Afbeelding

Mountainbiker Ben Remmerswaal

Algemeen 394 keer gelezen

Mountainbiken is de grote passie van Bleiswijker Ben Remmerswaal. Al meer dan vijftien jaar beklimt Ben meerdere malen per week zijn mountainbike om zich even stevig in te spannen. Doordeweeks meestal in de buurt en in het weekend vaak ergens in de bossen in Brabant.

Door Sjaak Oudshoorn

De in Pijnacker opgegroeide sportieveling is lid van de Fietsclub Bleiswijk en van ‘In ‘t Zuggie’. Dat laatste is geen café of clubhuis, maar een wielerterm. ‘In ‘t Zuggie’ fietsen wil zeggen dat je bij iemand in het wiel zit. In zijn kielzog als het ware, zodat je zelfs zo weinig mogelijk windt vangt. ‘In ‘t Zuggie’ heeft zelfs een eigen touringcar waarmee in het weekend, meestal op zondag, naar mooie plekken in de Brabantse bossen wordt gereden, waar iedere week wel een wedstrijd wordt gehouden. Er zit op die bus een soort Tour de France-toeter zodat ze de Bleiswijkers al van verre kunnen horen aankomen. De wedstrijden zijn meestal tussen de veertig en de vijftig kilometer lang – soms nog iets langer – en voeren dus door prachtige natuurgebieden.
“We komen op plekken waar een gewone toerist niet eens komt. Het is heerlijk om zo een uur of twee drie door de bossen te sjezen. Heuveltje op, heuveltje af. Mountainbiken is een combinatie van kracht, techniek, snelheid en souplesse. Goed schakelen is ontzettend belangrijk. Juist die variatie in landschap en ondergrond is zo mooi. Als je omhoog fietst, komt je hart er bijna uit, zo zwaar is het soms, maar als je dan weer lekker naar beneden suist, dan geeft dat een geweldig gevoel. Gemiddeld haal je een snelheid van rond de achttien tot twintig kilometer per uur. Dus met een wedstrijd ben je toch al snel een twee tot drie uur bezig. Halverwege is er vaak een tussenstop met een kampvuurtje en soms een klein glaasje glühwein. We zijn sportief maar ook Bourgondisch.”
Voorheen heeft Ben ook meegedaan aan de Run Bike Run in Pijnacker, maar de jonge honden die daar aan de start komen, zijn hem toch iets te machtig. Wel gaat hij zondag 17 november mee helpen met de organisatie van het evenement dat ooit door Berkelaar Ad Overdevest mede is bedacht.
“Met Ad samen heb ik destijds het mountainbiken ontdekt”, zegt Ben die recent met pensioen is gegaan bij het tuinbouwtechniekbedrijf Codema. Ben deed daar de coördinatie van de service- en reparatie-afdeling. Als kersverse pensionado vermaakt Ben Remmerswaal zich wel. Samen met echtgenote Tosca heeft hij onlangs zijn enige zoon Stefan en diens partner Sharon naar Rotterdam helpen verhuizen. Op kleinkinderen passen hoeft (nog?) niet. Buiten het actief sporten is Ben Remmerswaal ook bezig om vrijwillig boswachter te worden. Zo doet hij wat terug voor de mooie natuur waar hij zo vaak mogelijk fietsend en ook wandelen van geniet. “Het is zulk prachtig werk. Achteraf had ik misschien op mijn twintigste al boswachter moeten worden, maar ook nu is het nog leuk om dit vak als vrijwilliger te leren, om zo met elkaar de natuur beter te beheren.”
Nog even terug naar de sport. Voor Ben zijn sport en vermaak onlosmakelijk met elkaar verbonden. “Het is ontzettend leuk om samen met een groep vrienden en kennissen op pad te gaan en lekker buiten te sporten. Op zaterdag ga ik ook met een klein clubje vrienden regelmatig met de fiets er op uit. Steevast eindigen we dan in Café Aan ‘t Verlaat bij de Rotte om dan even lekker een biertje te drinken en de voorbije week te bespreken.” Volgend voorjaar gaat Ben met een grote groep naar Mallorca om daar drie tot vier dagen lekker te fietsen door de heuvels en de bergen. “Dat duurt een dag of drie vier. Dat is ook wel genoeg, omdat je na vier dagen fietsen echt je zakken wel vol hebt.” Ondanks zijn 66 lentes heeft Ben nog een prima conditie. “De start moet op mijn leeftijd niet te ruig zijn, maar als het motortje eenmaal op gang is, dan houd ik een hele tijd vol.”
Broer André is ook nog steeds een fervent wielrenner en ietsje jonger. Ben denkt dat hij aan zijn broer ‘op de weg’ een hele zware dobber heeft, maar dat hij hem ‘in het veld’ er waarschijnlijk wel af rijdt. Het is zomaar een vraag. Winnen is een relatief begrip in de wereld van Ben. Het gaat er vooral je lekker aan het fietsen bent en dat je veilig over de streep komt. (Ben vierde van links met zijn maten van In ‘t Zuggie)

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant