Nieuwe episode in Berkelse standplaatssoap
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Martin Steentjes en Anthuan Tran zijn niet tevreden met de oplossing die door wethouder Arends is geboden.
Martin Steentjes en Anthuan Tran zijn niet tevreden met de oplossing die door wethouder Arends is geboden.

Nieuwe episode in Berkelse standplaatssoap

  •   696 keer gelezen

Berkel en Rodenrijs - Wethouder Kathy Arends hoopt dat het 'de laatste aflevering' is, maar andere 'hoofdrolspelers' zien de zogeheten 'standplaatssoap' wellicht nog even doorgaan. Bloemenkiosk Steentjes beraadt zich op verdere stappen. "Het voelt uiteindelijk als een messteek in je rug, zoals het allemaal gegaan is. Wij zijn absoluut niet blij met de uitkomst van het hele verhaal", zegt Martin Steentjes.

Nog even in het kort de voorgeschiedenis. Bloemenkiosk Steentjes, van Martin Steentjes en zijn partner Paul, stond dertig jaar met een bloemenverkoopstand op het plein bij 't Vierkantje, vanaf de Herenstraat gezien, aan de achterzijde, tegen de winkel van Van Heijningen aan. Steentjes stond daar van donderdag tot en met zaterdag. Ook loempiabakker Anthuan Tran stond al vele jaren op zaterdag met een verkoopkraam op het plein. En verder de Afghaan Masoud Ameri met een 'Griekse olijvenwagen'. De gemeente besloot een paar jaar terug het plein bij 't Vierkantje helemaal op te knappen en er een mooi open verblijfsplein van te maken, waarbij er niet alleen voor parkeerplekken geen plaats meer was maar ook niet meer voor 'standplaatsen'.

Tijdens 'de verbouwing' verhuisden de drie standhouders 'tijdelijk' naar het Versplein aan de andere kant van de Herenstraat. Intussen zou er worden gewerkt aan een definitieve oplossing. Steentjes stond met zijn bloemenstand nabij de "De Visch".

"We hebben daar acht maanden gestaan en dat was voor ons een prima alternatieve locatie, waar we graag waren gebleven. Als je dertig jaar in een winkelcentrum een plek hebt en je kunt op je vaste plek niet meer blijven omdat die plek veranderd wordt, dan mag je toch een gelijkwaardige plek terug verwachten."
Steentjes was graag op de tijdelijke plek bij "De Visch" gebleven. Toen Steentjes aangaf dat hij zich best definitief op die plek wilde vestigen, bleek de eigenaar van de bloemenstand bij Intertoys – een stukje verderop richting Westersingel – het daar niet mee eens. De gemeente ging in gesprek met verschillende partijen. Zelf hebben ze de conclusie getrokken dat ze er niet uitkomen en tegenover elkaar blijven staan. Op basis van de wet stelde verantwoordelijk wethouder Kathy Arends dat je als lokale overheid niet zomaar iemand een plek mag toewijzen.

Vervolgens werd daarom besloten tot een loting waarbij iedereen – vanwege de vrije concurrentie dus ook ondernemers van buitenaf – zich konden inschrijven voor de standplaats waar Steentjes acht maanden met plezier had gestaan.
Steentjes deed onder protest mee aan de loting maar werd niet ingeloot. Wel ingeloot werden drie ondernemers van buiten Lansingerland: een kaashandel, een drogist en een 'olijvenspecialist'. Voor de duidelijkheid: dat is een andere olijvenman dan Masoud, de man van het plein bij 't Vierkantje.

Ondernemers waren niet blij met de uitkomst. Het college en de wethouder begrepen dat heel goed. De wethouder heeft persoonlijk met de ingelote ondernemers gesproken. Bij hen heeft ze de bereidheid getoetst of ze zich wilden vestigen op een plek bij de Kerksingel. De betreffende ondernemers wilden dat nieten hielden vast aan de plek bij De Visch, pal bij de entree van Albert Heijn. Daar is de meeste loop en dus de meeste potentiële klandizie én omzet!
Het gevolg is nu dat op vrijdag drogist WABO tegenover de Etos staat en op zaterdag kaashandelaar Van Dijk tegenover de kaaswinkel De Kaaswaag. De olijvenspecialist staat er op donderdag is en is net als de andere ondernemers heel blij met die plek, aldus wethouder Kathy Arends vorige week donderdag 7 november.

Besluit
Die dag gaf de wethouder op het gemeentehuis uitleg over een recent genomen collegebesluit. Op verzoek van Steentjes heeft de wethouder verkend of er een tijdelijke of vaste standplaatslocatie bij het Versplein kon komen. De uitkomst daarvan was dat het realiseren van zo'n tweede plek niet verstandig zou zijn.
Kathy Arends had daarvoor vier argumenten: te weinig draagvlak, te onveilig in verband met laden en lossen en ander verkeer ter plaatse, te lastig ruimtelijk in te passen en juridisch gecompliceerd. De brandweer gaf bovendien een negatief advies omdat een extra plek de veiligheid in het geding brengt.
Conclusie van de wethouder: alles blijft zoals het nu alweer een tijdje is. De drie nieuwe standhouders bij De Visch hebben voor vijf jaar een vergunning gekregen. Bloemenkiosk Steentjes heeft een plek gekregen aan de Herenstraat, aan de rand van het nieuwe plein. Daarnaast staat meneer Tran met zijn loempia's en aan de kant van de straat, bij boekhandel Van Atten, staat olijvenspecialist Masoud Ameri met zijn wagen.

Ameri is niet content over zijn plek, omdat er veel minder loop is dan voorheen toen op het plein stond. Bloemenman Steentjes is ook helemaal niet blij met zijn nieuwe plek. "We staan voortdurend vol in de wind. We hebben dertig jaar heel plezierig aan de andere kant van het plein gestaan. De plek bij De Visch was een mooie locatie geweest, maar dat is allemaal anders gelopen. De wethouder heeft op het gemeentehuis tekst en uitleg gegeven. We zijn niet content over de uitkomst en bekijken of we nu nog iets kunnen ondernemen."
Wethouder Kathy Arends benadrukte vorige week donderdag dat ze voortdurend heeft gezocht naar een oplossing waar alle partijen zich in konden vinden.
"Ik heb de laatste maanden talloze gesprekken gevoerd met alle mogelijke betrokkenen. Steeds heb ik gezocht naar een oplossing met maximaal draagvlak. En steeds was mijn uitgangspunt dat ik geen partij mocht kiezen voor de een of de ander. Als ze er samen zouden zijn uitgekomen, dan was ik bereid om zo'n plek te realiseren. Het is ontzettend jammer dat de partijen het niet eens werden. De wethouder heeft na het onderzoek over het Versplein nog aangeboden om een nieuwe plek in te nemen bij de Kerksingel maar dat was voor Steentjes geen optie. Mede omdat De Bloemenhoek daar is gevestigd. met wie Steentjes een goede verstandhouding heeft en wil houden.
Ook qua loop vond Steentjes dat geen goede oplossing. Bovendien is het ook daar vaak heel winderig en is daar niet de mogelijkheid om de kiosk een slag te draaien. Uiteindelijk telt deze hele story veel verliezers en slechts een paar winnaars: de nieuwe standhouders die de mazzel hadden dat ze bij de loting de goede kant op rolden. Veel betrokken partijen en burgers zijn teleurgesteld en boos.

Niet partijdig
Veel mensen vragen zich af waarom de gemeente niet gewoon Steentjes de plek bij De Visch heeft toegewezen. Dan was een loting niet nodig geweest. Nu is het probleem door de loting alleen maar groter geworden. Wethouder Kathy Arends blijft echter volhouden dat het niet anders kon en dat je als overheid niet partijdig mag zijn bij het toewijzen van standplaatsen. Wel vindt ze de gang van zaken uiterst ongelukkig.
"Ik heb naar eer en geweten gedaan wat binnen mijn vermogen lag. Meer mogelijkheden en opties zijn er niet. Ik hoop dat de storm nu luwt en dat iedereen accepteert wat er nu uit gekomen is. Het doel was een mooi nieuw plein bij de Herenstraat met een open karakter. Doordat we nu toch bloemist Steentjes, loempiaman Tran en olijvenspecialist Ameri toestaan bij de grens tussen de Herenstraat en het nieuwe plein, halen we dat doel voorlopig niet helemaal. Ik heb alle direct betrokken partijen persoonlijk geïnformeerd en een brief gestuurd naar alle ondernemers in het centrum van Berkel."
De drie standplaatshouders bij de Herenstraat en het nieuwe plein mogen daar blijven staan tot ze er ooit mee stoppen. De nieuwe standplaatshouders bij De Visch hebben een contract van vijf jaar.


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>