Didi met de jonge Border Collie Kyra.
Didi met de jonge Border Collie Kyra.

Didi Woning – Schaapherder

Algemeen 513 keer gelezen

Aan de rand van Bleiswijk, dichtbij de A12 en vlak naast het spoor ligt het weiland waar we Didi Woning treffen met haar Border Collies. Hier is de thuisbasis van de schapen waarmee Didi, samen met de honden, traint en werkt. “Border Collies zijn heel slim, dat is echt zo. Zij willen graag samenwerken en luisteren”, legt Didi uit. Zij verzorgt in de regio stadsbegrazing, trainingen, demonstraties en teambuildings.

Door Andrea van der Houwen

“Het werk van een schaapherder is zo gevarieerd en het is elke dag anders”, zegt Didi.
“Het ene moment geef ik een demonstratie op een paardenshow of een oogstfeest, even later ben ik onderweg met schapen voor een begrazing of werk ik mee aan een teambuilding schapen drijven voor een bedrijf.”
Didi groeide op in Bergschenhoek. “Toen ik vier jaar was begon ik al met trainen van onze eigen Border Collie, die altijd heel erg naar mij trok”, vertelt Didi. Mijn moeder is schaapherder en hondentrainer. Ik zag bij haar al de passie voor dieren. Uit een lolletje vroeg zij of ik misschien eens wilde proberen met onze hond te trainen bij de schapen. Dat nam ik meteen heel serieus en op mijn zesde liep ik mijn eerste wedstrijd tussen de volwassenen. Je werkt dan op een veld met vijf - voor jou vreemde schapen - en je eigen hond. Die wedstrijden worden door heel het land georganiseerd. Mensen die mij nog van vroeger kennen moedigen mij nog steeds aan. Dat is erg leuk.” Op zestienjarige leeftijd vertegenwoordigde Didi Nederland op het WK, de World Sheepdog Trial. “De beesten zijn eigenlijk mijn vrienden”, vervolgt Didi. “Ik werk zeven dagen van de week met ze. Als er eentje ziek is ben ik verdrietig. Soms moet ik met een andere hond verder. Ik was niet altijd echt op zoek maar ik had op een keer een hond gezien waarvan de blik in de ogen mij heel erg aansprak. Ik pakte het weer op en dat ging best goed. Meestal begin je met het trainen van een hond als ze ongeveer een jaar zijn, het hangt wel een beetje af van de lichaamsbouw en het zelfvertrouwen.” De drie honden waar Didi nu mee traint zijn: Joëlle (11 jaar), Mate (2 jaar) en Kyra (13 maanden). “Bij de opleiding tot schaapherder leer je veel over landschapsbeheer”, aldus Didi. “Je komt veel te weten over bomen, de natuur en het waterschap.” Ik liep stage bij een schaapherder in Brabant waar ik leerde hoeden en begrazen. Daar kon ik blijven werken. Er zit meer achter grazen dan alleen een stuk grasland kaal eten. Je laat de schapen in een bepaald vak grazen zodat er biodiversiteit ontstaat. Een plantje dat in het ene vak staat eten ze bijvoorbeeld ‘s nachts, als je ze daarna in een ander vak zet krijg je daar ook diezelfde beplanting van bloemen en kruiden door verspreiding van zaden via hun vacht en de bemesting.” Didi heeft nog wel een wens voor de toekomst: “Ik wil graag iets meer te leren op het gebied van communicatie. Naast mijn eigen werk met schapen en honden begeleid ik ook mensen die een activiteit zoeken voor hun Border Collie. Voor deze honden is het goed om op deze manier hun hersenen te laten werken.”


 

Naast Drentse Heideschapen en Schoonebekers werkt Didi ook met Kempische Heideschapen.
Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant