Cor Sintemaartensdijk maakt schilderijen met reliëf
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
"Het is mooi dat ik een atelier op zolder heb en dus niets hoef op te ruimen."(Foto: SO)
"Het is mooi dat ik een atelier op zolder heb en dus niets hoef op te ruimen."(Foto: SO)

Cor Sintemaartensdijk maakt schilderijen met reliëf

  •   52 keer gelezen

Het HCM, het Hollands Christelijke Mannenkoor, is met honderd zingende mannen heel groot. Het koor wil het zangersbestand gemiddeld toch niet te oud zien worden en zoekt daarom jongere leden. Een van de middelen is een kerstproject van zeven weken waar je aan mee kunt doen voor 25 euro. Je kunt daarna besluiten of je wel of niet wilt doorgaan met zingen en repeteren op maandagavond. Zo is Kees Overmeer er twee jaar terug bij gekomen. Hij is een van de mensen die binnenkort aan het woord komen in de rubriek 'HCM-hobbyisten'. Onlangs organiseerde het koor een Hobbybeurs waar een vijftiental leden of oud-leden aan meededen. We laten er de komende weken een aantal aan het woord. De eerste is kunstschilder Cor Sintemaartensdijk.

Door Sjaak Oudshoorn

Cor hoopt in deze maand tachtig te worden en een dag of tien later rekent zijn vrouw Nel er op dat ze zeventig wordt. Ze wonen al vanaf 1975 in Berkel en Rodenrijs, in de Krugerlaan. In de hoogte en naar achteren hebben ze het huis in de loop van de tijd 'uitgebouwd'. In de hoogte betekent dat er op het platte dak een verdieping is geplaatst met een puntdak en uitgerekend daar heeft Cor zijn atelier. Cor komt voor oorsprong uit IJsselmonde en zijn vrouw Nel komt uit Bergambacht.

Familie
Wonderlijk genoeg hebben ze elkaar in Berkel en Rodenrijs voor het eerst ontmoet. In het huis waar ze nu wonen, woonden namelijk eerst 'Bas en Tineke'. Bas is een broer van Cor en Tineke een zus van Nel. Via dit paar hebben Cor en Nel elkaar leren kennen en toen Bas en Tineke in 1975 wilden verhuizen, kochten Cor en Nel het huis. Hun kinderen Harry en Nieska hebben er hun jeugd doorgebracht en wonen nu allebei in Brabant. Harry in Rijsbergen en Nieska in Schijndel. Met partner Twan heeft ze twee kinderen, Thom van negen en Roos van zeven. Zij komen regelmatig bij opa en oma logeren. Deze week toevallig ook omdat het herfstvakantie is in Brabant. Soms komt ook de hond logeren. Dat is een labrador. Cor en Nel hebben tientallen jaren labradors gehad maar nu niet meer. Ze vinden het nog steeds prachtig als de hond van hun dochter komt logeren.

Reliëf
Aan de muur in de woonkamer hangt een schitterend schilderij, gemaakt door Cor. Het is de combinatie van een vakantiehuis waar ze ooit vertoefden in Zuid-Frankrijk en hun eigen vroegere labrador. Het bijzondere is dat Cor in zijn olieverfschilderijen ook met reliëf werkt. Dat doet hij met gips. Bepaalde onderdelen van de hond zijn driedimensionaal. Dit levert heel leuke effecten op. Je moet het zien en vooral voelen. Hij heeft ook een schilderij met jonge zwaantjes en mensen die dat zien, willen dan voelen. Ze voelen alleen geen dons maar gips waar overheen geschilderd is. Cor heeft 'de kunst' waarschijnlijk van zijn vader die ook veel en goed tekende. Al in zijn jongere jaren ging Cor schilderen. Op school tekende en schilderde hij al graag en later zat hij jarenlang op zaterdagmorgen op les in Diergaarde Blijdorp waar docent Willem hem en zijn studiegenoten de fijne kneepjes van het schilderen bijbracht.

Atelier op zolder
De Berkelaar heeft altijd bij V&D in de logistiek gewerkt en toen ze daar ooit in de kantine een wandschildering lieten maken, trad Cor in contact met de schilder en zo heeft hij zich steeds verder ontwikkeld. "Het is heerlijk om te doen. En het is mooi dat ik een atelier op zolder heb en dus niets hoef op te ruimen. Ik leg mijn penseel neer en ga de volgende dag weer verder. Schilderen kan ik op alle dagen en tijden, maar 's morgens ben ik op mijn best. Dan ben ik uitgerust en werk ik het lekkerst." Nel die zelf meer dan dertig jaar in de zorg heeft gewerkt – bij Arcadia in 110 Morgen – vertelt dat Cor vaak met meerdere schilderijen tegelijk bezig was of is. "Hij deed soms wel een jaar over een schilderij en neemt dus rustig de tijd." Zelf is Nel ook creatief bezig met van alles – onder meer kleding maken, tuindecoraties maken en van oude fietsbanden iets moois creëren – maar tekenen en schilderen zijn niet aan haar besteed, zegt ze.
Cor zegt over het genetische aspect dat hun kleinzoon Thom ook al begint te schilderen. Zeker als hij opa bezig ziet in zijn atelier, dan komt hij ook in actie. Thom werkt met waterverf en dat is precies de enige techniek die Cor altijd links heeft laten liggen. Met acryl werkt hij ook wel, maar olieverf heeft zijn voorkeur omdat het niet te snel droogt zodat je de volgende dag nog aanpassingen kunt maken.

Koeien en flamingo's
Wat Cor heeft gemaakt door de jaren heen hangt deels thuis en deels bij de kinderen. Een prachtige koe met reliëf en een schilderij met hele mooie flamingo's hangen bij respectievelijk zoon en dochter.
Harry was in zijn jonge jaren al helemaal gek van alles wat met veehouderij te maken had en hij werkte in de zomer bij verschillende boeren in de regio, zodat hij geen tijd had om mee te gaan op vakanties. Hij is landbouwkundig ingenieur en verdient de kost als rundveespecialist en dan vooral op het vlak van voeding. Dochter Nieska is organisatiepsycholoog en is per 1 september een eigen bedrijfje begonnen.

Verademing
Nel en Cor zijn allebei nog goed gezond. Cor werd wel doof maar daar is een hoogwaardige technische oplossing voor gevonden met een afstandsbedieninkje met verschillende programma's zodat de televisie niet eindeloos hard hoeft te staan en Nel niet alles twee keer hoeft te zeggen. Een verademing.
Er zit ook een muziekstand op, dus Cor kan naar hartenlust bij HCM blijven zingen, zoals hij dat al vijftien jaar doet. Hij vindt het iedere maandag een leuk uitje en de combinatie van geestelijke en meer wereldlijke muziek spreekt hem erg aan. Verder houdt hij met Nel de tuin bij en als het even kan, zit hij lekker te schilderen!


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>