Waterberging in de Eendragtspolder. (Foto: AD/Merijn Soeters
Waterberging in de Eendragtspolder. (Foto: AD/Merijn Soeters

Waterschapsbelasting stijgt in Bleiswijk en Bergschenhoek

Algemeen

Bergschenhoek/Bleiswijk - De waterschapsbelasting voor de inwoners en bedrijven in het gebied van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard stijgt volgend jaar. Dit betreft dus de inwoners van Bergschenhoek en Bleiswijk.

In het gebied van dit hoogheemraadschap betaalt een gezin met een huurwoning in 2020 gemiddeld € 278,-- aan waterschapslasten. Een gezin met een eigen woning (WOZ-waarde € 220.000,--) betaalt in 2020 gemiddeld € 358,-- aan waterschapsbelasting. Dit is een stijging van gemiddeld 8 euro per huishouden.

Begroting
Het algemeen bestuur van het hoogheemraadschap van Schieland en de Krimpenerwaard heeft vorige week ingestemd met de begroting 2020. Dagelijks bestuurder Jos Verdoold, portefeuillehouder financiën, over de begroting: “Dit is de eerste begroting waar het nieuwe coalitieakkoord in verwerkt is. In deze begroting vallen de vijf thema’s uit dit akkoord: klimaatadaptatie, bodemdaling, klimaatmitigatie, waterkwaliteit en de relatie met onze omgeving. Daar horen maatregelen bij waar de inwoners en bedrijven in dit laagst gelegen gebied van Nederland allemaal van profiteren.” De kosten stijgen met 2,7 miljoen euro in 2020 op een begroting van ruim 97,9 miljoen euro.
Het begrotingstekort komt uit op € 5,3 miljoen. Dit bedrag wordt gedekt uit de reserves van de meerjarenraming. Het hoogheemraadschap houdt rekening met een forse kostenstijging door tariefstijging voor afvalwaterzuivering van een naastgelegen waterschap. Dit buurwaterschap reinigt het afvalwater uit een deel van ons waterschapsgebied. Ook de cao-ontwikkeling voor het personeel is een van de oorzaken van de hogere lasten van € 1,3 miljoen. “Op beide gevallen heeft het waterschapsbestuur zelf geen invloed, maar de kosten stijgen er wel door. Vorig jaar konden we tarieven verlagen, maar nu ontkomen we helaas niet aan een tariefstijging”.

Investeringen
Het hoogheemraadschap werkt aan dijkversterking langs de Hollandsche IJssel. We stellen nieuwe peilbesluiten op voor de Krimpenerwaard, Zuidplaspolder en Rotterdam-Centrum. “Daarnaast werken we samen met de provincie Zuid-Holland, de gemeente Zuidplas en de betrokken eigenaren aan oplossingen tegen bodemdaling in het restveengebied van de Zuidplaspolder. In 2020 blijven we werken aan de waterveiligheid en de waterkwaliteit. We gaan door met de uitvoering van het project Emissieloze kas voor de glastuinbouw. Ook onderzoeken we de mogelijkheden voor een zoetwaterfabriek op de afvalwaterzuivering Kortenoord.”
Op de website van het hoogheemraadschap zijn de begroting en de tarieven digitaal te zien via de link www.hhsk.nl/begroting

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Het laatste nieuws

In 2026, het zogenoemde ravijnjaar, dreigen grote begrotingstekorten voor gemeenten, omdat ze minder geld van het Rijk krijgen.
D66 pleit voor burgerparticipatie over begroting ravijnjaar 2026 Algemeen 3 uur geleden
Afbeelding
Leefbaar3B uit zorgen over politieaanwezigheid Algemeen 7 uur geleden
De burgemeester bracht een bezoek aan het zestigjarig huwelijkspaar. (Foto: John Hofman)
Echtpaar Stelpstra-van Loon 65 jaar getrouwd Algemeen 10 uur geleden
Het planten is professioneel uitgevoerd door medewerkers van het bedrijf Zoontjens boomprojecten.
Nieuwe treurbeuk op begraafplaats Smitshoek Algemeen 11 uur geleden
Vice-voorzitter René Lamens (links) bedankt Henny van den Bulk voor zijn financiële inzet voor de HVBR. (Foto: Erik van Dort)
Historische Vereniging Berkel en Rodenrijs blikt terug en kijkt vooruit Algemeen 13 uur geleden
Wethouder Simon Fortuyn slaat vakkundig de eerste paal voor het nieuwbouwproject buiteNOM de grond in. (Foto: Arie van Driel)
Eerste paal nieuwbouwproject buiteNOM geslagen Algemeen 13 uur geleden

Uit de krant