Blik op Dorpsgenoten: Diana van Winden
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Logo hartvanlansingerland.nl
Diana van Winden vindt dat mentale training eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn.
Diana van Winden vindt dat mentale training eigenlijk heel vanzelfsprekend zou moeten zijn.

Blik op Dorpsgenoten: Diana van Winden

  •   577 keer gelezen

Diana van Winden is een geboren en getogen Berkelse. Dochter van Berkelaar Gerard van Winden – bekend van de winkel van Benfried onder andere – en de Wateringse Marinka van Schie. Ze woont met partner/loonwerker Daan Speets in een mooi opgeknapte oude woning aan de Noordeindseweg in Berkel en Rodenrijs.

Door Sjaak Oudshoorn

Diana is een zeer bezige bij. De afgelopen jaren was ze zelfs vaak 'te bezig'. Sommige dagen was ze wel twaalf uur aan het werken, studeren en sporten, zodat er voor een beetje weekend vieren nauwelijks tijd overbleef. Ze liep tegen haar eigen grenzen aan en begon allerlei lichamelijke en mentale klachten te voelen en te vertonen. Een stapje terug doen was belangrijk. Tegelijk deed ze ervaring op voor waarmee ze nu tijdens haar dagelijkse werk mee bezig is. Diana heeft sinds kort een eigen sportpsychologiepraktijk: PAM Performance. PAM staat voor Physical en Mental Performance. Maar PAM is meteen ook de afkorting van haar voornamen: Petronella Apolonia Maria. En daarmee blijft Diana dus met de naam van haar praktijk dicht bij zichzelf. Dat is een van haar boodschappen voor mensen die haar om raad vragen op het gebied van fysieke en mentale begeleiding. Een boeiend gesprek met een boeiende en tegelijk heel open, positieve, optimistische en vrije vrouw van 27.

Uit wat voor gezin kom je Diana?
Uit een heel gewoon gezellig Berkels gezin. Mijn jeugd heb ik doorgebracht in het Rodenrijs. Daar wonen mijn ouders nog. Ik ben de jongste van vier kinderen. De andere kinderen zijn Chris, Helga en Rick.

Wist je al jong wat je later wilde?
Ik wilde altijd al mensen helpen, maar in welke vorm wist ik nog niet. Uiteindelijk ben ik na het VWO bij Melanchthon Schiebroek in Amsterdam Bewegingswetenschappen gaan studeren en heb me daarna verder gespecialiseerd in sportpsychologie, via een master Sport- en Prestatiepsychologie en een post-academische opleiding tot geaccrediteerde praktijk sportpsycholoog, Sportpsycholoog VSPN®. Ik ben iemand die alles interessant vindt en die heel moeilijk af te remmen is. Ik doe alles met volle overgave en totale inzet. Dat had ik als sporter ook altijd al.

Wat heb je voor sport gedaan?
In mijn jonge jaren ben ik bij TOG gaan turnen, net als mijn grote zus, wat later Omnisport 2B werd. Eerst deed ik gewoon turnen en daarna acrogym. Dat is een combinatie van turnen, dans en acrobatiek. Bij DOTO Bergschenhoek en DOS Monster heb ik dat een hele tijd gedaan, op het hoogste landelijke niveau. Toen ik er door blessures mee moest stoppen, heb ik me in het training geven en coachen gestort. Nu sport ik nog wel maar alleen recreatief. Crossfit doe ik vooral.

Ben je vanuit de sport bewegingswetenschappen en sportpsychologie gaan studeren?
Eigenlijk wel ja. De samenwerking van lichaam en geest en hoe die twee op elkaar inwerken, heeft me altijd geboeid. Ik denk dat het mentale aspect van sport en presteren ernstig wordt onderschat. Nog steeds is het zo dat iemand die mentale hulp inroept om beter te presteren of om blokkades op te heffen als een probleemgeval wordt gezien. Mijn visie is dat het er gewoon bij hoort. Lichaam en geest zijn niet los te zien, zoals fysieke training niet zonder mentale training kan. Het mooie van dit werk is ook dat alle mensen anders zijn. Ik vind het heerlijk om allerlei verschillende mensen en sporters te begeleiden. Wat dat betreft, ben ik echt een mensenmens.

Bijzonder dat je vorig jaar tegen je eigen grenzen aanliep terwijl je er zelf zo mee bezig bent?
Dat lijkt ongebruikelijk, maar het gebeurt vaker dan je denkt. Het geeft ook aan dat het om heel complexe processen gaat. Je denkt dat je de hele wereld aan kunt en dat je geen keuzes hoeft te maken. Fysieke en mentale overbelasting gaan dan als het ware hand in hand. Het was heel leerzaam om het zelf te ervaren.

Hoe ben je er uit gekomen?
Door uiteindelijk wel keuzes te maken en niet alles te willen doen. Door tijd vrij te maken voor ontspanning en door het lichaam en de geest de tijd te geven om uit te rusten en bij te komen. Jezelf nog beter te leren kennen én jezelf te accepteren zoals je bent. Je hoeft niet perfect te zijn en alles te kunnen. Je moet ook niet denken dat het binnen een paar weken weer over is. Het is heel langzaam de verkeerde kant op gegaan, dus het moet ook langzaam weer herstellen en de goede kant op gaan.

En nu gaat het weer goed?
Jazeker, het gaat weer goed. Ik heb weer overzicht over alles waar ik mee bezig ben. En dat is nog best heel wat. Ik werk op verschillende plekken en ben een promotie-onderzoek aan het doen naar de relatie tussen mentale en fysieke gezondheid van dansers in opleiding, onder andere naar de mentale kant van blessures. Voor dat onderzoek volgen we gedurende een langere periode 130 topdansers bij Codarts Rotterdam. Dat is een hogeschool voor kunsten, onder meer voor dans dus.

En je bent druk met je eigen bedrijf PAM Performance?
Jazeker. Individuele sporters en ook verenigingen kunnen bij mij terecht voor fysieke en mentale begeleiding. Vanuit mijn eigen ervaring als sporter en coach en vanuit alles wat ik tijdens meerdere studies heb geleerd en ervaren, denk ik van waarde te kunnen voor een heel breed arsenaal sporters en situaties. Vorig jaar heb ik bij een gerenommeerde vereniging het team en de trainer/coach begeleid. Ik begeleid ook mensen die langere tijd geblesseerd zijn, ook niet topsporters. Het mooiste is als er een wisselwerking ontstaat tussen de sporter, de coach en/of het team aan de ene kant en de mentaal begeleider/psycholoog aan de andere kant. Ik begeleid ook mensen die langere tijd geblesseerd zijn, ook niet topsporters.

Is het mentale aspect van de sport per sport verschillend?
Je hebt gesloten sporten en open sporten. Turnen, maar ook schaatsen, is bijvoorbeeld een gesloten sport. Je werkt aan een bepaalde oefening en die moet je tijdens een wedstrijd zo goed mogelijk uitvoeren. Voetbal en tennis zijn bijvoorbeeld open sporten. Je weet nooit precies wat er gaat gebeuren. Het is dan veel lastiger om je voor te bereiden op wat er gaat gebeuren, er is immers direct contact met de tegenstander. En toch zijn er ook bij die sporten methodieken om op bepaalde terugkerende situaties voorbereid te zijn. Je kunt van tevoren al heel veel bewegingen en situaties visualiseren. Je ziet als het ware voor je wat er gebeurt en wat je in welke situatie doet. Hoe beter voorbereid je bent des te meer zelfvertrouwen je hebt. Je raakt niet zo snel in paniek maar je blijft geloven in jezelf en wat je kunt. De ene sporter/mens heeft dat vanuit zichzelf en die laat zich niet zo snel gek maken en de ander kan ineens blokkeren. Ieder mens is weer anders en daarom is mentale begeleiding ook heel erg persoonsgebonden. Ik ben er van overtuigd dat mentale training net zo belangrijk is als fysieke training en dat er op dit vlak nog heel veel te winnen is.

Begint je eigen praktijk al van de grond te komen?
Ik begeleid al een mooi aantal sporters, van verschillende leeftijden. Jeugdige sporters vind ik ook heel boeiend om te helpen. Ik gebruik daarvoor ook veel spelmateriaal. Het is ontzettend mooi om te zien dat mensen van verschillende leeftijden echt bij baat hebben bij een goede begeleiding. En zeker kinderen kunnen er nog zoveel bruikbaars uithalen voor de rest van hun leven, of ze nu verder gaan in de sport of niet.

Heb je nu de goede balans te pakken?
Dat gaat nu best goed. Mijn werk heb ik goed onder controle en mijn studie is afgerond. Ik probeer niet te lange dagen te maken en voldoende zelf te sporten en tijd te hebben voor ontspanning en gezelligheid met vrienden en familie. Ik heb veel verschillende vrienden overgehouden aan mijn studies en sport, maar ook een gezamenlijke vriendengroep vanuit de omgeving die Daan en ik al heel lang kennen. We kennen elkaar al heel lang en we wonen alweer een heel tijdje bij elkaar. Het huis en de tuin zijn we stapsgewijs aan het opknappen. Daar nemen we de tijd voor!

Wat is je belangrijkste boodschap?
Blijf dicht bij jezelf en wees eerlijk tegenover jezelf en anderen. We hoeven allemaal niet perfect te zijn en alles te kunnen. Zelf ben ik van huis uit open en positief. Dat probeer ik ook over te brengen op de mensen die via mij verder proberen te komen.

www.pamperformance.com


<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604588&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
Meer berichten
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604602&size=160x600&promo_sizes=120x600&cb=[CACHEBUSTER]&promo_alignment=center&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>
<SCRIPT SRC="//secure.adnxs.com/ttj?id=12604589&cb=[CACHEBUSTER]&referrer=hartvanlansingerland.nl&pubclick=[INSERT_CLICK_TAG]&postcode=265" TYPE="text/javascript"></SCRIPT>