In het Herinneringsmuseum zijn senioren, schoolklassen en (toekomstige) medewerkers in de ouderenzorg welkom. (Foto: AvdH)
In het Herinneringsmuseum zijn senioren, schoolklassen en (toekomstige) medewerkers in de ouderenzorg welkom. (Foto: AvdH)

‘Herinneringsmuseum maakt mensen blij’

Algemeen 801 keer gelezen

Hillegersberg-Schiebroek – Niet ver van de dorpsgrens met Bergschenhoek, in de grote kelder van Humanitas Akroplis, is een herinneringsmuseum ingericht.

Door Andrea van der Houwen

“Het leuke van dit vrijwilligerswerk is dat je aan veel verschillende mensen voorlichting geeft en interessante gesprekken voert, maar vooral dat je mensen echt blij maakt”, zegt Hans Meijer, die woont in Bleiswijk. Enkele jaren geleden schonk Meijer een partij oude schoolplaten aan Humanitas die hij vond op de zolder van de school waar hij werkte. Deze zijn te zien in een nagemaakt schoolklasje. Meijer schreef onlangs een stuk over het Herinneringsmuseum dat werd opgericht door voormalig directeur van Humanitas Akropolis Hans Becker. Hij beschrijft op welke wijze de negen stijlkamers in de kelderverdieping zijn ingericht en hoe waardevol een bezoek aan dit museum kan zijn. “Elke kamer geeft een beeld van het leven in de afgelopen eeuw. Zo is er een oud winkeltje uit vervlogen tijden met daarin allerlei spulletjes zoals men die vroeger bij de waterstoker kon kopen. Er is ook een woonkamer uit de jaren 60-70, ingericht met meubeltjes en huisraad uit die tijd, evenals een grote voorraad fotografieattributen uit de vorige eeuw alsmede een verzameling oude keukentjes en de daarin gebruikte kookattributen en een oude werkplaats met diverse oude gereedschappen. Feitelijk is het een klein openluchtmuseum en het extra leuke is dat alle voorwerpen aangeraakt of vastgepakt mogen worden om goed te kunnen bekijken. Bezoekers die al wat ouder zijn en geheugenproblemen hebben, herkennen hier heel veel van vroeger en beginnen dan spontaan te vertellen over de omstandigheden die zij hiermee vroeger hebben meegemaakt. Je hoort vaak verhalen van vroeger die je zelf niet wist, maar die de mensen vanuit hun geheugen putten en aan ons vertellen. Bijna iedereen vertrekt hier vrolijk en opgetogen van de indrukken weer naar huis en vaak schrijven ze leuke bedankjes in het gastenboek.” “Elke dag van 13.30 tot 16.00 uur (behalve op maandag en op zaterdag) is er een gastheer of gastvrouw aanwezig om de bezoekers te ontvangen en wegwijs te maken”, vervolgt Meijer. U mag desgewenst ook op eigen gelegenheid rondkijken. Vooraf of na afloop van het bezoek is er de vrijblijvende mogelijkheid om iets in het café of restaurant op de begane grond te gebruiken. Wij als vrijwilligers zien u graag komen en staan u graag te woord. U zult er geen spijt van hebben”, aldus Meijer. Humanitas Akropolis, Achillesstraat 290, Rotterdam Hillegersberg. Telefoonnummer: 010-2713800

Stuur jouw foto
Mail de redactie
Meld een correctie

Uit de krant