Tijdens de Natuurwerkdag werd gestart met Plukberm of eetbare ruimte in Bergschenhoek, werden er wilgen geknot in Berkel en Rodenrijs en extra ruimte in het riet gemaakt langs de Lange vaart in Bleiswijk. (Foto: AB)
Tijdens de Natuurwerkdag werd gestart met Plukberm of eetbare ruimte in Bergschenhoek, werden er wilgen geknot in Berkel en Rodenrijs en extra ruimte in het riet gemaakt langs de Lange vaart in Bleiswijk. (Foto: AB)

Het succes van de natuurwerkdag

Algemeen 351 keer gelezen

LANSINGERLAND - Afgelopen zaterdag vond de landelijke natuurwerkdag plaats. Door heel het land deden meer dan 13.000 vrijwilliger mee. Ook in Lansingerland waren er ondanks het regenachtige begin van de ochtend, diverse vrijwillige acties op touw gezet.

Door: Amel Bali

Een van de acties afgelopen zaterdag was de start van het Lansingerlands Initiatief: ‘Plukberm of eetbare ruimte’. Vrijwilligers van de natuurvereniging Rotta, mensen die zich hebben aangemeld via de website van de natuurwerkdag en familie en vrienden van initiatiefneemster Sandy Rijs kwamen bijeen om de fruitbomen, eetbare meerjarige planten en besdragende struiken te planten op het perceel aan de Hoeksekade in Bergschenhoek. Initiatiefneemster Sandy Rijs liep al een aantal jaren rond om meer groen in de gemeente te krijgen. Ze nam deel aan het Lansingerlands Initiatief met het idee: ‘Plukberm of eetbare ruimte’, een plek om planten, fruitbomen en struiken volgens de permacultuur te planten. “Ik probeer de filosofie van de permacultuur door te geven. Bij permacultuur wordt er op een ecologisch verantwoorde manier voedsel verbouwd in een ecodivers systeem. Er worden verschillende planten gezaaid, die elkaar kunnen versterken. Deze planten kunnen ook allerlei voordelen voor elkaar hebben. Dit allemaal gebeurt volledig ecologisch, dus zonder bestrijdingsmiddelen of kunstmest. Het idee van Rijs is om fruitbomen en planten op braakliggend percelen van de gemeente te planten. Rijs had twee plekken in gedachten: “Een stuk grond van de gemeente aan de Julianalaan en een stuk gras tegenover de speeltuin bij de sportvelden.
Afgelopen zaterdag werd begonnen met het stuk grond tegenover de sportvelden aan de Hoeksekade. Rijs wil vooral de Nederlandse fruitbomen planten, zoals appels, peren en pruimen. “Deze kunnen het beste in ons klimaat groeien, maar bessen en frambozen zouden het ook goed doen. Je werkt dan in een lagensysteem. Een boom is hoog, daaronder kun je ook fruitplanten of struiken laten groeien. Zo maak je optimaal gebruik van de ruimte.” Naast dat het erg mooi is om te zien, mogen alle Lansingerlanders uiteindelijk het fruit gratis plukken. Samen met natuurvereniging Rotta wil Rijs de stukken grond gaan onderhouden. “De mensen van Rotta vinden het leuk. Zij doen natuurlijk veel in de natuur, maar weinig met eetbare planten, daarom vonden ze dit wel leuk”, zegt Rijs. Er zijn verschillen soorten en rassen appels, peren, pruimen en kersen. Begin november is volgens haar de ideale periode om ze te planten. “Bomen verliezen in de winter hun bladeren. De energie wordt terug getrokken in de wortels, dan kunnen ze juist heel goed verplanten. De hele winter hebben de bomen de tijd om in de nieuwe grond tot rust te komen en te wortelen. In het voorjaar lopen ze uit en gaat de energie weer naar de bloesem, de bladeren en het fruit.
In Berkel en Rodenrijs kwamen ongeveer tien vrijwilligers bij elkaar en werden in het kader van de natuurwerkdag knotwilgen geknot bij het Ruyverse pad. Met twijgen werd een takkenril gemaakt. “Normaal gesproken worden de bomen een keer in de drie jaar gesnoeid, maar ze zijn nu zo hard gegroeid dat we het weer gaan doen”, vertelt Jellie van Vliet van atelier de Hichte . “We snoeien om de boom, zodat niet alle bomen in een keer kaal zijn.” In Bleiswijk organiseerde Natuur-en Vogelwacht Rotta in samenwerking met Staatsbosbeheer het openhouden van het rietveld langs de Lange vaart. Dit is een broedgebied voor veel rietvogels zoals rietzangers en blauwborsten. De wilgen tussen het riet werden kort gezaagd, zodat er meer ruimte in het riet komt.

In totaal waren er ruim 13.000 vrijwilligers aan de slag op 563 locaties door heel het land. Op 184 plekken is er gewerkt aan de leefomgeving van insecten. Er zijn 25 insectenhotels gebouwd. In Bergschenhoek is het insectenhotel gedoneerd door de Koppert Foundation aan de Plukberm of eetbare ruimte.

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant