele benoeming in het Westland zal binnenkort plaatsvinden. Abee vult daarmee de vacature in die ontstaan is door het vertrek van wethouder Karin Zwinkels in Westland. In de gemeente Westland zal hij verantwoordelijk zijn voor onder andere economische zaken, Greenport, kennis & innovatie, kust & recreatie en arbeidsmigratie.
Het bestuur en de fractie van CDA Lansingerland zijn inmiddels hard bezig met het vinden van een opvolger voor Albert Abee in Lansingerland. “Het moment waarop dit bekend werd is natuurlijk wat ongelukkig vanwege de feestdagen, maar desondanks hebben we diverse gesprekken gevoerd en we verwachten dat we medio januari een zeer geschikte kandidaat kunnen presenteren, die prima past bij de portefeuille duurzaamheid, glastuinbouw & greenport, financiën & grondzaken”, aldus Ruitenberg.

Volgens Abee krijgt de nieuwe wethouder de opgave om de gemeente Lansingerland te laten groeien en gelijktijdig het goede leven, het hoge voorzieningsniveau en de economische positie van de glastuinbouw verder op de kaart te zetten. “De nieuwe wethouder komt te werken in een jonge gemeente. Ik wens - de nog aan te stellen - nieuwe wethouder veel energie, plezier en ambitie om samen duurzaam verder te bouwen aan deze opgave.
Verder is het belangrijk om dichtbij jezelf te blijven en te denken en handelen vanuit het belang van de inwoners”, besluit Abee.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant