De gemeente mag rekenen op 138 miljoen euro. (Foto: PR)
De gemeente mag rekenen op 138 miljoen euro. (Foto: PR)

Wat te doen met 138 miljoen?

Algemeen 1 keer gelezen

Lansingerland - Het Japanse consortium van Mitsubishi en Chubu biedt 4,1 miljard euro voor alle aandelen van energiebedrijf Eneco. Het geld komt terecht bij 44 Nederlandse gemeentes die eigenaar zijn van het energiebedrijf. Als mede-aandeelhouder mag Lansingerland bij de verkoop een bedrag van 138 miljoen euro op haar rekening bijschrijven.

Wat te doen met zo’n bedrag? Voor een antwoord daarop is het nog te vroeg, vindt het college. In een reactie liet Albert Abee, wethouder financiën, weten dat het college eerst het bod gaat bestuderen, om pas daarna te gaan kijken wat er met het geld gaat gebeuren. De oppositie in de gemeenteraad is het daar niet mee eens en wil sneller in de procedure betrokken worden. “De gemeenteraad is het hoogste bestuurlijke orgaan en daarom is het noodzakelijk dat het college samen met de raad tot bestedingsvoorstellen komt op het moment dat de voorgenomen verkoop doorgaat”, was de oproep van D66 Lansingerland, PvdA, WIJ Lansingerland en GroenLinks in de raadsvergadering.

Gewone commissievergadering
De motie die opriep om hiertoe een gezamenlijk proces te organiseren zodat de gehele raad hier een visie op kan geven werd door de coalitiepartijen en college echter niet gesteund. Volgens hen kan het “gewoon” in een commissievergadering kort aan de orde komen. De oppositiepartijen vinden dat dit zorgvuldiger moet. Marko Ruijtenberg (fractievoorzitter GroenLinks): “Dit gaat om een ongekend groot bedrag, en we hebben nu geen idee hoe het proces eruit ziet en wanneer we worden betrokken”.

Gemiste kans
Ook Leon Hoek (fractievoorzitter van WIJ Lansingerland) vindt dit een gemiste kans: “de raad hoort aan de voorkant de kaders te bepalen en we balen ervan dat de coalitiepartijen ons hierin niet tegemoet kwamen”. D66 Lansingerland, PvdA, GroenLinks en WIJ Lansingerland vinden dat op deze manier de gemeenteraad te laat een rol krijgt bij zo’n belangrijke beslissing. Ze willen aan het begin mee kunnen bepalen waaraan het geld besteed kan gaan worden en niet alleen maar kunnen reageren op uitgewerkte voorstellen. Zij vinden dat dit geld zo moeten worden geïnvesteerd dat de gemeente daar op langere termijn ook echt beter van wordt en niet wordt ingezet om enkel de coalitieplannen te financieren. Petra Verhoef (fractievoorzitter PvdA): “Wij hadden de Eneco-aandelen liever behouden, maar dat is een gepasseerd station. Ik ga er vanuit dat we als raad een goed proces kunnen vaststellen”. Ineke den Heijer (fractievoorzitter D66 Lansingerland) “dit is een enorme kans voor Lansingerland, maar dit kan je maar een keer goed doen met elkaar. Daarom zullen we met voorstellen blijven komen om tot goede afspraken te komen”. De wethouder blijft erbij dat het college eerst alle benodigde tijd neemt om het bod te bestuderen.

Wordt vervolgd dus.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant