Astrid Nielsen liep dit jaar voor de tweede keer mee. (Foto: PR)
Astrid Nielsen liep dit jaar voor de tweede keer mee. (Foto: PR)

Over de zeven heuvelen

Algemeen 98 keer gelezen

Bergschenhoek – De vijftien kilometer lange Zevenheuvelenloop die vorige week zondag gelopen werd staat bekend als dè wedstrijd met het mooiste parcours van Nederland.

Door Astrid Nielsen

Ieder jaar komen er duizenden lopers uit binnen- en buitenland naar Nijmegen om daar te lopen en te ervaren hoe het is om samen met de wereldtop aan de start te staan. “Dat laatste klinkt voor mij wel wat ambitieuzer dan het was”, vindt bovengetekende, die dit jaar voor de tweede keer meeliep. “Ik stond in het laatste startvak en op het moment dat ik start is de winnaar al ongeveer onderweg naar huis, echt bizar. Het is best een stukje lopen naar de startvakken, maar dat wist ik gelukkig van vorig jaar, daarom had ik een heel licht windjack meegenomen. Dat was ook wel nodig want als je niet aan het lopen bent is het behoorlijk fris. Wat ik deze keer wel fijn vond was dat ik de route al kende en dus ook beter wist waar het omhoog ging of vals plat was. Vorig jaar was ik te snel van start gegaan en dat nekte me aan het eind wel een beetje. Daar kon ik dit jaar beter rekening mee houden. Naar boven lopen is overigens niet mijn ding, maar bij de New Balance kilometer, de 11e kilometer met de beklimming van de Postweg, het steilste stuk in het parcours, heb ik toch geprobeerd nog even wat harder te lopen. Daar kon je namelijk nieuwe hardloopschoenen winnen, maar helaas is dat niet gelukt. Al met al was het pittig, maar volgend jaar doe ik waarschijnlijk wel weer mee.”

Het parcours in Nijmegen staat niet alleen bekend als het mooiste van Nederland, maar ook als het snelste ter wereld, dat blijkt wel uit de tijd die winnaar Stephen Kissa uit Uganda loopt, te weten 41:47, een tijd waarvan de meeste hardlopers alleen maar kunnen dromen. Joshua Cheptegei liep hier vorig jaar zelfs een nieuw wereldrecord in 41:05. “Het was inderdaad echt een heel mooie route”, vertelt Marja Bos die met een groepje van AWV De Kieviten voor het eerst meeliep en in een mooie tijd van 1:13:21 finishte. “Het is ook wel bijzonder dat je ondanks de hoogteverschillen toch snel kunt lopen. Aan de andere kant: waar je omhoog gaat moet je ook weer naar beneden en dat compenseert dan wellicht weer een beetje. Je bent wel een hele dag kwijt met een loop van zo’n vijf kwartier. Gelukkig kon ik na afloop wel even ergens douchen en omkleden, dat was wel fijn, zeker omdat we als afsluiting van deze mooie dag nog een hapje gingen eten.”

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant