De officiële opening werd verricht door wethouder Ankie van Tatenhove en bedrijfsleider Jesse van Herk. (Foto: SO)
De officiële opening werd verricht door wethouder Ankie van Tatenhove en bedrijfsleider Jesse van Herk. (Foto: SO)

Volle bak bij heropening RataPlan Berkel

Algemeen 175 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - De nieuwe RataPlan Berkel en Rodenrijs ging donderdag 28 november om negen uur in de morgen open. Het was binnen en ook buiten meteen een dolle boel. De nieuwe winkel aan de Industrieweg op het bedrijventerrein in Rodenrijs bevat dertig parkeerplekken maar op de openingsdag waren er wel een paar meer nodig. Het leek wel of iedereen er bij wilde zijn op de morgen dat RataPlan de nieuwe en vervangende winkel opende.

Door Sjaak Oudshoorn

Op 17 juni was de oude winkel aan de Veilingweg, elders op het bedrijventerrein, volledig in vlammen opgegaan. RataPlan vond een paar straten verder een vervangend pand dat anders is van opbouw, maar qua winkeloppervlak wat groter en qua magazijn wat kleiner. Dus moet de nieuwe winkel een wat hogere omloopsnelheid hebben dan de vorige. Het vloeroppervlak is rond de 2000 vierkante meter, verdeeld over drie lagen.

Wachttijden
Op de openingsdag zat de omloopsnelheid er zeker in. Al snel na de opening cq heropening stonden er rijen voor de kassa’s. De wachttijden liepen flink op maar niemand maakte daar echt een punt van. De stemming was en bleef feestelijk. Terwijl het werk gewoon doorging, verrichtte wethouder Ankie van Tatenhove rond elf uur de officiële opening. Ze vond dat een hele eer, omdat ze drie jaar geleden ook de opening mocht doen van de oude in juni afgebrande winkel. “Eigenlijk ben ik geen wethouder arbeidsparticipatie meer en toch ben ik gevraagd om de nieuwe winkel weer te openen. Ik voel me dus een beetje bestuurlijk eigenaar van deze RataPlan-vestiging”, aldus de wethouder die, net als iedereen, op de dag van de brand en daarna enorm meeleefde met het getroffen tweedehands warenhuis. “Ik kreeg zelfs berichten van familieleden uit Zeeuws-Vlaanderen.” De wethouder prees de veerkracht, de energie en het doorzettingsvermogen van al die mensen van RataPlan die nu hebben bijgedragen aan de ‘wederopbouw’ van een prachtige nieuwe winkel. Ze wees er nog eens op dat de werking van RataPlan meervoudig is: mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt hebben er een leuke baan en kunnen er hun talenten tot ontwikkeling laten komen. Daarnaast krijgen allerlei ‘objecten’ die nog in goede staat verkeren de kans op ‘een tweede leven’. Tegelijk hebben de klanten de mogelijkheid om voor een zacht prijsje iets heel leuks en waardevols aan te schaffen.

Geen winstoogmerk
RataPlan is geen kringloopwinkel maar een kringloopwarenhuis qua omvang en inrichting van de winkel. RataPlan is een stichting zonder winstoogmerk. Naast de ‘gewone’ vaste medewerkers werken in Berkel en Rodenrijs rond de 25 mensen die normaal niet zo makkelijk aan het werk komen en via RataPlan een leuke baan hebben van waaruit ze kunnen doorgroeien. Ook zijn er veel vrijwilligers actief. Er is heel veel werk te doen: het innemen van de artikelen, sorteren, schoonmaken, prijzen, op de goede plek zetten en dan natuurlijk al het werk rondom de verkoop. Van advies aan de klant tot afrekenen bij de kassa. Bedrijfsleider is Jesse van Herk. Hij verrichtte samen met de wethouder de openingshandeling. Landelijk directeur Gert-Jan Dekker prees de inzet van het team van RataPlan Berkel. Er is maanden heel hard gewerkt om de nieuwe winkel nog voor 1 december te kunnen openen. Een van de medewerksters, Ilse Letterman uit Pijnacker, vertelde dat ze vier dagen per week met veel plezier bij RataPlan werkt: kleding sorteren, prijzen, opruimen, van alles doet Ilse. Voorheen werkte ze bij een Sociale Werkplaats maar dit werk is veel echter en uitdagender. “Er is van alles te doen en het werk is heel afwisselend.” Het is mooi om te zien dat een organisatie als RataPlan de ‘kringloopwinkel’ in alle opzichten organisatorisch professioneler en moderner heeft gemaakt. Er wordt ook geïnvesteerd in marketing en communicatie. Met als gevolg dat iedereen in de regio op de hoogte was van de opening van de nieuwe winkel die vanaf donderdag zeven dagen per week open is.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant