Damon Spa wil later graag met zijn broer Kai een eigen restaurant opzetten. (Foto: SO)
Damon Spa wil later graag met zijn broer Kai een eigen restaurant opzetten. (Foto: SO)

Damon Spa jaagt zijn droom na: een eigen restaurant!

Algemeen 191 keer gelezen

Lansingerland - Met zijn twee jaar jongere broer Kai wil Damon Spa ooit een eigen restaurant tot ontwikkeling brengen. Wie doet de bediening en wie staat er in de keuken? Deze vraag beantwoordt Damon Spa op zijn kenmerkende licht onderkoelde wijze: “Ik ben de chef en hij is de sous-chef.”

We zien Damon toevallig acteren bij Pieter’s Brasserie in Keijzershof in Pijnacker. Dit is een café- en restaurant-achtige voorziening van de zorgorganisatie Pieter van Foreest. De brasserie hoort bij De Weidevogelhof, het zorg- en verpleegcentrum dat uit meerdere appartementengebouw bestaat waarbij de lagere verdiepingen van Foreest zijn, terwijl op de hogere verdiepingen ouderen nog zelfstandig wonen. Deze gebouwen hebben geen eigen samenkomstvoorziening en die functie vervult Pieter’s Brasserie. Een deel van de zaak is voor de zorg en een ander deel voor de rest van de wereld. Iedereen is welkom, maar het idee van een gewoon restaurant met een wijkfunctie is niet uit de verf gekomen. Het blijft dus bij een overdagvoorziening ‘van half tien tot vijf’ die overigens ook in het weekend geopend is.

Stage
Bij Pieter’s Brasserie loopt Damon Spa uit Berkel stage. Dat doet hij twee dagen per week. De overige drie dagen zit hij op de praktijkschool van Laurentius in Delft. Damon zit in het vierde jaar. Hij is daar terechtgekomen omdat hij in het speciaal basisonderwijs leerachterstand opliep als gevolg van pesten. Beter gezegd: gepest worden. Damon zegt dat hij die nare periode heeft verwerkt en achter zich heeft gelaten. Hij richt de blik op de toekomst. “Op de nieuwe school ging het meteen goed. Het tweede jaar ging nog beter. In het derde jaar werd ik steeds volwassener en in het vierde jaar – dat nu aan de gang is - ga ik mijn diploma halen en daarna nog verder leren in het horecavak. Mensen hebben bij jongens van de praktijkschool vaak het idee dat ze amper wat kunnen, maar dat moeten ze niet te snel zeggen. Het hangt helemaal van de persoon af. Ook op de praktijkschool zitten allerlei verschillende mensen die heus wel wat kunnen. Als ze maar willen.” Damon vindt de afwisseling tussen school en stage best leuk. Hij heeft het redelijk goed naar zijn zin bij Pieter’s Brasserie waar hij eigenlijk voor negentig procent gastheer is en voor tien procent ‘kok’. Als jongen van zestien is het natuurlijk best een stap en een uitdaging om met oudere mensen het gesprek aan te gaan dan wel een praatje te maken.

Zijn leermeester is Bert Orsel die al tientallen jaren bij Pieter van Foreest werkt en aan zijn veertiende locatie bezig is. Bert zegt dat Damon behoorlijk goed zijn best doet maar natuurlijk wel een redelijk eigengereid persoon is. “Luisteren en goed om je heen kijken is de kern van dit horecawerk, maar luisteren is bij Damon nog wel een dingetje.” Damon hoort het met een lichte grijns aan. Hij is een mannetje dat nogal zijn eigen weg gaat. Niet alleen hier maar in zijn hele leventje. Maar goed: hij heeft ambitie en wil er wat van maken. Een eigen restaurantje is zijn ultieme droom. Samen met zijn broer Kai maakt hij daar al hele plannen voor. Een andere passie is vissen. Dat je helemaal jezelf kunt zijn vindt hij het mooie van vissen. Hij laat op zijn telefoon foto’s zien van karpers, baarzen en snoeken die er niet om liegen. Damon heeft zijn verhaal gedaan en gaat weer aan het werk, samen met de vrijwilligers. De tafels dekken voor het middagmaal! Damon Spa is overigens een broer van de ons welbekende Olav Spa van Spa Media. Olav maakt voor Hart van Lansingerland en soms ook voor de Telstar/Eendracht foto’s van ongelukken en incidenten. Er kan geen auto de sloot in rijden of Olav maakt er een foto van. Het bijzondere is dat Olav nog geen rijbewijs heeft en daarom vaak per fiets naar de plek des onheils rijdt. “We hebben een grote familie, dus als het een beetje ver weg is, heeft Olav een auto met chauffeur”, zegt Damon tot slot.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant